Tagliatelle carbonara
PrinteazaO reteta de tagliatelle carbonara din: usturoi, esalota, vin alb sec, tagliatelle, sare, piper, bacon, smantana, oua, parmezan si patrunjel.
- 1 catel de usturoi, zdrobit
- 1 esalota, tocata marunt
- 2 linguri vin alb sec
- 200 g tagliatelle sau fettuccine
- Sare si piper negru
- 50 g bacon, afumat, fara sorici
- 2 linguri smantana
- 2 oua
- 1 lingura parmezan ras
- 1 lingura patrunjel proaspat, tocat
Mod de preparare:
Vinul se toarna intr-o cratita care nu lipeste si se pun la fiert usturoiul si esalota. Se lasa la foc iute 2-3 minute, pana cand se evapora tot vinul. Se pune pe foc o oala cu apa si se da in clocot, se adauga pastele si un varf de sare si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intre timp, se taie baconul fasii subtiri si se adauga in amestecul cu esalota. Se prajeste 2-3 minute la foc iute pana cand baconul este patruns si devine crocant.
Se amesteca bine intr-un castronel smantana, ouale, parmezanul si patrunjelul si se adauga sare si piper dupa gust.
Se scurg pastele, se pun intr-o cratita cu esalota calita si baconul si se mai caleste totul 1 minut. Se ia cratita de pe foc si se incorporeaza smantana si amestecul cu oua.
Ouale ar trebui sa se coaguleze datorita pastelor fierbinti, dar daca nu, se mai da tigaia la foc mic 1-2 minute, amestecand continuu, pana cand compozitia se ingroasa si are consistenta cremoasa. Se pune in castroane si se serveste.
Alta varianta: se inlocuieste baconul cu feliute subtiri de jambon afumat, care are mai putine grasimi. Vegetarienii pot inlocui costita cu ciuperci albe taiate felii.
Vinul alb intensifica aroma, astfel incat cantitatea de smantana grasa folosita in reteta traditionala poate fi mult redusa.
Tagliatelle carbonara
Pofta buna!