Degustatorii de whisky nu îsi limiteaza întotdeauna atentia la pretioasa bautura: cum se întâmpla în mod frecvent printre pasionatii unui domeniu, pasul catre colectionism poate fi scurt. Obiect de cult devin sticlele de epoca sau rare, sticlele comemorative, mignone, de cantoarele, vasele de ceramica sau paharele pretioase. In afara de a satisface orgoliul legitim al […]
Arta unei bune invechiri a whisky-ului
PrinteazaIn industria whisky-ului, un rol important este jucat de asa-zisii îmbuteliatori independenti. Este vorba despre întreprinderi – care îsi bazeaza uneori succesul pe initiativa micilor comercianti sau negustori – care cumpara en gros de la distilerii cantitati de whisky înca nematurat, pentru a face mai departe îmbutelierea si distributia sub marca proprie.
Pasionatii vor putea gasi interesante alternative la productia oficiala a distileriilor: aceste tipuri de whisky, de fapt, sunt supuse în genere unor conditii de maturare diferite de cele originale si în plus sunt învechite pentru perioade mai lungi.
De exemplu, îmbutelierea (vom continua sa o numim asa, desi ar fi mai corect „rafinare”) ar putea sa conserve produsul în butoaie care înainte au continut Porto sau Sherry – chiar si amândoua, în mod succesiv -, obtinând astfel parfumate woodfinish necontinute de catalogul distileriei de provenienta.
In orice caz, aceste whisky-uri vor avea pretuirea unicitatii, chiar daca provenite dintr-un unic butoi. în distilerii acest lucru nu se întâmpla, deoarece piata cere ca un produs sa aiba mereu aceleasi caracteristici, care se obtine amestecând spirtoasele din butoaie diferite si cântarindu-le cu acuratete.
Pe de alta parte, se spune ca daca whisky-urile nu sunt linistite în conditii optime, avantajele se pierd; de exemplu, un whisky produs la Islay îsi va trage un extraordinar gust din învechirea locala, în magazii ex-puse la briza marii, mai degraba decât în depozitele din Glasgow.
SETE DE RARITATE
Multe sticle au devenit exemplare de colectie. Este vorba despre single cask whisky pus în comert în exemplare limitate si/sau milesime.
Aceste varietati poarta adesea etichete foarte tehnice si detaliate pe care sunt trecute datele exacte ale distilarii si ale îmbutelierii, tipul de lemn utilizat pentru fabricare butoiului, si uneori chiar scurte note de degustare, care reprezinta un ghid util pentru cunoasterea produsului, în multe cazuri imbuteliatorii independenti au meritul de a face sa „supravietuiasca” un whisky – chiar daca pe perioada limitata – dupa ce o distilerie a fost închisa: cantitatile cumparate anterior continua sa faca bucuria degustatorilor pentru acea marca multi ani dupa ce distilarea a încetat. Si în acest caz colectionarii au gasit multe ocazii sa îsi îmbogateasca propriile stocuri.
NUMELE CELEBRE
Traditia îmbuteliatorilor independenti, în trecut foarte raspândita, a suferit o perioada de regres odata cu aparitia marilor lanturi de magazine de bauturi alcoolice tari, desi câteva nume de lunga durata continua sa existe în Scotia.
La Huntly, în Aberdeenshire, se afla doi renumiti îmbuteliatori: Brand Development si Galore. Prima întreprindere este specializata în single malt si deluxe blended scotch whisky, între bauturile sale se numara Glen Alba Golden, Scottish National Tartan, The Huntly, Glendor-rach Range si prestigiosul Scottish Glory Superior Blend, îmbogatit de o învechire de 30 de ani.
Specialitatile de la Galore includ unele tipuri de single malt care matureaza în butoaie de cires de calitate superioara si sunt oferite în general la o gradatie alcoolica de 40%.
Dintre selectii citam Highland Park Rare Old Single Malt, cu gust moale si usor sec, vanilatul Mortlach, un cremos Glendarroch si un rar condimentat Macallan. Din 1992, Wilson & Morgan din Edinburgh propun selectii de excelente malturi scotiene. Alta marca, sinonim al calitatii, este Gordon & MacPhail, care cumpara whisky de malt din toate zonele Scotiei si comercializeaza aproximativ 400 de varietati de spirtoase; printre etichetele sale se afla celebra „Connoisseurs Choice”.
O alta importanta gama propusa de Gordon & MacPhail este „Pride of Regions”,care contine whisky de malt cu caracteristici marcante tipice din acele resemnalam si Douglas Laing & Co, care are printre produsele sale Ben Nevis Sherry Finish 1963, produs în doar 339 de sticle.
Foarte renumita este Cadenhead, cel mai vechi independent din Scotia, care provine din fiecare distilerie care este dispusa sa se lipseasca de cask bine învechite.
Indipendence din Edinburgh tinteste, prin personalizarea etichetelor, sa ofere cumparatorilor elogii scrise si imagini pe alese. Hart Brothers, în fine, este o întreprindere de familie din Glasgow care propune numeroase single malt excelente si doua blended.
Magazinele de whisky
Pentru cei care iubesc ofertele îmbuteliatorilor independenti, un punct de referinta de neuitat sunt comerciantii specializati, numerosi mai ales la Edinburgh.
Printre acestia se numara Royal Mile, care ofera chiar carti despre whisky si pahare de colectie, prezent cu un al doilea magazin chiar în inima Londrei.
Tot în capitala, iubitorii de bauturi distilate rare se pot desfata cu un mic lant de magazine La Reserve Wine & Spirits, fiecare din ele laudându-se cu o specialitate proprie.
Alte nume de semnalat sunt The Wright Wine si Whisky Company, în Yorkshire, The Master of Malt si The Whiskies, în Kent.
Arta degustarii whisky-ului
Nu este usor sa te orientezi în variata gama de arome si gusturi oferite de nenumaratele tipuri de whisky comercializate în întreaga lume. Cunoasterea tipului de batura ales si o degustare corecta sunt în mod sigur garantiile unei experiente placute. Momentul degustarii necesita o abordare diferita în functie de tipul de whisky, de provenienta lui,