Prăjitură cu prune şi mac
PrinteazaPrăjitură cu prune şi mac
- 250 g făină
- 375 ml lapte
- 150 g zahăr
- 80 g margarină
- 1 cub mic de drojdie
- 1 ou + 1 gălbenuş
- 250 ml smântână
- 100 g mac măcinat
- 40 g amidon
- 1 linguriţă coajă de lămâie
- 1,5 kg prune
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi 1 linguriţă de zahăr şi le laşi 30 de minute să dospească. In acest timp, topeşti 1/2 din cantitatea de margarină în 100 ml lapte, o iei de pe foc, adaugi 2 linguriţe de zahăr, un praf de sare şi, după ce s-a răcit, oul.
Amesteci apoi făina cu maiaua şi compoziţia cu margarină, frămânţi şi laşi aluatul să crească jumătate de oră. în acest timp, fierbi laptele rămas cu macul măcinat şi smântână, amestecând mereu, şi când s-a legat o dai deoparte şi o laşi să se răcească.
Freci apoi amidonul cu 1 lingură de apă, gălbenuşul, zahărul şi margarina rămase, adaugi compoziţia în crema de mac, pui şi coaja rasă de lămâie şi amesteci. Speli apoi prunele, le scoţi sâmburii şi le laşi deoparte. întinzi aluatul dospit într-o tavă unsă cu margarină, presari puţin griş sau pesmet, întinzi crema de mac şi pui jumătăţile de prune. Dai prăjitura la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 40 de minute.
Prăjitură cu prune şi mac
Poftă bună!