Limba cu masline si patrunjel

Printeaza

Limba cu masline si patrunjel

Ingrediente:Limba cu masline si patrunjel

  • limbă de 1,5 kg
  • 200 g măsline
  • 2 cepe
  • 100 g arpagic
  • 1 foaie dafin
  • 3-4 boabe de ienibahar
  • 6 boabe piper
  • 2-3 roşii
  • 2 pahare mari vin
  • 1 lingura făină
  • lămîie
  • mărar şi pătrunjel.

Mod de preparare:

Ţinem limba de vacă două zile : prima zi fără nimic, a doua zi o spălăm bine cu o perie sau o radem cu un cuţit şi o lăsăm 24 ore în apă cu puţină sare. Apoi o scoatem şi o punem la fiert în apă fierbinte. In timpul fiertului, încercăm dacă se ia uşor pieliţa (unde este mai groasă). Cînd este gata o scoatem pe un fund şi o curăţăm.

Turnăm într-o cratiţă apă cu sare, aiăugăm puţin zarzavat, piper şi ceapă, si lăsăm să fiarbă împreună cu limba. Cînd carnea este moale, o scoatem, o lă­săm să se răcească şi tăiem limba în fe­lii. Presărăm feliile cu puţin piper şi le prăjim uşor în mult ulei înfierbîntat. Scoatem feliile de limbă într-o cratiţă.

Strecurăm printr-o sită uleiul în care am prăjit limba şi ştergem tigaia cu o hîrtie de împachetat. Turnăm uleiul din nou în tigaie (dacă este puţin, mai adău­găm) şi, cînd este fierbinte,

prăjim ceapa tăiată mărunt pînă capătă o culoare au­rie. Turnăm peste ceapă puţină zeamă în care a fiert limba şi acoperim cu un ca­pac. Cînd se moaie ceapa, o strecurăm şi o turnăm în cratiţa cu feliile de limbă. Adăugăm foaia de dafin, ienibahar, pi­per boabe, un buchet de verdeaţă.

Pregătim arpagicul, apoi punem măsline mari, fără sîmburi, desărate, şi adăugăm două pahare de vin.

Scoatem seminţele la roşii, le tăiem felii şi le prăjim pufin în ulei. Le stre­curăm şi turnăm piureul peste limbă. Adăugăm şi puţină zeamă în care a fiert limba şi lăsăm totul să fiarbă descoperit.

Facem un rîntaş dintr-o linguriţă de ulei şi două linguriţe de făină, stingem cu zeamă de la limbă şi îl turnăm peste mîncare. Adăugăm de asemenea cîteva felii de lămîie tăiate în două, curăţate de coajă şi fără sîmburi. Gustăm şi potrivim sosul. Lăsăm să scadă ca orice mîncare rece la care sosul se îngroaşe, dacă se răceşte.

Cînd mîncarea este gata, scoatem bu­chetul, lăsăm puţin să se răcorească şi aşezăm limba şi măslinele pe o farfurie mare. Garnisim împrejur cu felii de lă­mîie.

Pentru ca sosul să aibă culoare fru­moasă fără să folosim bulion de roşii, radem un morcov pe răzătoarea deasă şi îl prăjim în ulei încins. Stingem cu zeama de limbă şi lăsăm puţin să fiarbă. Stre­curăm într-un vas mic. Dacă n-a ieşit toată zeama din morcov, adăugăm puţină zeamă de limbă în strecurătoare şi apăsăm morcovul cu dosul lingurii ca să iasă din el şi restul de zeamă. Turnăm peste limbă, adăugind după gust zeamă de lămîie, care înlocuieşte acreala ro­şiilor.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.