Tortellini cu pui şi gorgonzola, în supă aromata cu cimbru
PrinteazaO reteta de Tortellini cu pui şi gorgonzola, în supă aromata cu cimbru din: pui, telina, morcovi, praz, fenicl, cimbru, foi de dafin, aluat de paste, sare de mare, piper, branza gorgonzola, patrunjel, zeama de lamaie, parmezan si ulei de masline extravirgin.
- un pui de 1,5 kg, preferabil ecologic
- 5 tulpini de ţelină, curăţate şi tocate mai mare (păstraţi frunzuliţele galbene)
- 4 morcovi curăţaţi şi tocaţi mai mare
- 2 fire de praz curăţate de foile exterioare şi tocate mai mare
- un bulb de fenicul, tăiat mai mare (păstraţi frunzele)
- frunzele de la o legătură mică de cimbru proaspăt
- 3 foi de dafinTortellini cu pui şi gorgonzola, în supă aromata cu cimbru
- aluat de paste
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- 80 g brânză gorgonzola
- o legătură de pătrunjel proaspăt
- zeama de la o lămâie
- o mână de parmezan proaspăt ras
- ulei de măsline extravirgin de bună calitate, cu aromă piperată
Mod de preparare:
Puneţi puiul, ţelina, morcovii, prazul, cimbrul şi foile de dafin într-o oală de mărimea potrivită, apoi umpleţi-o cu apă cât să acopere puiul. Pentru ca puiul să rămână cufundat în lichid, puteţi să-l acoperiţi cu o farfurie mică, rezistentă la căldură sau cu un capac mai mic decât circumferinţa oalei. Apoi acoperiţi oala cu un capac şi aduceţi apa la fierbere. Lăsaţi să fiarbă o oră şi un sfert; din când în când, luaţi spuma de la suprafaţă cu o lingură cu găuri.
în timp ce puiul fierbe, puteţi să faceţi aluatul de paste şi să-l păstraţi în frigider până când soseşte momentul să-l modelaţi şi să-l umpleţi. Când puiul e gata, scoateţi-l pe o farfurie. Gustaţi supa şi condimentaţi cu sare şi piper; dacă vi se pare cam insipidă, mai lăsaţi oala puţin pe foc, acoperită, pentru ca lichidul să scadă şi să capete o aromă mai intensă. Când sunteţi mulţumit de rezultat, luaţi supa de pe foc.
Strecuraţi-o într-un castron mare, apoi turnaţi-o din nou în oală, aruncând legumele. Veţi obţine un lichid limpede (puteţi să-l treceţi şi printr-un tifon, dar cred că nu-i o problemă dacă mai rămân câteva bucăţelei). Când puiul s-a răcit, scoateţi carnea de pe piept, rupeţi-o fâşiuţe şi puneţi-o înapoi în supă.
Puneţi puiul, ţelina, morcovii, prazul, cimbrul şi foile de dafin într-o oală de mărimea potrivită, apoi umpleţi-o cu apă cât să acopere puiul. Pentru ca puiul să rămână cufundat în lichid, puteţi să-l acoperiţi cu o farfurie mică, rezistentă la căldură sau cu un capac mai mic decât circumferinţa oalei. Apoi acoperiţi oala cu un capac şi aduceţi apa la fierbere. Lăsaţi să fiarbă o oră şi un sfert; din când în când, luaţi spuma de la suprafaţă cu o lingură cu găuri.
Ca să faceţi umplutura pentru tortellini, desfaceţi carnea de pe pulpele puiului şi tocaţi-o mărunt. Puneţi-o într-un bol şi adăugaţi brânza gorgonzola, tulpinile tocate de pătrunjel, zeama de lămâie şi parmezanul. Condimentaţi umplutura şi puneţi-o deoparte în timp ce preparaţi tortellini.
Intindeţi aluatul de paste pe o suprafaţă presărată cu făină şi modelaţi tortellini, umplând fiecare „cornuleţ” cu o linguriţă din umplutura de pui şi gorgonzola. Fierbeţi pastele timp de 2 minute în apă clocotită şi sărată, apoi scoateţi-le folosind o lingură cu găuri sau scurgeţi-le cu atenţie într-o strecurătoare.
Puneţi pastele înapoi în oală împreună cu supa şi fâşiile de carne de pui; mai fierbeţi totul încă un minut şi jumătate. Mai gustaţi o dată supa, dacă e nevoie adăugaţi sare şi piper, apoi presăraţi frunzele de pătrunjel şi frunzele de ţelină tocate, turnând şi puţin ulei de măsline extravirgin. Serviţi la masă într-un castron mare sau în boluri individuale.
Tortellini cu pui şi gorgonzola, în supă aromata cu cimbru
Pofta buna!