Cioppino
PrinteazaDacă vă plimbaţi pe cheiul pescarilor din San Francisco, veţi fi cu siguranţă atraşi de aroma crabilor fierţi, a pâinii proaspete şi a celei mai apreciate tocăniţe din fructe de mare din oraş.
A fost creat de pescarii imigranţi italieni. Numele derivă din ciuppin, cuvântul din provincia Liguria care înseamnă supă din fructe de mare. Inainte de a deveni mancarea elegantă de astăzi, cioppino era o supă rustică facuta dintr-un piure de legume, fierte împreuna cu peştele sau cu fructele de mare pe care pescarul nu reuşise să le vândă în ziua respectivă.
Astăzi, în cioppino se folosesc numai cele mai bune bucăţi: scoici, midii, creveţi, crabi, peşti şi calmar, toate fierte împreună într-o zeamă făcută cu vin alb şi cu roşii, aromate cu usturoi şi fenicul.
Ca multe alte supe ţărăneşti din Italia, aceasta se toarnă în farfurie peste o felie groasă de pâine prăjită.
In cioppino, cochiliile fructelor de mare şi oasele de peşte se fierb şi rămân în supă, ceea ce o face mai aromată şi o transformă într-o adevărată experienţă culinară, în restaurantele mai selecte, cochiliile şi oasele se scot din supa înainte ca aceasta să fie servită, de unde şi porecla de cioppino pentru leneşi.
Cioppino
Pofta buna!
Tare rau supa asta
Nu am mancat niciodata