Salată de morcovi cu chimen indian
PrinteazaSalată de morcovi cu chimen indian: Morcovii dulci se potrivesc cu aroma robustă a chimenului indian, această îmbinare fericită de arome regăsindu-se în multe salate, din Maroc şi până în Liban. Salatele cu morcovi şi chimen au o culoare intensă, portocalie.
Aceste aperitive se servesc la temperatura camerei şi sunt foarte populare în sudul bazinului mediteraneean.
Toate salatele de morcovi şi chimen indian conţin în general aceleaşi ingrediente, dar felul în care sunt preparate poate varia foarte mult.
In Maroc, unde salata se vinde pe stradă, morcovii sunt tăiaţi de obicei în bastonaşe, fierţi pe jumătate şi apoi amestecaţi cu un sos făcut din ulei de măsline, usturoi, chimen indian şi suc de lămâie.
Versiuhea tunisiană a salatei este foarte asemănătoare celei marocane, doar că are o aromă uşor diferită, dată de harissa (un sos iute) şi conţine şi coriandru tocat mărunt.
O variantă mai crocantă se face din morcovi cruzi, daţi pe râzătoare şi amestecaţi cu un sos aromatizat cu chimen indian. Amestecul se lasă să se marineze timp de câteva zile, pentru ca aromele sâ aibă timp sâ se întrepătrundă.
Salatele făcute din morcovi fierţi sunt binecunoscute în Israel, unde se servesc în mod tradiţional de Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc), simbolizând dulceaţa anului care vine.
Salată de morcovi cu chimen indian
Ingrediente:
pentru sos:
- sucul de la 2 portocale
- sucul de la 1 lamaie
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita chimen indian macinat sau dupa gust
- sare
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
Mod de preparare:
Puneţi morcovii daţi pe râzătoare într-un castron mare.
Amestecaţi separat sucul de portocală şi de lămâie cu uleiul de măsline şi adăugaţi chimen, sare şi piper după gust.
Turnaţi sosul peste morcovii raşi, amestecaţi uşor şi daţi salata la frigider cel puţin o oră, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Amestecaţi salata încă o dată înainte de servire.
Salată de morcovi cu chimen indian
Pofta buna!