Spaghetti alla carbonara
PrinteazaSpaghetti alla carbonara. Acest sos se poate prepara foarte rapid şi uşor. Numele lui derivă din cuvântul carbone, care înseamnă „cărbune”, ceea ce sugerează că la început această mâncare era consumată îndeosebi de cei care lucrau în minele de cărbune.
O altă explicaţie ar fi şi faptul că bucăţelele de piper negru, măcinat destul de mare, care se presară deasupra acestor paste, aduce oarecum cu praful de cărbune.
Spaghetti alla carbonara
Ingrediente:
- 9 felii sunca afumata, taiate marunt
- 1 lingura unt
- 125 ml smantana grasa
- 40 g parmezan ras, plus inca putin pentru presarat deasupra
- 4 galbenusuri
- 350 g spaghete
- sare
- piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Puneţi untul la topit într-o tigaie şi prăjiţi şunca la foc mediu, până se rumeneşte şi devine crocantă.
Apoi, scoateţi-o pe şerveţele de hârtie, pentru a se scurge de grăsime. Separat, bateţi într-un castron, cu o furculiţă, gălbenuşurile împreună cu smântână şi parmezanul, apoi adăugaţi 2 linguri din grăsimea rămasă în tigaie de la prăjit. Restul de grăsime se aruncă.
Fierbeţi pastele într-o cratiţă mare, în apă cu sare, dar nu prea mult; ele trebuie să rămână pe jumătate tari.
Când sunt gata, scurgeţi apa şi puneţi-le înapoi în cratiţă.
Adăugaţi peste spaghete amestecul de gălbenuşuri cu smântână.
Puneţi vasul înapoi pe foc mediu spre mic şi amestecaţi pastele cu sosul aproximativ 4 minute.
Pastele nu trebuie să mai fiarbă. Adăugaţi şi costiţa prăjită şi asezonaţi, după gust, cu sare şi piper.
Puneţi pastele în farfurii. La masă, serviţi parmezan ras separat, pe o farfurie.
Spaghetti alla carbonara
Pofta buna!