Dulceaţă de gutui
PrinteazaO reteta delicioasa de dulceata de gutui, zahar, apa, zeama de lamaie, baton de vanilie, esenta de vanilie.
- 1 kg zahăr
- 600 g gutui cântărite după ce au fost tăiate cubuleţe
- 500 ml apă
- 500 ml zeamă de lămâie
- 1 baton de vanilie
- esenţă de vanilie
Mod de preparare:
Intr-o oală, se pun zahărul, apa, zeama de lămâie şi seminţele din batonul de vanilie. Se amestecă totul bine, până când se topeşte zahărul şi se lasă să fiarbă.
Se aleg gutuile mari şi bine coapte. Se îndepărtează temeinic puful, apoi se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe sau pur şi simplu se dau pe răzătoarea mare, având grijă să îndepărtezi partea tare şi pietroasă care formează casa seminţelor. Se pun repede peste siropul de zahăr deja fierbinte.
Se dă focul mic şi se lasă totul să fiarbă, până când gutuile s& înmoaie. Din când în când, se amestecă pe fundul oalei să nu se prindă.
Când compoziţia capătă un aspect lucios şi bucăţelele de gutui plutesc în sirop se opreşte focul, pentru că altfel gutuile se vor închide la culoare.
Dulceaţă de gutui
Pofta buna!