Băuturile carbogazoase pot duce la stop cardiac
PrinteazaBăuturile carbogazoase sunt responsabile de 184.000 de decese în fiecare an, în lume. Motivul: sucurile acidulate favorizează dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Aceasta este concluzia unui studiu japonez, ale cărui rezultate au fost prezentate la 1 septembrie 2015, în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, care s-a desfăşurat la Londra.
Băuturile carbogazoase sunt trimise iarăşi în boxa acuzaţilor de către specialişti. Cunoscute pentru contribuţia majoră în obezitate şi diabet, un nou studiu japonez arată că sucurile acidulate sunt vinovate de apariţia bolilor cardiovasculare mortale. De data aceasta, semnalul de alarmă vine de la profesorul Kaijiro Saku, de la Universitatea din Fukuoka. Citat de www.doctissimo.fr., profesorul Saku explică: „Până acum, legătura dintre consumul de băuturi carbogazoase în cantităţi mari şi bolile cardiovasculare mortale precum stopul cardiac nu a fost stabilită cu precizie”.
Studiu de amploare: 800.000 de cazuri de stop cardiac
Studiul s-a bazat pe date provenind de la aproape 800.000 de pacienţi, iar rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Londra în perioada 1-2 septembrie. Cercetătorii japonezi au analizat dacă există o legătură sau nu între incidenţa stopurilor cardiace survenite în afara spitalului şi consumul de băuturi carbogazoase în intervalul 2005-2011, în 47 de regiuni din Japonia. Datele au provenit de la 797.422 de pacienţi care au suferit un stop cardiac în afara spitalului, iar informaţiile privind consumul de băuturi carbogazoase de la Ministerul japonez al Sănătăţii. Cercetătorii au studiat atât stopurile de origine cardiacă (infarct), precum şi stopurile non-cardiace (provocate de accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii, tumori).
Acidul, cauza îmbolnăvirilor
„Băuturile carbogazoase consumate în exces au un impact asupra bolilor cardiovasculare mortale. Aciditatea acestor băuturi joacă un rol important în această legătură”, a explicat profesorul Saku.
Potrivit lui Kaijiro Saku, „rezultatele noastre indică faptul că limitarea consumului de băuturi carbogazoase este benefică”. Alte băuturi cum ar fi laptele, apa minerală plată, ceaiul, cafeaua, sucul de fructe nu au fost asociate cu stopurile cardiace.
Articol preluat de aici.