Bors de perisoare
PrinteazaBors de perisoare
- 1 1 apă
- 1 1 borş
- un os cu măduvă sau cu sită
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1 păstîrnac
- 1 ceapă
- sare
- leuştean
- 2 gălbenuşuri
- 2 linguri smîntînă
Pentru tocătură :
- 400 g carne moale
- 1 ceapă mică
- 30 g orez
- piper pisat
- boia
- 1 ou
- 2 linguri apă
Mod de preparare:
Punem osul la fiert, luăm spuma şi lăsăm să fiarbă cam 25 minute.
Curăţăm şi spălăm zarzavatul, îl dăm pc răzătoarea specială de zarzavat; tăiem ceapa şi punem totul în oala în care fierbe osul. Cînd sînt bine fierte, adăugăm borşul (sau zeamă de varză).
Preparăm perişoarele astfel : trecem o dată prin maşină carnea de porc sau de vacă. Adăugăm în tocătură ceapă tăiată cît se poate de mărunt, orezul spălat în 3 ape reci, sare, puţin piper pisat, un vîrf de cuţit de boia şi un ou crud.
Turnăm cu încetul în tocătură şi puţină apă rece, amestecînd totul cît se poate de bine. Muiem mîna într-un vas cu apă rece pentru ca să nu se lipească carnea, şi luăm din compoziţie cîte puţin, formînd pe rişoare rotunde, de mărimea unei nuci mici, cărora le dăm drumul în borş.
Lăsăm să fiarbă cam 20 minute, încercăm dacă orezul este fiert. Adăugăm leuştean tocat mărunt.
Dregem borşul cu două gălbenuşuri şi două linguri smîntînă.
Pofta buna!