Soupe â l’oignon

Printeaza

Soupe â l'oignon

Puţine mâncăruri preparate în bucătăriile bistrourilor franţuzeşti sunt mai gustoase decât supa de ceapă. Arzi de nerăbdare până o vezi că soseşte, lăsând în urmă o dâră de aburi aromaţi, ce ies prin stratul de caşcaval topit de deasupra.

Secretul unei supe de ceapă delicioase este chiar ceapa. Aceasta trebuie tăiată în felii foarte subţiri, apoi călită destul de mult timp în unt cu zahăr, până când zahârul se caramelizează, iar amestecul căpătă o culoare arămie închisă, ca a mahonului.

Baza acestei supe este o zeamă grasă făcută din oase de vită, la care se adaugă vin, coniac sau bere. Singurele condimente care se pun sunt în general sarea, piperul şi cimbrul, plus câteva picături de oţet, care să mai ia din dulceaţa cepei.

După ce supa se toarnă în boluri rezistente la căldură, în fiecare bol se pune o felie rotundă de pâine, care va pluti la suprafaţa supei. Peste aceasta se rade brânza, de obicei Gruyere sau Emmenthaler.

Apoi bolurile se dau la cuptor, până ce brânza începe să sfârâie şi capătă puţină culoare.

Brânza topită se lipeşte de pâinea moale, suculentă, îmbibată cu supa fină de ceapă. Este exact ca un sandvici cu supă!

Soupe_a_l_oignon_06

Soupe â l’oignon

Ingrediente:

  • 50 g unt
  • 1 linguriţă zahăr
  • 3 cepe mijlocii, tăiate feliuţe foarte subţiri
  • 1 lingură făină obişnuită
  • 1,2 l supă de vită
  • 125 ml vin roşu
  • 2 felii de pâine baghetă, tăiate felii de 1 cm
  • 250 g brânză elveţiană, tăiată felii subţiri

 

Mod de preparare:

Intr-o cratiţă, puneţi la foc mediu untul la topit, apoi adăugaţi zahărul. Căliţi ceapa 10-15 minute, până capătă o nuanţă arămie. Adăugaţi făina şi amestecaţi cu o lingură până se încorporează complet. Peste amestecul obţinut, turnaţi supa de vită şi vinul.

Fierbeţi la foc mic, sub capac, timp de 10 minute, astfel încât ceapa să fie fiartă, între timp, încălziţi cuptorul la 160°C. într-o tavă mare, aranjaţi 4 boluri de 350 ml fiecare, rezistente la căldură. Turnaţi supa în boluri, iar deasupra fiecăruia puneţi o felie de pâine prăjită. Peste pâinea prăjită presăraţi caşcaval.

Daţi bolurile la cuptor 10 minute, până ce se topeşte caşcavalul.

Soupe_a_l_oignon_09

Soupe â l’oignon

Soupe â l'oignon

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Gabriela Constantin

    Ce bine arata supa asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.