Orez Pilau
PrinteazaExistă nenumărate variante ale acestei reţete internaţionale, după cum există şi nenumărate denumiri care i se dau: pillaw, pilaf, pulau sau plov. Pilau provine din Uzbekistan, unde se crede câ este una dintre cele mai vechi metode de preparare a orezului, datând din secolul XVII.
Oricare ar fi numele sub care este cunoscută, mâncarea se prepară din orez basmati, fiert bine şi aromatizat cu mirodenii tari, precum cardamomul, scorţişoara, cuişoarele şi şofranul. De regulă, mâncarea conţine carne şi legume. De-a lungul timpului, pilau a devenit o mâncare obişnuită în întregul Orient Mijlociu. In secolul XVIII, odată cu extinderea Imperiului Britanic până în India, pilau a ajuns şi în Marea Britanie.
Varianta sud-asiatică a acestei reţete, numită pulau, este foarte interesantă, datorită valorii sale energetice; ea are în compoziţie şi mazăre, cartofi, carne de oaie sau de pui. în India şi în Pakistan există o rudă apropiată a acestei reţete, numită biryani, asimilată cu succes de cultura culinară britanică făcând concurenţă chiar şi mancarii englezeşti tradiţionale, şi anume peştele cu cartofi prăjiţi.
Orez Pilau
Pofta buna!