Retete tv Paprika – retete culinare

Printeaza

Retete tv Paprika – retete culinare – este un canal de televiziune cu tematica gastronomica, ce urmareste pastrarea traditiilor culinare si promovarea valorilor bucatariei locale traditionale.

TV Paprika nu este doar un canal de retete culinare, ci un concept de viata, pornind de la oferirea de solutii de cultura a produselor bio si ajungand la cele mai rafinate retete ale lumii si cele mai stralucite restaurante frecventate de staruri.

Continutul atractiv si variat plaseaza TV Paprika in topul celor mai puternice branduri ale canalelor culinare din Europa. In octombrie 2007 canalul a intrat in portofoliul Chello Central Europe.

Oferta de programe cuprinde pe langa productiile straine si productii locale, precum emisiunile romanesti “Retete de vedete”, “Meniul Zilei” si “Specialitatea bucatarului”.

Gazda emisiunii “Retete de vedete” este Roxana Iliescu, jurnalista si prezentatoare de televiziune. Invitatii ei sunt vedete autohtone, pasionate de arta culinara, care vor pregati meniul lor preferat in cadrul emisiunii si vor aborda teme gastronomice.

Astfel, veti avea ocazia sa aflati cate ceva despre mancarea preferata a lui Adrian Enache, Monica Columbeanu, Dana Savuica, Alice Nastase sau chiar a Printului Paul de Romania.

Emisiunea „Meniul Zilei” este prezentata pe rand fie de cunoscutul bucatar Nicola Odobescu, fie de Gratiela Albu. Acestia le ofera zilnic telespectatorilor o idee de meniu care se prepara rapid si usor, fara sa neglijeze diversitatea. “Specialitatea bucatarului” are ca invitati bucatari profesionisti, care ne prezinta retete speciale, intr-o modalitate cat mai facila de urmat.

Grila de programe cuprinde unele dintre cele mai indragite emisiuni culinare internationale, prezentate de bucatari cunoscuti in intreaga lume, ca: “Bufetul Nigellei” cu Nigella, regina neincoronata a gatitului, care ne invata sa gatim cele mai delicioase mancaruri; “Cu F de la Fantastic”, un adevarat spectacol avangardist de gatit, cu bine cunoscutul Gordon Ramsay, “Numai proaspat!” cu Anna Olson si multe altele.

Retete tv Paprika – retete culinare – Acvariu

Inrgediente:

  • știucă
  • șalău
  • somn
  • pui de șalău
  • pui de somn
  • obleți
  • biban
  • raci
  • dovleac
  • vinete
  • roșii cherry
  • sare
  • gelatină din supă de pește
  • stafide
  • mac
  • măsline

Mod de preparare:

Dintr-o jumătate de dovleac faceți o căsuță pentru pești, din cealaltă jumătate, un castel și un pescar chinez, făcut din vânătă și roșii cherry, care pescuiește la o boabă de porumb.Într-o cratiță cu ulei de măsline încins puneți puii de șalău și de somn și somnul.

Cât timp ei se prăjesc ocupați-vă de acvariu: turnați stafide, mac, măsline și 3-4 roșii cherry.Vine rândul celorlalți pești care vor fi făcuți pe plită. Ungeți știuca cu ulei și așezați-o pe plită, alături de care puneți obleții și bibanul.Pentru ca peștii prăjiți în cratița cu ulei să aibă priză în gelatina din supă, aceștia trebuie scurși foarte bine pe niște șervețele de bucătărie.

Racii fierți în prealabil se așează și ei în acvariu. Odată ce toți peștii sunt pregătiți, începeți cu montarea lor.După ce i-ați montat adăugați treptat gelatina.După ce ați turnat și gelatina așteptați 6-7 ore până se va închega tot.

Retete tv Paprika – retete culinare – Affogato

Ingrediente:

  • Înghețată de vanilie
  • Espresso

Mod de preparare:

Se pune înghețata în cupe și se toarnă cafeaua deasupra. Se servește.

Aluat cu legume a La Ratatouille

Ingrediente:

  • 4 linguri cu ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată fin
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 vânătă tăiată cubulețe
  • 1 ardei roșu tăiat fâșii
  • 1 ardei verde tăiat fâșii
  • 3 dovlecei decojiți și tăiași cubuleșe
  • 1 kg de roșii decojite și fără sâmburi sau piure de tomate
  • Cimbru și rozmarin proaspăt

Pentru aluatul crocant:

 

  • 100 g unt foarte rece tăiat cubulețe
  • 150 g făină
  • 80 g parmezan ras
  • 50 g nuci de pin prăjite
  • Piper negru proaspăt măcinat

 

Mod de preparare:

Uleiul de măsline se încălzește într-o tigaie și se călesc ceapa și usturoiul.Se adaugă vinetele,ardeiul roșu și cel verde.Când acestea s-au înmuiat, se adaugă dovleceii, roșiile, plantele aromatice, sarea și piperul și se lasă la fiert timp de 10-15 minute.

Între timp se încălzește cuptorul la 180 de grade sau la treapta 4.Cu ajutorul unui mixer sau doar cu degetele, amestecați untul ,făina și parmezanul până capătă consistența unui pesmet.Apoi adăugați nucile de pin și un pic de piper.

Când legumele sunt gata se așază într-un vas gratinat și se acoperă cu aluatul pregătit. Tava se ține la cuptor timp de 30 de minute sau până ce partea de deasupra devine crocantă.Mâncarea se servește caldă sau fierbinte ca și garnitură la carne de miel, pui sau pește sau ca atare alături de o salata crocantă.

Retete tv Paprika – retete culinare – Aluat fraged cu coacăze si soc

Ingrediente:

  • 450g agrişe
  • 250g zahăr pudră
  • soc
  • sucul si coaja de la o portocală mică
  • 100g făină
  • 100g unt nesărat
  • 50g alune prajite si tăiate
  • Îngheţată de vanilie

 

Mod de preparare:

Încingeţi cuptorul la 250°C. Aluatul se prepară astfel: puneţi făina si untul într-un bol si frământaţi până la omogenizare şi adăugaţi zahărul si alunele.

Se spală agrşele, se ususcă şi se mărunţesc. Într-o tigaie se incălzeşte ulei,  în care adaugă zahărul, coaja de portocală, agrişele, sucul de portocale si socul. Se împarte compoziţia în 4 părţi egale, se adaugă deasupra aluatul fraged si se coace timp de 8-10 minuite la cuptor.

Se scoate din cuptor, se lasă să se odihnească timp de 5-10 minute şi se serveşte cu o lingură de ingheţată de vanilie.

 

Retete tv Paprika – retete culinare – Ardei gras și ardei chilli cu humus și chipsuri tortilla

Ingrediente:

  • 1 ardei gras roșu
  • ulei de măsline
  • 1 ardei chilli roșu
  • 400g naut la cutie, clăit și scurs
  • sucul de la o lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • chimion
  • 100ml tahini (pastă din semințe de susan)
  • 2 linguri de ulei măsline extra virgin
  • pudră de paprika dulce

Pentru chipsurie tortilla:

 

  • 4-6 tortilla
  • ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
  • frunze de pătrunjel tăiate

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 200C. Pentru a prepara chipsurile de tortilla, băgați la cuptor două foi de copt pentru 5 minute.Între timp ungeți bucățile de tortilla pe ambele părți cu ulei de măsline și apoi tăiațile în două. Ficare jumătate trebuie apoi tăiată în patru triunghiuri. Așezați triunghiurile pe foile de copt. Băgați-le la cuptor pentru 3-4 minute.

Pentru a face humusul, așezati ardeiul gras într-o tavă de copt și stropiți cu ulei. Coaceți pentru 15 minute apoi adăugați ardeiul chilli, presărați puțin ulei și lăsați totul la făcut pentru încă 15-20 de minute. Transferați într-o pungă de plastic (polietenă) și lăsați la răcit. După ce s-au răcit, cojiți ambii ardei, tăiati-i în jumătate și scoateți mijlocul. Tăiați ambii ardei în bucăti mari.Puneti ardeii tăiați într-un blender împreună cu năutul, sucul de lămâie, usturoiul, chimionul, tahini și patru linguri de apă. Mixați până obțineți un piure cremos.

Gustați iar apoi mai adăugați suc de lămâie, usturoi, chimion sau sare, după gust. Răsturnați mixtura într-un bol mare și apoi neteziți cu coada unei linguri. Presărați pe deasupra ulei de măsline, paprika dulce și piper proaspăt măcinat. Adăugați și pătrunjelul.

Pentru a servi asezati chipsurile de torilla pe un platou împreună cu bolul ce conține sosul de ardei.Humus de avocado:Înlocuiți ardeii cu un avocado copt. Tăiați fructul țn jumătate, scoateți sâmburele și puneți-l într-un blender îmreună cu restul ingredientelor. Urmați rețeta de mai sus.

Balmos ciobanesc – Polovragi

Ingrediente:

  • malai,
  • doi litri de lapte,
  • 400 gr de smantana,
  • 2-3 linguri de unt gras de oaie si
  • 400 gr branza de burduf

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert si apoi se adauga malaiul, in ploaie, ca pentru mamaliga, amestecindu-se continuu. Cind este aproape gata fiert malaiul, se adauga pe rand smantana, untul si branza de burduf, amestecindu-se pana se omogenizeaza. Se mai lasa la fiert doar citeva minute si se serveste cald.

Banane iuţi

Ingrediente:

  • 3 banane
  • 75 g zahăr pudră
  • 15 g unt fără sare
  • ½ ardei roşu iute, curăţat de seminţe şi tăiat mărunt
  • 50 ml rom negru
  • 60 ml lapte de nucă de cocos
  • Îngheţată de vanilie

Mod de preparare:

Într-o tigaie de Teflon se caramelizează zahăru,.apoi se adaugă ardeiul. Decojiţi şi tăiaţi pe diagonală bananele care se pun  peste zahărul caramelizat şi adăugaţi untul. Lăsaţi bananele să se caramelizeze timp de 2-3 minute inainte de a le flamba cu rom.

După ce focul s-a stins, adăugaţi laptele de nucă de cocos şi amestecaţi bine. Lăsaţi pe foc timp de 1-2 minute. Pentru servire, puneţi feliile de banană în boluri şi adăugaţi peste o lingură  cu îngheţată de vanilie.

Biban de mare cu sos dulce-acrişor şi cu pilaf de citrice şi andive

Ingrediente:

sos:

  • 2 ardei roşii iuţi tăiaţi mărunt
  • 2 ardei galbeni taiaşi mărunt
  • 4 cepe franţuzeşti tăiate felii
  • 2 bucăţi anason
  • 2 crenguţe busuioc
  • 1 lingură oţet vin alb
  • 3 linguri vermouth
  • 200 ml apă

pilaful de citrice şi orez:

  • 250 g orez cu bob lunguieţ
  • 1 ceapă mare tăiată fin
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 1 baton de scorţişoară
  • 2 stele de anason
  • Coaja de la o ½ portocală
  • Coaja de la o ½ de lămâie
  • 600 ml supă de pui

andive:

Mod de preparare:

Bibanul se taie în felii şi se crestează uşor cu un cuţit ascuţit.Se asezonează cu sare, piper si frunze de cimbru.Bibanul se prăjeşte în ulei timp de 30 de secunde pe ambele părţi.Când carnea este aproape gata  aduagaţi nişte ulei pentru gătit pentru a face pielea să devină crocantă.

Într-o altă tigaie puneţi ulei şi adăugaţii ardeii şi ceapa.Când aceştia încep să se înmoaie adăugaţi anasonul, busuiocul şi oţetul.Adăugaţi vermutul şi păstraţi pe foc până se evaporă lichidul.Apoi adăugaţi apă şi lăsaţi să fiarbă 15 minute, până scade apa şi se formează un sirop.Scoateţi anasonul şi busuiocul şi turnaşi conţinutul în blender.

Pentru pilaf, căliţi ceapa până se înmoaie.Adăugaţi orezul, cimbrul, scorţişoara şi coaja de citrice.Condimentaţi şi lăsaţi să fiarbă 30 de secunde, pînă orezul devine transparent.Adăugaţi supa şi lăsaţi să fiarbă încă 20 de minute, acoperind oala cu o hârtie cerată.După ce a fiert se îndepărtează cimbrul şi scorţişoara.

Tăiaţi andivele în jumătăţi şi rostogoliţi-le prin zahărul pudră.Topiţi zahăr într-o tigaie şi caramelizeţi andivele.Adăugaţi lichiorul şi sucul de portocale şi fierbeţi la foc mic până andivele devin moi şi sosul capătă textura unei glazuri.

Pe un platou aşezaţi bibanul pe patul de orez, alături de andive şi stropiţi cu sos.

Biluțe crocante de risotto cu ciuperci, praz și bacon afumat

Ingrediente:

  • 25g ciuperci porcini
  • 75g unt nesărat
  • 2 bucați de praz tăiat
  • 1 bucată de100g bacon tăiat fin cu crusta înlăturată
  • 225g ciuperci amestecate și tăiate( shitake, chestnut, chantarelle și oyster)
  • 2 litrii supă de legume
  • 2 cepe, tăiate fin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 frunză de dafin proaspată
  • 450g orez arborio (risotto)
  • 175g parmeszan proaspăt ras
  • 175g brânză mascarpone
  • 4 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • 50g făină
  • 2 ouă
  • 100g pesmet
  • 4 linguri ulei de măsline
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • frunze de salată

Mod de preparare:

Înmuiați ciupercile porcini într-un bol cu 300ml apă fierbinte. Topiți jumătate de unt într-o tigaie. Adăugați prazul, baconul și lăsați la făcut pentru 2-3 minute la foc mic. Adăugați ciupercile și lăsați în continuare la facut. Asezonați după gust și apoi răurnaț totul într-un bol.

Turnați supa de legume într-o tigaie mare. Aduceți supa în punctul de fierbere. Într-o tigaie, adăugați restul de unt, ceapa, cimbrul și frunza de dafin și lăsați-le la făcut pentru câteva minute, până încep sa se inmoaie.Adăugați orezul în mixtură de ceapă și lăsați-o la făcut pentru încă un minut amestecând tot timpul. Scurgeți ciupercile porcini, păstrând lichidul. Turnați lichidul rămas de la ciuperci înapoi în tigaie și lăsați-l pe foc până ce este absorbit în totalitate.

Între timp, tăiați ciupercile și adăugați-le în tigaie.Începeți să adăugaîi câte un polonic de supă, amestecând constant. Lăsați fiecare polonic de supă sa fie aproape absorbit până ce îl adăugați pe urmatorul. După aproximativ 20 de minute, adăugați mixul de ciuperci împreună cu jumătate din parmezanul ras, mascarpone și pătrunjelu și amestecați energic.

Asezonați după gust și lăsați la răcit.Asezonați făina și turnați-o pe o farfurie întinsă. Amestecați ouăle într-un bol și asezonați-le după gust. Într-un alt vas, amestecați parmezanul rămas împreuă cu pesmetul.Utilizând un clește de înghețată, luați biluțe de risotto rece și rostogoliți-le prin făină asezonață. Înmuiați-le apoi în ouăle bătute și apoi prin parmezan și pesmet.

Aranjați-le pe o foaie de copt și lăsați-le la rece pentru cel puțin o oră.Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare, și adăugați biluțele de risotto. Lăsați-le la făcut pentru 6-8 minute până prind o culoare maronie și devin ușor crocante. Lăsați-le la scurs bine, în hârtie de bucătarie. Așezați biluțele de risotto pe o farfurie, alături de frunzele de salată.

Biscuiți cu vanilie

Ingrediente:

biscuiți:

 

  • 175g făină care crește singură
  • 125g făină de porumb
  • 50g zahăr pudră
  • 225g unt, tăiat bucățele
  • 1 linguriță de esență de vanilie

crema de vanilie:

  • 50g unt moale
  • 125g zahăr pudră, plus extra pentru pudrare
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 160 grade C. Puneți făina care crește singură, făina de porumb și zahărul într-u procesor de alimente și amestecați-le un pic. Adăugați untul și esența de vanilie și amestecați până se omogenizează.

Tăiați aluatul în bucăți și așezați-le în tavă, având grijă să lăsați spații între ele.Clătiți o furculiță în apă rece și aplatizați apoi cu ea bucățile din tavă.Coaceți la cuptor timp de 10-15 minute. Scoteți-le cu grijă din tavă și lăsați-le să se răcească pe grătar.

Acum este timpul să facem glazura din unt. Pentru a vă fi mai ușor puteți amesteca toate ingredientele în robotul de bucătărie până se omogenizează. Glazura trebuie păstrată la temperatura camerei.După ce s-au răcit biscuiții, luați un cuțit de unt și înmuiați-l în apă fierbinte și întindeți cu el glazura pe o parte a unui biscuite. Luați alt biscuite și puneți-l peste glazură și pudrați cu zahăr.

Sfat: Dacă nu aveți un procesor de alimente, puneți ingredientele într-un castron uscat și amestecați-le cu degetele până ce devin un amestec omogen.

Variații: Puteți folosi doar câte un biscuite, peste care să puneți 75g de ciocolată topită și ghimbir cristalizat

Biscuiți de crăciun

Ingrediente:

  • 1 cană zahăr pudră
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/4 linguriță zahăr vanilat
  • 2 3/4 căni făină
  • 200 g de unt
  • 1 gălbenuș de ou

decor:

 

  • 1 cană ornamente din zahăr
  • tuburi marțipan lichid

Mod de preparare:

Se amestecă zahărul, untul, gălbenușul, sarea și esența de vanilie cu un mixer până ce se omogenizează. Se adaugă apoi făină, după care mixați din nou. Amestecul va părea uscat la început, dar se va lega brusc. În caz contrar, se mai adaugă o lingură de apă. Împărțiți aluatul în jumătate, aplatizați-l și înfoliați-l. Se ține la frigider 2 ore.

Presărați făina pe o suprafață de lucru, și întindeți din aluat o foaie de 3 mm grosime. Decupați formele dorite. Puneți-le pe o hârtie de copt neunsă și coaceți în cuptorul preîncălzit la 200-220 grade timp de 10-15 minute.

La sfârșit, scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească. Dacă folosiți hârtie, o puteți ridica, pentru a putea continua coacerea următorilor biscuiți. Repetați operațiunea cu restul aluatului.La sfârșit decorați biscuiții de Crăciun după preferință.

Broaște

Ingrediente:

  • 1 piept de rață
  • 2 ouă de găină (fierte)
  • 2 ouă de prepeliță (fierte)
  • 7 broaște eviscerate(pui de baltă) și ținute în baiț pe bază de vin și lămâie
  • 3 caței de usturoi
  • 1 morcov
  • sare
  • boia de ardei iute
  • orez
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei
  • 1 lămâie
  • grăsime de la pieptul de rață

Decor:

 

  • 7 frunze de nufăr/viță de vie
  • sfeclă roșie tăiată cubulețe

Mod de preparare:

Se îndepărtează grăsimea de pe pieptul de rață și se pune la topit, într-o oală încinsă în prealabil. Dupa ce grăsimea începe să se topească puțin, se scot bucățile de grăsime netopită din oală și se pun într-o tigaie. Se taie pieptul de rață în cubulețe, se pune în oala cu grăsimea de rață topită. Asezonați cu puțină sare și puțină boia de ardei iute.

Tocați cei 3 căței de usturoi, nu foarte mărunt și adăugați-i în oala în care prăjim deja pieptul de rață. Adăugați orezul spălat în prealabil și lăsați-l puțin la călit. După ce orezul s-a călit adăugați apa. Proporția ideală este o pătrime din oală orez și rață, iar restul de 3 pătrimi, apă. Lăsați la fiert până ce orezul se umflă. Înainte ca orezul să fie gata, adăugați niște frunzulițe de pătrunjel tocate mărunt.Între timp fixați picioarele broaștelor cu scobitori. Tăiați câteva rondele de morcov pe care le introduceți în gura broaștelor.

Gurile broscuțelor trebuie să stea deschise cât timp acestea se prăjesc. Cu ajutorul unei lingurițe umpleți broscuțele cu orez, după care le ungeți cu ulei pe burtă.Puneți la încins tigaia cu bucățile de grăsime netopită și așezați broscuțele cu burta în jos. După 2-3 minute, când burțile broscuțelor sunt rumenite, le întoarcem pe partea cealaltă.Între timp pregătiți decorul.Așezați pe un platou cele 7 frunze de viță de vie sau de nufăr.

Crestați ouăle de găina în formă de nufăr. Tăiați o rondea de morcov, pe care o folosiți ca bază, în care înfigeți 2 scobitori.În scobitori înfigeți câte jumătate de ou de găina, iar peste acesta câte un ou de prepeliță.

După ce broscuțele sunt făcute le scoateți și îndepărtați scobitorile.Apoi așezați broscuțele pe platou, fiecare pe câte o frunză de viță de vie sau de nufăr. Stoarceți peste ele o jumătate de lămâie și serviți

 

Pofta buna!

 

 

 

Incoming search terms:

  • paprika tv
  • tv paprika
  • tv paprika retete
  • paprika tv retete
  • retete tv paprika
  • retete paprika tv
  • retete paprika
  • bufetul nigellei retete

4 comentarii

  1. Va rog sa mi tranmite ti si mie reteta de pe TV PAPRIKA cu acel tort doar din paine insiropata cu coniac !
    Va multumesc anticipat!

  2. Bun, bune retetele de la tv paprika

  3. Cateva retete foarte bune

  4. Foarte bune retetele astea

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.