Polenta – Mamaliga

Printeaza

PolentaMămăliga estee cunoscută în multe părţi ale lumii, din Africa până în Europa Centrală şi din America de Sud până în Statele Unite. In nordul Italiei ea este atât de populară, încât concurează cu pastele făirnoase. Odinioară, mămăliga era alimentul de baza al ţăranilor. Astăzi, îmbrăcată în haine noi, ea constituie unul dintre ingredientele cele mai importante ale bucătăriei din regiunile Friuli, Lombardia, Piemonte şi Veneto. Confcorm metodei de preparare tradiţionale, acest terci auriu se fierbe timp de o oră şi mai bbine, amestecând continuu, într-un ceaun făcut ddin cupru, numit paiolo.

Rezultatul cobţinut seamănă cu o pastă cremoasă şi rmoale, care se poate aşeza într-un castron în strraturi, fiecare fiind presărat cu brânză sau pooate fi pusă direct pe un fund de lemn şi lasata sa se răcească.

Sunt mii dee feluri în care se poate mânca mămăliga: sub formă de turte ce se pot prăji în tigaie sau ppe grătar; drept garnitură la un fel de mâncarîre cu carne; tăiată felii, alături de carne sau peşte; fiartă împreună cu nişte brânză şi puţin unt ssau în diferite sosuri; încorporată în diverse toocâniţe.

Corsicanii pprepară şi o mămăligă dulce, pe care o numescsc pulenta, care se face cu făină de castane coomestibile.

Polenta_04

Polenta

Ingrediente:

  • 2 l apa
  • 1 1/4 lingurita sare
  • 500 g faina de malai grisat

 

Mod de preparare:

Puneţi la fiert apa cu sare.

Când începe sâ clocotească, micşoraţi focul şi adăugaţi treptat făina de mâlai, turnând-o încet şi amestecând tot timpul cu telul.

Aveţi grijă, stropeşte! Daţi focul mai tare până când la suprafaţă încep să apară primele bule, apoi micşoraţi focul din nou şi lăsaţi mămăliga să fiarbă cam 40-50 minute, amestecând mereu cu telul de jos în sus.

Când este gata, polenta trebuie sâ se desprindă de pereţii vasului în care a fiert.

Serviţi-o imediat, împreună cu nişte condimente.

Dacă mămăliga este mai tare, puteţi sâ îi îndepărtaţi suprafaţa, puneţi deasupra ceaunului în care a fiert un fund de lemn şi întoarceţi-o repede.

Tăiaţi mămăliga în bucăţi şi serviţi.

Polenta

Polenta

Pofta buna!

 

 

 

 


poate iti place si:

Polenta cu mangold din: malai, fond de legume, unt cu piper, sare, mangold, ceapa, tomate, ieburi aromatice, ulei, piper, boia, grasime, zucchini. Ingrediente: 300 g mălai 1 l fond de legume 100 g unt cu piper sare 750 g mangold 6 cepe mici (şalote) 200 g tomate de pizza din conservă 2 linguri de ierburi […]

Polenta_cu_pui_si_coacaze

Polenta cu pui si coacaze

Polenta cu pui si coacaze din: apa, malai, pui, ceapa, ardei gras, fenicul, ciuperci, ardei iiute, susan, sos de soia, limeta, ulei, vin, sos de zmeura, cocaze, sare, piper, cimbru, miere. Ingrediente: 750 ml apă 280 g mălai 500 g pui 4 cepe doi ardei graşi un fenicul 100 g ciuperci un ardei iute 20 […]

 

Polenta cu branza

Polenta cu branza din: apa, malai, branza de vaci, branza telemea, usturoi, masline, parmezan, ceapa verde, smantana, spanac, rosii, sare, piper, ulei, otet de mere. Ingrediente: 750 ml apa 250 ml malai 500 g branza de vaci 100 g branza telemea doi catei de usturoi 300 g masline negre 100 g parmezan o legatura ceapa […]

 

 

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • polenta reteta

2 comentarii

  1. Buna mamaliga asta, vine de la italieni si se face pe gratar

  2. Gabriela Martin

    Aia pe gratar e o specialitate a lor, la noi e mai simplu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.