Cozonacul casei
PrinteazaCozonacul casei din: faina, unt, zahar, galbenusuri, lapte, drojdie, zahar vanilat, zahar pudra, suc de lamaie, mac, unt, miere, ou, esenta de vanilie si esenta de migdale.
- 500 g faina
- 110 g unt moale
- 150 g zahar
- 2 galbenusuri
- 250 ml lapte caldut
- 40 g drojdie uscata
- 2 plicuri cu zahar vanilat
- 150 g zahar pudra
- 4 linguri suc de lamaie
pentru umplutura:
- 450 g mac
- 3 1/2 linguri cu unt
- 225 g zahar
- 3 linguri cu miere
- 1 ou
- esenta de vanilie
- esenta de migdale
Mod de preparare:
Freacă spumă untul cu zahărul, vanilia şi gălbenuşurile. Incorporează laptele, făina amestecată cu drojdia şi un praf de sare. Acoperă cu un şervet curat şi lasă la crescut 2-21/2 ore într-un loc cald. Pune macul într-un vas, acoperă-l cu apă rece şi amestecă. Scurge şi repetă. După ce-l scurgi, pune-l într-un vas împreună cu apă fierbinte (să-l acopere), apoi la foc mic, vreo 40 de minute.
Scurge-l bine de apă şi căleşte-l un sfert de oră în untul topit împreună cu zahărul şi mierea. Aromati-zează după gust şi lasă umplutura să se răcească. Imparte aluatul şi întinde foi pe o suprafaţă înfă-inată. Aşază umplutura şi rulează. Dă cozonacii cu ou şi pune-i în tăvile unse cu grăsime şi tapetate cu hârtie de copt.
Lasă-i să crească 30 de minute, apoi bagă-i în cuptorul încins 60 de minute. Pentru glazură, freacă zahărul pudră cu sucul de lămâie (sau portocală) până ce se omogenizează, întinde glazura peste cozonacii răciţi şi lasă o oră să se întărească, abia apoi feliază-i.
Cozonacul casei
Pofta buna!