Vinuri vechi vs vinuri tinere
PrinteazaCea mai impresionantă calitate a unui vin tânăr proaspăt este vibraţia sa clară de fructe. Buchetul şi aromele sale primare de măr verde (Sauvignon Blanc şi Riesling) şi coacăze negre (Cabernet Sauvignon), îl fac uşor de apreciat şi înviorător.
Totuşi, în majoritatea vinurilor tinere de o calitate mai bună, vor exista şi câteva imperfecţiuni – tanin mai puternic, aciditate picantă, chiar aspră -, care se domolesc cu timpul.
Dacă li se acordă câţiva ani de maturare (în sticle sau în butoaie de stejar), atât vinurile albe, cât şi cele roşii se schimbă în mod surprinzător. Aroma de fruct de la început se atenuează, în vinurile albe apărând aroma de mirodenii, fructe uscate şi miere, iar în cele roşii, cea de piele naturală, trufe, prăjitură de Crăciun şi de pământ.
Chiar şi taninurile, aroma puternică de stejar şi aciditatea acută se vor atenua, integrând aromele de fruct şi creând un buchet mai plin şi de mai lungă durată. Cu toate că această transformare nu funcţionează la vinurile de calitate modestă, la cele de calitate bună merită aşteptarea.
Tare rau chestia asta cu vinurile
Da, am tot stat si am citit, cat mai multe articole din astea