Terina cu mere
PrinteazaO reteta de terina cu mere din: mere, zahar, unt, frisca si sare.
- 1 kg mere
- 250 g zahar
- 2 linguri unt
sosul caramel:
- 80 g unt
- 200 g zahar (de preferat, brun)
- 200 ml frisca
- un varf cutit sare
Mod de preparare:
Curăţaţi merele, eliminaţi cotorul şi seminţele şi tăiaţi-leîn cubuleţe. Căliţi merele în unt, adăugând zahărul. Amestecaţi pentru a nu se prinde de vas. Când zahărul s-a topit şi merele s-au înmuiat, luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l la răcit.
Amestecaţi merele cu o lingură de lemn pentru a le zdrobi puţin. Nu trebuie să obţineţi un piure foarte fin. Tapetaţi o tavă de chec cu folie de bucătărie, apoi aşezaţi în tavă clătite, în aşa fel încât să acoperiţi fundul şi pereţii tăvii.
Aşezaţi peste clătite un strat de piure de mere, peste care puneţi o clătită, lăsând în exterior jumătate din ea. Aşezaţi peste ea mere şi acoperiţi stratul cu partea rămasă înafară.
Repetaţi operaţiunile până când se termină toate clătitele şi merele, stratul de deasupra trebuie să fie din clătite. Puneţi o greutate peste preparat şi băgaţi-l la frigider pentru câteva ore. Pentru sos, topiţi untul şi adăugaţi zahărul.
Ţineţi vasul la foc mic, 3 minute, amestecând încontinuu, apoi puneţi frişca. (Atenţie, să nu vă stropiţi!)
Amestecaţi repede şi ţineţi vasul la foc potrivit până când începe să facă spumă deasupra, apoi reduceţi focul. Când sosul începe să se îngroaşe, adăugaţi sarea, luaţi vasul de pe foc şi turnaţi-l în alt vas, pentru a opri astfel fierberea. Turnaţi sos peste feliile de terină, la servire.
Terina cu mere
Pofta buna!