Painea Sarbatorilor
PrinteazaPainea Sarbatorilor din: faina, drojdie, zahar, lapte, oua, ulei de masline, otet de mere, unt, sare, galbenus de ou si lapte.
- 500 g faina
- 2 lingurite drojdie uscata
- 1 lingura zahar sau miere
- 250 ml lapte cald
- 2 oua
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita otet de mere sau suc de lamaie
- 100 g unt, topit si racit
- 1 lingurita sare
glazura:
- 1 galbenus de ou
- 2 linguri de lapte
Mod de preparare:
Dizolvaţi drojdia şi zahărul în 100ml lapte cald, puneţi 1 linguriţă făină, amestecaţi şi ţineţi maiaua la cald, până îşi dublează volumul.
In alt castron, cerneţi făina şi sarea împreună. Faceţi o adâncitură la mijloc şi adăugaţi ouăle bătute în ea, restul de lapte cald, uleiul, oţetul şi amestecul cu drojdie.
Frământaţi aluatul. Lăsaţi-l acoperit, să crească, ia cald, aproximativ o oră.
împărtiţi-l apoi în 8 bucăţi egale din care întindeţi câte o foaie dreptunghiulară cu o grosime de 3-5 mm.
Ungeţi fiecare foaie cu unt. Suprapuneţi câte 2 foi unse cu unt şi rulaţi-le. Veţi obţine 4 rulouri.
Tăiaţi câte 1,5cm din marginile fiecărui rulou, iar mijlocul, tăiaţi-l în 4 triunghiuri.
Ungeţi o tavă cu unt, tapetati-o cu făină. Puneţi în mijlocul ei părţile tăiate din marginile rulourilor (cu partea tăiată în jos), pentru a forma un cerc.
Pe marginea cercului aranjaţi triunghiurile, ca nişte petale. Lăsaţi pâinea la cald să crească, 30-40 de minute.
Ungeţi pâinea deasupra, cu gălbenuş amestecat cu lapte, Inainte de a o băga la cuptor.
Coaceţi-o la foc potrivit, 20-30 de minute şi lăsati-o la răcit înainte de a o tăia.
Painea Sarbatorilor
Pofta buna!