Sos de friptură îngroşat
PrinteazaO reteta de sos de friptura ingrosat din: ulei, carne, ceapa, morcov, tulpina de telina, usturoi, frunza de dafin, cimbru, faina si supa. Puteţi încerca această reţetă când prăjiţi viţel sau pui. Vă prezentăm acest sos alături de carne de vită friptă, budincă Yorkshire, cartofi copţi şi legume.
- ulei, pentru prăjit
- carne, la alegere, pentru prăjit
- o jumătate de ceapă, tăiată cuburi mari
- un morcov mic, tăiat cuburi mari
- o jumătate de tulpină de ţelină, tăiată bucăţi mari
- 2 căţei de usturoi, zdrobiţi uşor
- o frunză de dafin
- 2 fire de cimbru proaspăt
- 30 g făină simplă
- 500 ml supă brună, pentru carnea roşie, sau albă, pentru carnea albă
Mod de preparare:
Incingeţi 5 mm de ulei într-o tavă pentru fript, pe plită. Adăugaţi carnea, ungeţi-o cu ulei şi întoarceţi-o cinci minute, frigând-o pe toate părţile. Scoateţi-o din tavă. Adăugaţi pe fundul tăvii legumele, usturoiul şi ierburile aromate. Aşezaţi carnea peste legume şi frigeţi-o la temperatura potrivită.
După ce s-a prăjit, scoateţi-o din tavă şi păstraţi-o la cald. Scurgeţi grăsimea, lăsând zeama cu sedimente şi legumele. Dacă e nevoie, puteţi adăuga un plus de culoare legumelor, prăjindu-le în tavă, pe plită sau în cuptor.
Adăugaţi făina şi prăjiţi-o un minut la foc mare. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi treptat sosul, amestecând pentru a evita formarea cocoloaşelor. Reveniţi la foc mediu şi amestecaţi compoziţia până la fierbere. Micşoraţi flacăra şi fierbeţi sosul 20 minute la foc mic, adunând spuma şi grăsimea din când în când, apoi strecuraţi-l şi condimentaţi-l. Serviţi sosul cald.
Sos de friptură îngroşat
Pofta buna!
Foarte bun sosul!