Terina de branza, rosii si sos de busuioc
PrinteazaTerina de branza, rosii si sos de busuioc din: dovleac, ulei de floarea soarelui, ceapa, usturoi, gogosari in otet, busuioc, patrunjel, cimbru, nucsoara, mustar de dijon, masline, castane, pesmet, fulgi de migdale, vin, cas, esalote, pasta de rosii si supa de legume.
- 600 g dovleac de placinta, curatat de coaja si taiat cuburid e 2 cm
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapa, tocata marunt
- 3 catei usturoi, taiat felii
- 300 g gogosari in otet, taiati cuburi mici
- cateva fire de busuioc, tocat
- cateva fire patrunjel, tocat
- cateva fire cimbru, maruntit
- un praf de nucsoara
- 1 lingura mustar de Dijon cu boabe intregi
- 50 g masline, fara samburi, taiate felii
- 200 g castane fierte, tocate – poti inlocui cu cartofi fierti
- 125 g pesmet
- 75 g fulgi de migdale
- 100 ml vin alb
- 150 g cas, maruntit
pentru sos:
- 100 g esalote, tocate marunt
- 1 lingura ulei
- 1 lingura pasta de rosii
- 150 ml vin rosu
- 150 ml supa limpede de legume
- cateva fire de busuioc, tocat
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la semnul 7/220 C. Stropeşte dovleacul cu 1 lingura ulei şi dă la cuptor 25-30 min, până când se rumeneşte. Intre timp, sotează eşalotele şi usturoiul în uleiul rămas, la vasul de pe foc şi combina cu dovleacul, gogoşarii, verdeaţa, nucşoara, muştarul, măslinele, castanele, pesmetul, vinul şi 50 g migdale. Amestecă bine.
Tapetează o formă de chec de 1 litru cu hârtie de copt, presară baza cu migdalele rămase şi apoi toarnă un strat din compoziţie. Nivelează suprafaţa şi presară pe mijloc, într-un şanţ brânza. Toarnă deasupra compoziţia rămasă şi presează uşor.
Dă la cuptorul încins la semnul 6/200 C 45-50 min. Lasă să stea deoparte 10 min înainte de a răsturna pe platou şi a tăia felii. Pentru sos, prăjeşte eşalotele în ulei, adaugă pasta de roşii şi fierbe 1 min.
Adaugă vinul şi supa şi lasă să fiarbă la foc mic 5 min. Adaugă busuiocul, potriveşte gustul de sare şi serveşte cu legumele rumenite.
Terina de branza, rosii si sos de busuioc
Pofta buna!