Bucătăria Araba

Printeaza

Bucătăria Araba. Deseori vorbim despre bucătăria arabă fară să ţinem cont că aceasta închide în ea mul­tiple tradiţii şi culturi. Şi în cazul bucătăriei arabe, istoria, societatea şi modul de viaţă se reflectă în gastronomie.

Când vorbim despre bucătăria arabă, ne gândim la desen şi la beduini, la climă toridă şi la ţinuturi neospita­liere, unde condiţiile de viaţă sunt vitrege.

A vorbi despre bucătăria arabă înseamnă a investiga origi­nile unei bucătării fascinante, născute în corturi, dezvoltate în funcţie de schimburile comerciale cu cei întâlniţi de-a lungul unei vieţi de călătorii, în care spiritul de iniţiativă joacă un rol esenţial.

Datorită vieţii nomade şi a ocupaţiei de că­pătâi, păstoritul, carnea de berbec este cel mai frecvent folosită în bucătăria arabă.

Utilizarea condimentelor şi a ierburilor aromatice este rezul­tatul unui comerţ înfloritor, amestecul tipic arab fiind cunoscut sub denumirea de baharat, care e foarte picant şi se foloseşte şi astăzi, şi se prepară prin zdrobirea diverselor ingrediente, printre care coriandru, chimen, cuişoare, cardamom, scorţişoară, boia, piper şi ardei iute.

Există, de asemenea, o întreagă paletă gastronomică dedi­cată Ramadanului când, după cum se ştie, se aju­nează de la răsăritul soarelui până la apus.

Printre mâncărurile cele mai cunoscute sunt khushaf (preparat foarte nutritiv, pe bază de fructe uscate) şi amintita ciorbă harira, care se consumă seara, la fel ca şi în Maroc.

Insă una dintre caracteristicile cele mai puter­nice ale bucătăriei arabe nu este reprezentată de aspectul strict gastronomic, ci de conceptul de ospitalitate.

Aici s-a născut obiceiul de a servi mâncarea într-un singur vas mare, din care mănâncă toată lumea, într-un gest aproape sim­bolic. Şi în acest caz, în cea mai bună tradiţie africană, se mănâncă tot cu mâna.

Dintre zecile de specialităţi din care putem alege, amintim orezul bukhari, gătit cu carne de miel, ceapă, morcovi şi roşii, kofta (chiftele tipice din carne condimentată) şi makloubeh, preparat din carne sau peşte cu fasole, orez şi conopidă.

Este totuşi imposibil ca universul culinar arab să fie descris în câteva rânduri: in­credibil de vast din punct de vedere cultural şi extrem de puţin cunoscut de către lumea occi­dentală.

 

Bucătăria Araba

Bucătăria Araba

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.