Samosa de legume
PrinteazaIn India aceasta mancare se consuma ca gustare stradala.
Samosa consta dintr-un aluat crocant, prajit in baie de ulei. In mod traditional aluatul se facea din faina gram (de naut), i se dadea o forma triunghiulara si era umplut cu o compozitie pe baza de cartofi, care continea si mazare si ceapa.
Umplutura era usor iute si, daca se punea si curcuma, capata o culoare galben intens.
Aceste gustari se consumau cu sosuri puternic aromate, precum chutney de coriandru sau tamarind.
Pentru cei nonvegetarieni exista si umpluturi pe baza de carne, cel mai adesea carne de miel.
Samosa de legume
Ingrediente:
- 450 g faina obisnuita
- 1/2 lingurita seminte de cernusca
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri ulei vegetal, plus inca 750-1000 ml pentru prajit
- 3 cartofi, curatati de coaja
- 1 legatura mijlocie de ceapa verde (atat partea alba, cat si cea verde), taiata marunt
- 2 ardei iuti verzi, de pilda jalapenos, fara seminte, tocati marunt – optional
- 1 legatura seminte de chimen indian intregi
- 1/2 lingurita chimen indian macinat
- 1/2 lingurita praf de chilli
- 1/2 lingurita sare
- iaurt simplu pentru servit
Mod de preparare:
Amestecati faina, semintele de cernusca si sarea intr-un castron mare. Adaugati 2 linguri de ulei si faina, amestecand-o cu degetele, pana ce capata aspectul unui pesmet fin. Turnati 175 ml apa calduta si amestecati cu o furculita cat sa se lege aluatul. Framantati-l pana devine fin si elastic. Lasati coca sa se odihneasca 30-40 minute intr-un castron mare uns cu putina grasime si acoperit cu un servet.
Fierbeti cartofii la foc molcom, cu capac, pana se inmoaie. Scurgeti si lasati-i sa se raceasca. Taiati cartofii cubulete si puneti-i intr-un castron mare, impreuna cu ceapa verde, ardeiul iute (optional), coriandrul, semintele de chimen intregi, chimenul macinat, praful de chilli si sarea. Amestecati bine cu o furculita.
Impartiti aluatul in 12 parti egale, apoi intindeti din fiecare bucata de aluat o foaie rotunda, cu diametrul de aproximativ 15 cm. Taiati foaia in doua si formati un con din fiecare jumatate; marginile trebuie sa se suprapuna cam 5 mm pentru a putea fi lipite impreuna.
Umpleti fiecare con cu 2 linguri din amestecul de cartofi, apoi lipiti capatul prin care ati bagat umplutura. Intr-o tigaie adanca, cu fund gros, incalziti ulei la foc mediu. Prajiti cateva triunghiuri in uleiul incins, rumenindu-le usor, pe fiecare parte. Cand sunt gata, scoateti-le pe servetele de hartie. Serviti-le caldute cu iaurt.
Samosa de legume
Pofta buna!
Incoming search terms:
- samosa reteta