Sos de ciuperci cu vin si ou
PrinteazaSos de ciuperci cu vin si ou
- 1 linguriţă rîntaş rece
- 1 ceapă
- 1/2 pahar vin alb
- 100 g ciuperci
- 1/2 ceaşcă smîntînă,
- 2 ceşti supă de găină
- 2 gălbenuşuri
- 100 g unt
- zeamă de lămîie după gust
Mod de preparare:
Curăţăm ceapa crudă, o tocăm mărunt, o spălăm şi o zvîntăm într-un şervet. Punem ceapa într-o tigaie cu vinul alb, acoperim şi lăsăm să scadă complet (tot vinul fiind absorbit de ceapă).
Adăugăm rîntaş rece, turnăm supă de găină sau bulion de viţel, punem resturi de ciuperci crude (celelalte ciuperci se întrebuinţează la urmă). Turnăm smîntînă şi lăsăm să scadă sosul pînă se face ca o smîntînă. Strecurăm, dregem cu gălbenuşuri şi cu unt, şi lăsăm sosul pe baia de apă.
Inainte de a servi la masă, adăugăm după gust zeamă de lămîie şi ciupercile tăiate felioare şi înăbuşite separat cu unt, în mustul lor.
Acest sos se serveşte la râsol de picioare de viţel, rasol de pui, precum şi cu piept de viţel sau cu cap de viţel, fierte.
Pofta buna!