Bors de casa

Printeaza

Bors de casa din: tarate de grau, malai, paine neagra, apa, huste, leustean, crenguta de visin, sfecla, lamaie.

 

Ingrediente:

  • 500 g tărâţe de grâu
  • 500 g mălai (măcinat mai mare)
  • 4 felii de pâine neagră de secară
  • 5 I apă fiartă şi răcită
  • 1 cană de huşte
  • 2 legături leuştean
  • 1 crenguţă de vişin
  • 1/2 sfeclă crudă
  • 1 lămâie

 

Mod de preparare:

Huştele le prepari dintr-un pahar de tărâţe opărite cu apă clocotită şi lăsate la loc cald să fer menteze timp de 3 zile.

Cerni separat tărâţele şi mălaiul. Scoţi o mână de tărâţe şi le pui deoparte.

Tărâţele şi mălaiul le pui într-o putină de 7-8 litri.

Torni 1 litru de apă rece şi amesteci conţinutul cu mâna.

Apoi torni apa clocotită peste amestec, lăsând în putină un gol cam de 1/2 litru. Amesteci bine cu 1 lingură lungă de lemn.

Acoperi cu un capac şi laşi amestecul până ajunge sâ fie călduţ. Adaugi huştele pregătite, cu feliile de pâine, armestecând bine.

Mai poţi adăuga câteva felii de sfeclă crudă. Laşi vasul la loc cald, la soare sau lângă cuptor, timp de 24 de ore.

Pentru gust mai poţi pune 1- 2 legături de leuştean, câteva frunze de vişin şi o lămâie tăiată în două bucăţi.

După 24 de ore trebuie să fie acrit deja, iar dacă doreşti să fie mai acru, îl mai poţi lăsa 1 zi.

Vasul îl muţi la loc rece, în pivniţă şi, după alte 8 ore, îl strecori şi îl pui în sticle.

E bine să ţii borşul la frigider, să nu se amărască.

Poţi repeta de 3 ori umplerea borşului, punând peste huştile rămase apă fiartă şi răcită.

 

Bors de casa

Bors_de_casa

 

 

 

 

 

 

 

Savurati!

 

 

 

Incoming search terms:

  • bors de casa

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.