Antricot de vită la cuptor, cu sfeclă şi hrean
PrinteazaO reteta de antricot de vita la cuptor, cu sfecla si hrean din: sfecla, sare de mare, piper, ulei de masline, antricot de vita, usturoi, cimbru, otet balsamic, maghiran, smantana, zeama de lamaie, hrean, rozmarin, usturoi, fileuri de ansoa si coaja de lamaie.
Carnea de vită merge foarte bine cu sfeclă. Incercaţi să faceţi rost de sfeclă de diferite forme şi culori. E o friptură nemaipomenită.
- 2 kg sfeclă proaspătă, de diferite culori
- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
- ulei de măsline
- 5-6 kg antricot de vită, preferabil ecologic, de la care s-a îndepărtat carnea şi grăsimea, rulat şi legat
- 2 căţei de usturoi, cu coajă
- o legătură mică de cimbru proaspăt
- 3 linguri oţet balsamic
- o legătură mică de maghiran sau pătrunjel proaspăt
- 300 g smântână
- zeama de la 2 lămâi
- o bucată de hrean proaspăt de circa 4 cm, curăţat şi ras, sau 3 linguri de hrean din borcan
Pentru marinată:
- frunzele de la o legătură mică de rozmarin proaspăt
- 6 căţei de usturoi curăţaţi
- 6 fileuri de anşoa in ulei, scurse
- coaja rasă de la 2 lămâi
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Spălaţi şi frecaţi bine sfeclele, ca să îndepărtaţi toată murdăria, puneţi-le într-o oală cu apă rece şi sărată, aduceţi la fierbere şi lăsaţi-le să fiarbă la foc mic circa 50 de minute. în acest timp, puneţi într-un mojar sau un blender de condimente toate ingredientele pentru marinată, zdrobiţi-le bine, adăugaţi câteva linguri de ulei de măsline şi ungeţi antricotul cu marinata. Aşezaţi antricotul într-o tavă mare şi puneţi-l în cuptorul încins pentru o oră.
Când sfeclele sunt aproape gata, scurgeţi-le şi curăţaţi-le cât sunt calde, apoi tăiaţi fiecare sfeclă în două, puneţi toate bucăţile într-un castron şi amestecaţi-le cu usturoiul, cimbrul, oţetul balsamic şi câteva linguri de ulei de măsline. Scoateţi tava din cuptor şi împrăştiaţi bucăţile de sfeclă peste carne.
Introduceţi din nou tava în cuptor pentru 30 de minute; după acest interval, carnea ar trebui să fie coaptă de nivel mediu, iar sfecla va fi coaptă perfect (puteţi lăsa carnea mai mult, dacă doriţi). Lăsaţi carnea să stea 20 de minute după ce o scoateţi din cuptor; poate fi nevoie să ţineţi sfecla la cald, în cuptor.
Tocaţi frunzele de maghiran sau pătrunjel şi amestecaţi-le cu smântână şi zeama de lămâie. Incorporaţi hreanul şi condimentaţi cu sare şi piper după gust. Transferaţi carnea pe un platou mare, împreună cu sosul din tavă. Serviţi cu sfecla coaptă, cu smântână aromată şi cu cartofi la cuptor.
Antricot de vită la cuptor, cu sfeclă şi hrean
Pofta buna!