Curcan delicios la cuptor

Printeaza

O reteta de curcan delicios la cuptor din: unt, salvie, pancetta, usturoi, ceapa rosie, telina, pesmet, caise uscat, carne de porc tocata, coaja de lamaie, nucsoara, ou, sare de mare, piper, rozmarin, curcan, morcovi, portocala, faina si supa de pui.

Ingrediente:Curcan delicios la cuptor

  • 50 g unt
  • frunzele de la un fir de salvie proaspătă
  • 12 felii subţiri de pancetta sau costiţă afumată
  • o căpăţână de usturoi, împărţită în căţei 4
  • cepe roşii mijlocii, curăţate de coajă
  • 2 tulpini de ţelina, curăţate şi tocate
  • o mână bună de pesmet
  • o mână de caise uscate
  • 300 g carne de porc tocată
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de nucşoară rasă
  • un ou mare
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 12 fire mici de rozmarin proaspăt, plus câteva pentru decor
  • un curcan de 4-4,5 kg la temperatura camerei
  • 2 morcovi curăţaţi
  • o portocală mare ulei de măsline
  • 2 linguri de făină obişnuită
  • 1,1 litri supă de pui sau de legume

 

Mod de preparare:

Incingeţi cuptorul la temperatura maximă. încălziţi o cratiţă şi puneţi în ea untul, frunzele de salvie şi 6 felii de pancetta sau costiţă. Curăţaţi şi tocaţi 2 căţei de usturoi şi o ceapă. Adăugaţi în cratiţă usturoiul, ţelina şi ceapa; prăjiţi-le la foc mic până când se înmoaie şi se rumenesc. Luaţi vasul de pe foc, încorporaţi pesmetul şi, în timp ce se răceşte amestecul, tocaţi caisele (nu prea mărunt) şi adăugaţi-le la restul. După ce s-a răcit amestecul, adăugaţi carnea de porc, coaja de lămâie, nucşoara, oul, sare şi piper din belşug, apoi amestecaţi bine.

Tăiaţi în două feliile de pancetta sau costiţă rămase, apoi tăiaţi în fâşii subţiri un căţel de usturoi curăţat. Puneţi la capătul unei felii de costiţă un fir de rozmarin şi o fâşie de usturoi, apoi rulaţi-o strâns. Procedaţi la fel cu celelalte felii de costiţă, obţinând în final 12 suluri mici. Crestaţi pulpele curcanului în 6 locuri. Introduceţi câte un sul de costiţă în fiecare crestătură, astfel încât să se vadă doar vârful. Astfel pulpele vor căpăta o aromă fantastică şi vor rămâne zemoase în timpul coacerii.

Tăiaţi în două cepele rămase, iar morcovii tăiaţi-i felii groase. Ştergeţi bine curcanul cu şervete de hârtie, pe dinăuntru şi pe dinafară, apoi puneţi-l pe o planşetă, cu gâtul spre dvs. Găsiţi marginea porţiunii de piele care acoperă pieptul şi trageţi-o uşor înapoi. Introduceţi degetele şi apoi toată mâna sub piele, desprinzând-o de carne.

Dacă lucraţi cu atenţie, veţi reuşi să desprindeţi în întregime pielea, mai puţin pe margini. Incercaţi să nu o rupeţi! Ridicaţi pielea de pe gât şi introduceţi umplutura între piele şi piept, cu o lingură, lipind pielea la margine pentru ca să nu iasă nici un strop de umplutură. Introduceţi portocala în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde, ca s-o încălziţi, apoi umpleţi cu ea cavitatea formată. Cântăriţi curcanul umplut şi socotiţi timpul de preparare (circa 20 de minute pentru 500 g).

Aşezaţi pasărea într-o tavă mare, ungeţi-o peste tot cu ulei de măsline şi condimentaţi-o bine. Aşezaţi în jur feliile de morcovi, cepele şi usturoiul rămas, acoperiţi cu folie de aluminiu şi introduceţi tava în cuptorul încins. Micşoraţi imediat temperatura la 180°C (treapta 4) şi coaceţi curcanul cât timp aţi calculat sau până când din pulpe se scurge o zeamă limpede când le străpungeţi cu un cuţit sau o ţepuşă. înlăturaţi folia cu 45 de minute înainte de final, lăsând curcanul să se rumenească.

Scoateţi cu grijă curcanul din tavă şi aşezaţi-l pe o planşetă acoperită cu folie de aluminiu, lăsându-l să stea 20 de minute, timp în care pregătiţi legumele şi sosul. înlăturaţi stratul superior de grăsime din tavă şi adăugaţi făina şi supa de pui sau de legume.

Puneţi tava la foc rapid şi aduceţi sosul la fierbere. Când sosul începe să se îngroaşe, scurgeţi-l într-un bol. Serviţi curcanul cu sosul şi legumele.

Curcan delicios la cuptor

Curcan delicios la cuptor

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.