Cartofi Dauphinoise
PrinteazaO reteta de Cartofi Dauphinoise din: smantana, lapte, usturoi, cartofi si branza gruyere.
- 500 ml de smantana lichida pentru gatit
- 500 ml de lapte
- 3 catei de usturoi
- 8 cartofi mari pentru copt
- 100 g branza gruyere (optional)
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 190° C/gaz 5. Se toarnă smântână, laptele şi usturoiul într-o cratiţă şi se aduc la punctul de fierbere. Se taie cartofii în felii subţiri de aproximativ 3-4mm, se adaugă în cratiţă şi se fierb trei minute, până se înmoaie uşor. Se amestecă uşor ca să se separe feliile şi să nu se lipească de fundul cratiţei.
Se scot cartofii cu o spumieră şi se pun într-un vas termorezistent, într-un strat de aproximativ 5cm. Se toarnă deasupra din amestecul de smântână (dar se aruncă usturoiul) cât să pătrundă printre cartofi şi doar să atingă suprafaţa.
Se presară brânza, apoi se dă la cuptor 30 de minute, până ce cartofii devin moi în interior şi rumeni la suprafaţă – se creşte temperatura cuptorului timp de cinci minute, dacă suprafaţa nu s-a rumenit.
Cartofi Dauphinoise
Pofta buna!