Crap cu ciuperci

Crap cu ciuperci Ingrediente: 1 crap de 1 kg 750 g ciuperci 1 ceapă 1 lingură bulion 100 ml ulei 1 lămâie 1 pahar cu vin alb sare piper 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Crap cu ciuperci: Cureţi peştele, îl speli, îl presari cu sare şi-l laşi deoparte 10 minute. Decojeşti apoi ceapa […]

Piure de urzici cu usturoi

Urzici sleite

Urzici sleite Ingrediente: 1 kg urzici 1 ceapă 250 g morcovi 1 păstârnac 2 linguri mălai 2 linguri miez de nucă, măcinat 5-6 căţei usturoi 1 linguriţă hrean ras sare 3 linguri de unt   Mod de preparare: Se rad ceapa, morcovii, păstârnacul se grijesc urzicile bine, se pun la fiert în puţină apă cu […]

Jeleu de coarne aromat

Jeleu de vin

Jeleu de vin Ingrediente: 1/4 l apă 1/2 l vin alb obişnuit 1/4 l vin superior tămîios sau de Cotnar 250 g zahăr 6 foi de gelatină   Mod de preparare: Apa şi zahărul se pun la fiert 2 minute, apoi se pune gelatina care a fost muiată în apă rece circa 20 minute, Cînd […]

Salata de fasole rosie boabe cu porumb

Tocăniţă de fasole roşie

Tocăniţă de fasole roşie Ingrediente: 500 g fasole roşie 100 g făină caju 1 legătură ceapă verde 1 morcov 1 ţelină 2 cartofi 2 linguri ulei de măsline 250 g suc de roşii cimbru coriandru sare   Mod de preparare: Se fierbe fasolea. Faina caju se macină fin. Ceapa, morcovul şi ţelina se taie rondele […]

Plachie bucovineană

Plachie bucovineană Ingrediente: 800 g crap 500 ml suc de roşii 3 cepe 300 g hribi uscaţi 3 căţei de ustu­roi 200 g margarină 100 ml vin roşu sare piper cimbru 1 legătură pătrunjel 2 linguri pastă de ardei   Mod de preparare: Plachie bucovineană: Cureţi crapul, îl speli şi-l tai bucăţi, cureţi şi ceapa, […]

Fasole la cuptor

Fasole grasă la cuptor

Fasole grasă la cuptor Ingrediente: 1 kg fasole tânără 2 ouă 50 g unt 60 g făină 150 g caşcaval vegetal 250 g ml lapte de soia sare condimente 1 linguriţă maghiran     Mod de preparare: Se curăţă fasolea, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită cu sare. După ce s-a […]

Budinca de cartofi si peste

Budincă de cartofi cu branză tofu

Budincă de cartofi cu branză tofu Ingrediente: 8 cartofi mari 100 g unt proaspăt 2 ouă 100 g smântână 200 g brânză tofu 1 lingură făină 1 lingură pesmet sare   Mod de preparare: Cartofii se curăţă, se spală şi se fierb. După ce s-au fiert, se scurg şi se zdrobesc într-o cratiţă cu lingura. […]

Ciuperci umplute cu branza şi verdeturi

Ciuperci umplute cu branza şi verdeturi

Ciuperci umplute cu branza şi verdeaţă Ingrediente: 1 kg ciuperci 1/4 kg telemea de oaie 3 legături ceapă verde 1 legătură usturoi verde 1 legătură pătrunjel verde 150 g unt 2 linguri bulion 1 lingură făină piper sare   Mod de preparare: Cureţi ciupercile, le tai cozile, le speli în mai multe ape, apoi aşezi […]

Toba simpla de porc

Toba simplă

Toba simplă Ingrediente: 2 picioare porc 2 urechi 2 rinichi 1 limbă 1 inimă 1 jumătate cap porc 100 g şoric 2 căpăţâni usturoi 3 foi dafin sare piper 1 băşică porc sau maţ gros de vită 500 g carne slabă porc   Mod de preparare: Se pune seara băşica sau maţul la muiat în […]

Pilaf de post

Pilaf grecesc

Pilaf grecesc Ingrediente: 1 pui de 1 kg 3 ficatei 4 rosii 2 cepe 250 g ciuperci 300 g orez 6 dl apa unt sare zeama de la o jumatate de lamîie Mod de preparare: Se taie toata carnea in bucati potrivite. Se spala ciupercile, se taie si se stropesc cu zeama de lamîie. Se […]

Pasta de ardei cu untdelemn

Pasta de ardei cu untdelemn

Pasta de ardei Ingrediente: 10 kg ardei 1 kg roşii 1 pahar untdelemn   Mod de preparare: Se grijese ardeii de cotoare şi seminţe, se taie bucăţi şi se pun la fiert cu roşiile sparte şi stoarse, să lase zeamă. Se amestecă până dau bine în clocot şi s-au lăcut pastă .Se trece pasta prin […]

Orez marocan cu sultanas

Orez a la Canton

Orez a la Canton Ingrediente: 4 cesti orez fiert 4 linguri untura 6 buc. cirnaciori 200 gr. sunca 2 oua 1 buc. ceapa 100 gr.ton ciuperci ceapa verde Mod de preparare: Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se scurge si se spala cu apa […]

Sărmăluţe in frunze de paltin

Sarmalute in frunze de stevie

Sarmalute in frunze de stevie Ingrediente: 20 – 25 frunze de ştevie 1 ceaşcă orez 2 morcovi 3 cepe 1 pahar bulion roşii 1 pahar untdelemn 1 lingură faină 1 litru borş 1 legătură mărar verde sare piper boabe şi măcinat   Mod de preparare : 2 cepe se toacă, se pun la călit în […]

Mancarica de vinete cu usturoi

Mancarica de vinete

Mancarica de vinete Ingrediente: 5 vinete 3 ardei grasi 4 ceapa 2 morcov 1 patrunjel radacina 2 rosii 1capatana de usturoi 1 ceasca ulei 2 linguri bulion 2 legaturi patrunjel verde sare dupa gust apa Mod de preparare: Se aleg vinete potrivite care se curata de coaja, se taie rondele, se presara cu sare si […]

Pasca moldoveneasca cu stafide

Pasca moldoveneasca

Pasca moldoveneasca din: zahar tos, branza de vaci, unt, smantana, galbenusuri, migdale, coaja de portocala, stafide.   Ingrediente: 400 g zahăr tos, foarte vanilat 400 g brânză de vaci 100 g unt 100 ml smântână 2 gălbenuşuri 150 migdale măcinate coaja de portocală rasă şi zaharisită stafide   Mod de preparare: Se freacă untul cremă […]

Jeleu de citrice

Jeleu de ananas

Jeleu de ananas Ingrediente: 1 cutie mare de ananas (850 g) 1 lămîie 180 g zahăr 6 foi de gelatină (15 g) 1 pahar vin 1/4 l apă   Mod de preparare: Cutia de ananas se desface şi din ea se scot cîteva bucăţi de ananas pen­tru decor. Zeama de ananas se fierbe 2-3 minute […]

Balmos

Balmos

Balmos Ingrediente: 150 g unt 2 litri smântână 1 linguriţă sare 1 kg mălai 1,5 litri lapte acru   Mod de preparare: Intâi se pune untul în ceaun să se topească la foc micApoi se adaugă smântână şi sarea, la fiert, amestecându-se des şi conştiincios. Când astea s-au încins se adaugă mălaiul (ca la o […]

Sufleu de linte cu praz

Sufleu de linte cu praz

Sufleu de linte cu praz Ingrediente: 250 g linte 500 g praz 50 g stafide 1 ceapă potrivită 1 frunză de dafin 2 linguri ulei 3 linguri pesmet 2 linguri unt 1 vârf cuţit de praf de chili 1 lingură vegeta   Mod de preparare: Lintea înmuiată de seara se pune la fiert împreună cu […]

Salată de crudităţi cu maioneză si smantană

Salată de crudităţi cu maioneză si smantană Ingrediente: 2 morcovi mari 1 ţelină 1/2 varză dulce 2 mere 1 rădăcină de pătrunjel 1 păstârnac 3 ouă 1 linguriţă zeamă de lămâie 2 linguri smântână 100 ml ulei sare piper 1 ridiche 1 castravete frunze de salată 2-3 măsline pentru ornat   Mod de preparare: Salată […]

Urechi de porc sarate

Urechi de porc sarate

Urechi de porc sarate Ingrediente: 500 gr urechi de porc 2 cani apa 1cana otet 1/2 cana zeama de carne in care au fiert urechile 2 cepe taiate fin 3 catei usturoi taiati fin 10 catei usturoi intregi 1 frunza de dafin piper Mod de preparare: Se spala bine urechile si se lasa in apa […]

Turta din faina de grau

Turta din faina de grau din: faina, sare, apa. Ingrediente: 500 g făină sare apă cat cuprinde aluatul      Mod de preparare: Făina se cerne, se frământă cu apă şi un pic de sare până nu se mai lipeşte de degete. Se rup bucăţi de aluat, se rotunjesc şi turtesc  şi se pun pe […]

Musaca de peste cu ciuperci

Musaca de peşte aromata

Musaca de peşte Ingrediente: 500 g macrou congelat 1 kg cartofi 5 cepe 3 linguri bulion oţet sare 1 foaie de dafin piper   Mod de preparare: Decongelezi macroul, îl cureţi şi-l pui la fiert în apă cu sare şi puţin oţet. Separat, fierbi cartofii în coajă. în acest timp, cureţi ceapa, o tai solzişori […]

Tocăniţă de linte cu soia cuburi

Tocăniţă de linte cu soia cuburi

Tocăniţă de linte cu soia cuburi Ingrediente: 500 g linte 2 cepe 1 rădăcină pătrunjel 3 morcovi 100 g cuburi soia 1 lingură vegeta 3 linguri ulei 2 linguri unt oregano cimbru maghiran   Mod de preparare: Cuburile de soia se fierb în apă cât să le acopere, ulei şi vegeta, între timp, se curăţă […]

Friptură de gluten

Friptură de gluten

Friptură de gluten din: nuca, faina de ovaz, faina, faina de gluten, vegeta, drojdie, apa. Ingrediente: 1/4 cană nucă măcinată 1/2 cană făină de ovăz 1/4 cană făină 1 si 1/2 cană făină de gluten 1 lingură vegeta 25 grame de drojdie 250 ml apă călduţă   Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele, apoi […]

Salata de conopida cu usturoi

Conopidă cu maioneză si usturoi

Conopidă cu maioneză si usturoi Ingrediente: 1 conopidă 2 căţei de usturoi maioneză din ouă sau maioneză vegetală de soia   Mod de preparare: Conopida se fierbe cu apă şi puţină sare. Când este gata, se scurge bine şi se pasează până când totul devine o pastă omogenă. După ce s-a răcit complet, punem maioneza […]

Ardei umpluti cu varza

Ardei umpluti cu varza dulce

Ardei umpluti cu varza Ingrediente: 5 kg ardei foarte graşi 1 kg morcovi 3 verze mijlocii cimbru mărar 1 litru oţet 1 linguriţă piper 3 linguri apă 2 linguri rase cu sare   Mod de preparare: Se grijesc ardeii de seminţe şi cotoare, se spală varza se taie fideluţă, morcovii se rad se pune zeama […]

Piure de ţelina cu peşte

Piure de ţelina cu peşte

Piure de ţelina cu peşte Ingrediente: 1 ţelină mare 2 cepe 2 linguri peşte din conservă 1 pahar de vin alb sare piper       Mod de preparare: Piure de ţelina cu peşte: Cureţi ţelina, o tai rondele mai groase şi o fierbi până se înmoaie. Toci cepele, le căleşti, apoi adaugi peştele, sare, […]

Pilaf cu peşte

Pilaf cu peşte

Pilaf cu peşte Toci 2 cepe mari, le căleşti puţin, adaugi 3 linguri de bulion, sare, piper, 6 căni şi 1/4 de apă şi laşi să fiarbă. Când apa dă în clo­cot, pui 1 pahar şi jumătate de orez şi 1 kg de peşte sărat, curăţat şi spălat. Laşi să fiarbă 10-15 minute, apoi dai […]

Bucataria Greceasca

Stifado

Stifado este un fel de mâncare tradițional din Grecia, cunoscut pentru gustul său profund și bogat, rezultat din combinarea cărnii cu un amestec de condimente, vin și ceapă. Această rețetă se remarcă prin tehnica de gătire lentă, care permite ca toate aromele să se îmbine perfect, iar carnea devine extrem de fragedă și suculentă. Deși […]

Tocana de cartofi

Tocana de cartofi Ingrediente: 1 kg cartofi 2 cepe 5 roşii răscoapte 1 linguriţă boia 1 legătură usturoi verde 1 pahar de untdelemn 1 linguriţă chimen pisat sare piper tarhon cimbru   Mod de preparare: Tocana de cartofi: Se curăţă cartofii, se taie îmbucături, se pun la fiert în apă cât să-i aco­pere, cu sare, […]

Ardei copti

Ardei copti

Ardei copti Ingrediente: 2 kg ardei graşi sau capia 150 ml oţet de vin 2 linguri ulei 10 g piper 1 foaie dafin (cât mai mari şi mai sănătoşi) 1 lingură zahăr sau miere 2 linguriţe boabe muştar 1 aspirină 1 jumătate linguriţă sare   Mod de preparare: Se spală bine ardeii. Se coc în […]

Pui sote cu ceapă caramelizată

Sote de pui cu ardei

Sote de pui cu ardei Ingrediente: 1 pui 1 ardei gras 1 ceapa mare 2 linguri de untdelemn fin 1 lingurita zahar 1 lingurita mustar picant 2 linguri vermut 2 linguri smantana sare piper Mod de preparare: Se taie puiul bucati. Se pune uleiul la incins intr-o tigaie adanca de metal si se rumenesc bucatile […]