Supa Harira
PrinteazaAceastă săţioasa supă de carne cu fasole şi legume este mâncarea preferată a marocanilor. Puternic aromată cu şofran, ghimbir, curcumă şi scortişţoară. Harira utilizează condimentele specifice bucătăriei nord-africane.
Deşi nnu există două reţete identice, ea se face intootdeauna pe baza unei structuri clasice, întâi se fierbe carnea, de regulă de miel sau de pui, la foc mic, cu puţină ceapă, roşii, naut, linte şi condinmente.
Când carnea şi legumele sunt fierte, see adaugă orez sau tăiţei foarte subţiri.
Urmează o legătură de pătrunjel şi coriandru tăiat marunt, precum şi puţină făină, pentru a îngroşa supa. Pentru consistenţă, unii adaugă şi un ou bătut. La sfârşit, se pune şi puţină zeamă de lămaie, care înviorează aromele.
Amatorii de condimente mai puternice pot adăuga şi puţin sos iute cu usturoi, numit harissa.
Harira se mănâmca de obicei în timpul Ramadanului, atunci când credincioşii musulmaiani nu mănacă nimix de la răsăritul soarelui şi până la apus; ziua de post se încheie în fiecare seară cu o farfurie de harira fierbinte.
Harira
Ingrediente:
- 500 g spata de miel, taiata cubulete
- 1 lingurita curcuma
- 1 lingurita piper negru proaspat macinat
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita ghimbir uscat
- 25 g unt
- 1 tulpina de telina cu frunze, tocata marunt
- 2 cepe mijlocii, tocate
- 1 legatura mare de patrunjel si una de coriandru tocate
- 1 cutie (250 g) de rosii, sucul seprat
- sare
- 175 g linte
- 250 g naut fiert
- 50 g taitei subtiri
- 2 oua batuta cu 1 lingura suc de lamaie
Mod de preparare:
Puneţi carnea, condimentele, untul, ţelina, ceapa, pătrunjelul şi coriandrul într-o oală mare şi căliţi-le împreună la foc mic, amestecând din când în când, timp de 5 minute. Adăugaţi roşiile din conservă, fără zeamă, şi fierbeţi amestecul încă 10-15 minute, rupând roşiile in bucăţi cu dosul lingurii.
Turnaţi în oală sucul de roşii şi lintea, împreună cu 1,8 l apă. Când supa începe să , clocotească, micşoraţi focul şi lăsaţi să fiarbă timp de 2 ore.
La sfârşit adăugaţi nâutul şi taiţeii şi lăsaţi la foc mic încă 5 minute. Bateţi ouăle cu sucul de lămâie, apoi turnaţi-le în supă încet, amestecând cu o lingură de lemn, astfel încât ouăle să se coaguleze în fâşii lungi, care vor îngroşa supa.
Supa Harira
Pofta buna!