Bibilică înăbuşită în cidru cu mere caramelizate
PrinteazaO reteta de Bibilică înăbuşită în cidru cu mere caramelizate din: bibilica, sare de mare, piper, ulei de masline, bacon, cidru, calvados, smantana, cimbru, mere, unt, zahar tos, nuci si patrunjel.
- 2 bibilici, fiecare de aproximativ 800 g
- sare de mare si piper negru
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 2 felii subtiri de bacon
- 300 ml cidru
- 100 ml de calvados sau coniac
- 250 ml de smantana
- cateva fire de cimbru tocate
- 500 g mere tari, acre (cam 3 bucati)
- 30 g unt
- 1-2 linguri de zahar tos
- zeama de lamaie, dupa gust
- 30 g nuci macinate mare
- 1 mana de patrunjel tocat
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 200°C/180°F/treapta 6. Asezonaţi carnea cu sare şi piper. Incingeţi un strat subţire de ulei de măsline într-o cratiţă lată, termorezistentă. Rumeniţi carnea 2-3 minute pe fiecare parte, până se colorează uniform şi aşezaţi-o pe un platou atunci când este gata.
Adăugaţi feliile de bacon în cratiţă şi prăjiţi-le până ce se rumenesc uşor. Turnaţi cantitatea de cidru şi de Calvados, aşteptaţi să dea în clocot şi lăsaţi să fiarbă până când scade la o treime din cantitatea iniţială. Adăugaţi smântână şi frunzele de cimbru.
Aşezaţi din nou în cratiţă bucăţile de bibilică, puneţi capacul şi daţi-le la cuptor. Lăsaţi carnea la înăbuşit 30-40 de minute, până se pătrunde bine şi se frăgezeşte; scoateţi bucăţile de piept după 20-25 de minute, să nu se ardă, şi puneţi-le înapoi în ultimele 5 minute de preparare, pentru a le reîncălzi.
Cu 15 minute înainte ca bibilica să fie gata, curăţaţi merele, îndepărtaţi sâmburii şi tăiaţi-le în inele groase. Topiţi untul într-o tigaie mare. Presăraţi zahărul tos peste feliile de măr şi prăjiţi-le în unt 4-5 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc.
Când bibilica este gata, aşezaţi bucăţile de carne pe un platou cald. Dacă vi se pare că sosul este prea subţire, fierbeţi-l până când capătă consistenţa dorită. Asezonaţi cu sare, piper şi puţină zeamă de lămâie. Aşezaţi din nou bucăţile de bibilică în sos şi garnisiţi-le cu merele caramelizate. Inainte de a servi preparatul, presăraţi deasupra alunele şi pătrunjelul tocat.
Bibilică înăbuşită în cidru cu mere caramelizate
Pofta buna!