Scoici cu manzanilla
PrinteazaAcest preparat culinar se numără printre preferinţele clienţilor din fapas-urile spaniole. Modul de a găti scoicile este foarte simplu, dar pune bine în valoare gustul lor. Mai întâi, se călesc puţin în ulei usturoiul si ceapa. Apoi se toarnă peste ele nişte sherry manzanilla sec.
In sosul astfel obţinut se fierb scoicile câteva minute, pânâ ce se deschid. Apoi se scot din tigaie, iar sosul este lăsat sa fiarbă în continuare, ca să scadă. Printre ingredientele suplimentare care se pot adăuga se numără ardeii iuţi, tocaţi foarte mărunt sau câteva bucăţele de şuncă, al cărei gust se potriveşte de minune cu cel al scoicilor.
Scoicile sunt moluşte bivalve foarte bine închise. Ele sunt apreciate de multă vreme şi în Statele Unite; de altfel tradiţionalul clambake în Noua Anglie continuă tradiţiile culinare mai vechi ale indienilor americani. In lume se consumă zeci de specii de scoici.
Manzanilla, băutura perfectă pentru această mâncare, este un sherry care se produce în jurul oraşului Sanlucar de Barrameda, aşezat în partea de sud a Spaniei. Este foarte sec şi are un gust de nuci, cunoscătorii pretinzând că în el se regăseşte ceva din aerul sărat al mării.
Scoici cu manzanilla
Ingrediente:
- 175 ml sherry manzanilla
- cateva fire de sofran
- 50 ml ulei de masline
- 3 catei de usturoi, taiati subtire
- 2,25 kg scoici, spalate bine
- o legatura de patrunjel, cu frunzele rupte
- 75 g sunca serrano sau prosciutto taiata in felii subtiri
Mod de preparare:
Amestecaţi manzanilla şi şofranul într-un castronel. într-o cratiţă mare şi largă, încingeţi uleiul la foc moderat şi puneţi să se călească usturoiul timp de 1 minut, atât cât sâ prindă puţină culoare.
Adăugaţi amestecul de sherry cu şofran şi lăsaţi sosul obţinut să fiarbă încet, pânâ scade la jumătate. Puneţi scoicile, acoperiţi vasul cu un capac şi lâsaţi-le să fiarbă 35 minute, până ce scoicile s-au deschis.
Puneţi în cratiţă pătrunjelul şi şunca şi amestecaţi totul bine. Serviţi cu felii de lămâie şi pâine.
Pofta buna!
ai adus Spania mai aproape 🙂