Bot de viţel cu castraveţi, ţelină şi fasole
PrinteazaO reteta de bot de vitel cu castraveti, telina si fasole din: bot de vitel, telina, morcov, ceapa, castravete, fasole uscata, frunze de menta, otet, lamaie, rosie, patrunjel, ulei extravirgin de masline si sare.
- 400 g bot de vitel tânăr
- 4 tulpini de ţelină
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 castravete mare
- 80 g fasole uscată
- 20 g frunze de mentă
- 1 lingură de oţet învechit
- 1/2 lămâie
- 1 roşie uscată
- 8 frunze de pătrunjel
- ulei extravirgin de măsline
- sare
Mod de preparare:
Puneţi botul de viţel într-o oală cu tulpină de ţelină, morcovul şi ceapa curăţată. Turnaţi peste ele apă, puneţi sare şi lăsaţi totul să fiarbă 2 ore. Lăsaţi-le să se răcească în apa în care au fiert, tăiaţi botul cubuleţe, aşezaţi-le pe un platou de salată şi asezonaţi cu ulei şi cu oţet. Lăsaţi-le să se odihnească vreo două ore.
Intre timp, fierbeţi fasolea (lăsată în prealabil la înmuiat în apă rece) cu o tulpină de ţelină, punând sare spre sfârşit. Scurgeţi-le, lăsaţi-le să se răcească şi puneţi-le peste botul de viţel. Curăţaţi jumătate de castravete şi tăiaţi-l cubuleţe. Tocaţi mărunt ţelina rămasă şi tăiaţi julien patru frunze de mentă. Amestecaţi totul şi adăugaţi jumătate din cantitate peste salata de viţel. Peste cealaltă jumătate puneţi ulei, zeamă de lămâie şi sare.
Opăriţi câteva clipe frunzele de mentă rămase (păstraţi opt din ele) cu jumătate de pahar de apă, scurgeţi-le, mixaţi-le, treceţi-le prin sită şi lăsaţi-le să scadă la foc potrivit câteva minute.
Feliaţi extrem de subţire restul de castravete, aşezaţi felioarele pe farfurii, adăugaţi salata de bot de viţel şi puneţi ca garnitură salata de castravete şi de ţelină, sosul de mentă, roşia uscată tăiată bucăţele, frunzele de pătrunjel, cele de mentă păstrate, şi un fir de ulei.
Bot de viţel cu castraveţi, ţelină şi fasole
Pofta buna!