Reteta zilei: Gulas unguresc cu Späzli
PrinteazaGulas unguresc cu Späzli: Gulasul este un fel de mancare specific in bucataria ungureasca. Gulas isi are originea in secolul VIII î.en avand o reteta din carne de vita si ceapa care s-a gatit mult timp.
Dupa ce spaniolii au adus in Imperiul austro-ungar, rosii si boia de ardei, nimeni nu-si mai putea imagina gulasul fara aceste ingrediente cu o aroma aparte pe care ei le numesc “tomatenpaprika”
pentru gulas:
- 2 kg carne de vita
- 2 kg ceapa
- 100 g pasta de tomate
- 2 linguri faina
- ulei de masline
- 50 g unt
- 250 ml vin rosu
- 2 cuburi de concentrat de vita
- 1,5 litri apa
- 1 1/2 linguri paprika dulce
- 1 lingura paprika iute
- 1 lingura chimen
- 1 lingura curry
- 2 foi de dafin
- sare
pentru Späzli (taitei):
- 500 g faina
- 6 oua
- 400ml apa
- 1 lingura sare
- nucsoara
Mod de preparare:
Carnea de vita se curata de pielite si se taie in cubulete de 2-3 cm.
Se presara faina peste carne si se amesteca pentru a fi distribuita uniform pe toata suprafata.
Intr-o cratita mare se pun ulei de masline si unt la incins.
Se adauga carnea de vita si se gateste pentru cateva minute, dupa care se scoate intr-un castron.
Paprica este ingrendientul de baza la gulas, aroma speciala fiind data de boia, aceasta trebuie aleasa de o calitate foarte buna.
In aceeasi cratita se pun ceapa tocata marunt, paprica iute si dulce, chimen, curry si se mai aduga putin ulei.
Se amesteca foarte bine, se pun la foc dupa care adaugam cele 2 cuburi de concentrat carne de vita.
Se pun apoi in cratita carnea de vita,pasta de tomate si vinul rosu.
In cele din urma se adauga apa clocotita, foile de dafin si se acopera vasul timp de o ora.
Apoi se descopera oala si se fierbe la foc mic timp de cateva ore pana cand apa scada si gulasul capata consistenta de tocana groasa.
Aveti grija sa amestecati gulasul periodic pentru a preveni arderea pe partea de jos.
Späzli se prepara astfel: intru-un castron se amesteca faina cu ouale si sarea.
Se aduga putina apa si se amesteca energic. Continuati sa adaugati apa pana ce compozitia devine asemanatoare cu cea de vafe.
Se rade putina nucsoara. Intr-o oala mare se pune apa la fiert, se trece compozitia printr-o ustensila speciala si daca nu aveti puteti improviza cu ajutorul unei strecuratori cu gauri mari.
Compozitia se va scurge prin gauri un oala cu apa.
Se fierb cateva minute dupa care se scot si se trec prin apa rece.
Se repeta procedeul pana la finalizarea compozitiei.
Cand gulasul este gata, inainte de servire, Späzli se gateste cateva minute intr-o tigaie cu putin unt.
Gulasul unguresc cu Späzli se serveste in boluri peste care se poate presara patrunjel tocat marunt.
Aceasta reteta de gulas unguresc cu Späzli este o mancare delicioasa ideala pentru o masa cu multi invitati.
Gulas unguresc cu Späzli
Pofta buna!
Incoming search terms:
- gulas unguresc
doamneee ce-i aici? 🙂 vreau si eu
Delicios arata
Ce-mi face cu ochiul gulasul unguresc 🙂 renunt la spazli
Este un deliciu gulasul asta!