Peşte întreg la grătar
PrinteazaPeşte întreg la grătar – Multă lume consideră că, dacă vrei să faci un grătar, ai nevoie de biftec, de cotlet sau de cârnaţi. Totuşi, în ţările în care clima o permite, există şi tradiţia de a prăji la grătar peşte întreg.
Atunci când folosiţi grătarul, temperatura este relativ blândă. Pe de altă parte, carnea multor specii de peşte devine mult mai savuroasă dacă este gătită mai încet.
Peştele la grătar
este o mâncare specifică insulelor din Bazinul Caraibian, unde se pregătesc astfel diferite specii de peşte, cum ar fi bibanul roşu, plătica de mare sau bibanul de mare.
In bucătăria specifică sudul Asiei se prepară la grătar peşte, dar şi diverse soiuri de moluşte mai mari, care au multă carne făcute.
Pentru a prăji un peşte întreg utilizând această metodă, el trebuie curăţat bine în prealabil.
Apoi, crestaţi peştele oblic în două sau trei locuri pe fiecare parte şi, dacă doriţi, umpleţi aceste tăieturi cu o garnitură (de pildă, un amestec de ardei tocaţi, ceapă măcinată, usturoi, ardei iuţi uscaţi şi zdrobiţi).
Ungeţi peştele cu ulei, cu ajutorul unei pensule, apoi fixaţi-l cu o pereche de cleşti pentru peşte sau între două grătare şi lăsaţi-l să se prăjească încet, întorcându-l din când în când.
Pielea peştelui se va înnegri de la flacără şi va deveni crocantă, în timp ce carnea din interior va rămâne suculentă şi moale.
Peşte întreg la grătar
Ingrediente
- 2 pesti intregi (aprox. 300-400 g fiecare), curatati de solzi si eviscerati
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper dupa gust
- 1 lamaie, felii sau rondele
- ierburi aromate (cimbru, rozmarin, oregano) – optional
- (optional) 2 catei de usturoi zdrobiti
instructiuni
pregatirea pestelui
spala pestele intreg si usuca-l cu prosoape de hartie.
cresteaza usor suprafata pestelui (2-3 taieturi pe fiecare parte) pentru a ajuta la patrunderea condimentelor si la coacerea uniforma.
presara sare si piper, atat la exterior, cat si in interior. daca doresti un plus de aroma, pune in interiorul pestelui felii de lamaie si ierburi aromate.
marinarea (optional)
amesteca uleiul de masline cu usturoiul zdrobit (dacă vrei) si ierburi uscate sau proaspete tocate.
unge bine pestele cu acest mix, insistand pe crestaturi si in interiorul cavitatii.
lasa-l la marinat 15-30 de minute (daca ai timp), la rece, pentru a se imbina aromele.
pregatirea gratarului
incinge gratarul la foc mediu.
unge gratarul cu putin ulei sau foloseste o pensula pentru a preveni lipirea pestelui. poti folosi si o folie speciala pentru gratar sau o tava perforata.
gatirea pestelui
asaza pestele pe gratarul incins, cu foc mediu.
lasa-l 5-7 minute pe fiecare parte (in functie de dimensiunea pestelui). vei sti ca este gata cand carnea se desface usor cu furculita, iar pielea e usor crocanta.
intoarce pestele cu grija, folosind o spatula, pentru a nu rupe carnea.
servirea
scoate pestele pe un platou si lasa-l 2-3 minute sa se odihneasca.
stropeste-l cu suc de lamaie si decoreaza cu felii de lamaie sau ierburi proaspete.
serveste-l cald, alaturi de o garnitura (legume la gratar, cartofi natur, orez) si de o salata proaspata.
sfaturi si variante
- pentru un plus de savoare, poti folosi un amestec de condimente precum boia dulce, fulgi de ardei iute, sau amestecuri speciale pentru peste.
- daca pestele este mai mare, ajusteaza timpul de gatire si tine cont ca interiorul trebuie sa fie bine facut, dar fara a usca excesiv carnea.
- daca folosesti dorada sau biban, e suficient sa scoti branhiile si sa cureti solzii. in cazul pastravului, ai grija la oasele mici, daca servesti copiilor.
Pestele intreg la gratar este un fel de mancare simplu, aromat si sanatos, care pune in valoare gustul specific al fiecarei specii de peste.
urmand pasii de mai sus, vei obtine un preparat echilibrat, cu o textura frageda la interior si o piele usor crocanta la exterior. serveste-l cu legume proaspete, sosuri usoare sau salate si bucura-te de o masa plina de savoare.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- platica la gratar
Bun, bun. Imi place pestele la gratar