Vinurile de masă, denumite până în 1970 „vinuri pentru mâncare”, pot avea şi Indicaţia Geografică Tipică (IGT) şi menţionarea uneia sau a două soiuri de viţă de vie; trebuie să aibă cel puţin 9 grade alcoolice efective, dar nu mai mult de 15 grade. Sunt reglementate de norme specifice reunite într-un regulament de producţie. Vinurile […]
Elementele constitutive ale vinului
PrinteazaElementele fundamentale care alcătuiesc un vin (ceea ce analizează degustătorii când stabilesc calitatea vinului) sunt zahărul, aciditatea, taninurile şi alcoolul. Zahărul conţinut de boabe fermentează, trans-formându-se în alcool, oferindu-i vinului buchetul bogat şi plin de arome de fructe.
Cu cât sunt mai copţi strugurii, cu atât mai bună va fi calitatea fructului/zahărului. Aciditatea menţine vioiciunea gustului, în special într-un vin alb. Fără aciditate, vinurile albe devin fade, iar cele roşii nu par doar lipsite de fermitate şi de interes, ci le lipseşte şi structura, de care au nevoie pentru a se matura corect.
Taninul provine din coaja şi din sâmburii boabelor şi este foarte rar perceput în vinurile albe (cu toate că este prezent), fiind cel care oferă structură vinului roşu, care-1 ajută să se menţină şi să se matureze în timp.
Alcoolul oferă greutate gustului: un vin german cu 7°/o alcool va fi uşor, în timp ce un vin Zinfandel de California, cu 17% alcool, va fi mult mai plin.Intr-un vin alb, alcoolul nu ar trebui niciodată să lase senzaţia că arde.
poate te intereseaza si:
Ingrijirea si controlul vinului
Vinul nou trebuie supravegheat cu o atenţie continuă pentru a evita numeroase posibile alterări, cum ar fi tulburările, defectele şi bolile. Umplerea şi golirea Butoiul în care se ţine vinul trebuie să fie mereu plin sau, în qrice caz, protejat de oxidări, care ar putea provoca oţetirea şi tulburarea vinului. Cu toată atenţia, o cantitate […]
Filtrarea vinului
Prin filtrare, tulburarea se elimină destul de rapid, însă nu întotdeau-na cu un efect de durată. Vinul se trece printr-un filtru, care desfăşoară o acţiune de cernere – reţine, aşa cum este de aşteptat, corpusculii cu un diametru mai mare decât orificiile sale, reţine particulele – chiar şi cele foarte mici – cu o sarcină […]
Calitatea olfactiva a vinului
Să punctăm înainte de toate faptul că nu este important sa recunoşti fiecare miros şi aromă, ci, mai degrabă, să le evaluezi calitatea şi apartenenţa la soiul de viţă de vie din care este făcut vinul. Identificarea, adică recunoaşterea fiecărui parfum sau aromă, este un aspect foarte plăcut al examinării, dar nu este fundamental pentru […]
Savurati!
Bai, m-ai dat pe spate cu elementele astea