Tarta cu radacinoase

Tarta de Botosani

 Tarta de Botosani Ingrediente: 350 g grîu 1 l lapte 150 g nuci vanilie scorţişoară 2 linguri pesmet de casă 60 g unt coajă de lămîie rasă 4 ouă 250 g piersici sare Mod de preparare: Griul se spală, se fierbe 10 minute cu apă, apoi se strecoară şi se fierbe 1 oră cu laptele, […]

Oua cu sos de ton

Oua cu sos picant

 Oua cu sos picant Ingrediente: 4 ouă fierte tari 1 ardei iute 4 roşii 2 căţei de usturoi 50 ml ulei 1 legătură de pătrunjel 1 linguriţă de oţet din vin alb sare piper   Mod de preparare: Oua cu sos picant: Se căleşte usturoiul şi ardeiul, apoi adăugăm roşiile rase şi pătrunjelul. Se aşează […]

Sos chinezesc de lămâie

Unt cu patrunjel si lamaie

 Unt cu patrunjel si lamaie Ingrediente: 200 g unt pătrunjel zeamă de lămâie piper sare Mod de preparare: Se toacă mărunt pătrunjelul verde, se bate într-o piuliţă şi se amestecă cu unt spumos.Se adaugă sare, piper şi zeamă de lămâie după gust. Se foloseşte la gustări pe pâine prăjită cu felii de roşii.   Pofta […]

Reteta rulada aperitiv

Reteta rulada aperitiv

 Reteta rulada aperitiv Ingrediente: 500 ml lapte 100 g unt sau margarină 1 linguriţă de sare 150 g făină 5 ouă   Mod de preparare: Laptele, sarea şi untul se pun la fiert iar atunci când clocoteşte se adaugă făina, apoi,pe rând, ouăle. Gălbenuşurile se adaugă pe rând, iar albuşurile se bat spumă. Umplutura se […]

Ardei capia umpluti cu branza

Ardei capia umpluti cu branza

 Ardei capia umpluti cu branza Ingrediente: 5-6 ardei capia 500 g brânză 250 g margarină sare piper biovegetal mărar patrunjel   Mod de preparare: Se curăţă ardeii de cotor, se umplu cu pastă din brânză, apoi se dau la rece timp de 2-3 ore, după care se taie felii şi se ornează platoul cu salată […]

Gem de prune cu aroma de lamaie

Reteta zilei: Gem de prune cu aroma de lamaie

Gem de prune cu aroma de lamaie din: prune, zahar, suc de lamaie.   Ingrediente: 3 kg prune, înjumătățite, fără sâmburi 3 cesti de zahăr 1/2 ceasca suc de lămâie       Mod de preparare: Sterilizați borcanele și capacele. Puneti prunele și zaharul intr-o cratita mare si se adauga sucul de lamaie. Fierbeti timp […]

Plăcintă cu carne

Placinta cu carne in aluat dospit

 Placinta cu carne in aluat dospit Ingrediente: 600 g făină drojdie cât o nucă 1 ou 1 ceaşcă ulei 1 ceaşcă apă călduţă 2-3 linguri zahăr Pentru umplutură ai nevoie de: 500 g piept de pui 4 cepe 2 ouă 2 linguri smântână sare piper ulei   Mod preparare aluat: Cerni făina într-un lighean, faci […]

Macrou afumat cu maioneza

Macrou afumat cu maioneza Ingrediente: 1 macrou afumat 500g cartofi fierţi în coajă 1 ou 250g maio­neză 2 linguriţe usturoi pisat 1 linguriţă miere 8-10 măsline 1 leg. pătrunjel verde sau mărar to­cat sare piper   Mod de preparare: Macrou afumat cu maioneza: Peştele se desface în şuviţe sau în cubuleţe, cartofii se taie în […]

Reteta mucenici muntenesti

Reteta mucenici muntenesti Ingrediente: 500 g făină 1 cană apa sare 1 esenţă de vanilie 1 esenţă de rom 3-4 linguriţe coajă rasă de lămâie şi de portocală zahăr scorţişoară nucă măcinată 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Din făină, apă şi sare după gust, frămânţi un aluat potrivit de tare, pe care-l […]

Peste imbracat in felii de castraveti

Peste imbracat in felii de castraveti Ingrediente: 2,5 kg peşte (şalău, somon, ştiucă) 30ml ulei de floarea soarelui 2 foi de dafin 2 ardei întregi 1lămâie 300ml vin alb 25g gelatină 4 castraveţi sare piper mărar verde . Mod de preparare: Peste imbracat in felii de castraveti: curăţă peştele de solzi, se spală şi se […]

Sarmale cu stafide si marar

Reteta sarmale cu stafide

 Reteta sarmale cu stafide Ingrediente: 1 varză murată 1 cană orez 1/2 cană stafide 2 cepe mari 1 lingură bulion ulei sare piper cim­bru 1 legătură mărar   Mod de preparare: Speli bine orezul şi-l laşi la înmuiat în apă caldă. Cureţi apoi ceapa, o tai mărunt, o pui la călit şi când s-a aurit […]

Rulada cu ciocolata festiva

Rulada cu ciocolata festiva Ingrediente: 120 g zahăr 120 g făină 30 g unt 6 ouă vanilie 600 g cremă de tort de ciocolată 250 g zahăr pentru sirop 1/2 păhărel rom 100 g şerbet verde de fisticuri   Mod de preparare: Rulada cu ciocolata festiva: prepară o ruladă obişnuită şi cînd s-a răcit se […]

Sardele cu cartofi

Budinca de sardele si cartofi

 Budinca de sardele si cartofi Ingrediente: 1 kg cartofi 4 lin­guri ulei de măsline 1 ceapă 3 căţei de usturoi 2 linguriţe pătrunjel tocat 350g roşii 500g sardele sau 4 cutii conserve 2 lin­guriţe ierburi italiene  (cimbru, oregano, roz­marin) 150 ml vin alb sare piper   Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se pun […]

Salam de biscuiti cu nuca de cocos

Salam de biscuiti cu nuca de cocos Ingrediente: 1/2 kg biscuiţi 1/2 kg rahat 1 şi 1/2 pachet margarină 1 sticluţă esenţă de rom 1 esenţă de vanilie 1 esenţă de portocale 1 plic zahăr vanilat 1 cană miez de nucă coaja rasă de la o lămâie 1 ceaşcă de stafide 1 ceaşcă nucă de […]

Macrou cu legume la cuptor

Macrou cu legume la cuptor din: macvrou, morcov, conopida, gulii, telina, cascaval, oua, unt, patrunjel, sare, piper. Ingrediente: 8 bucăţi macrou 200g morcov 200g conopidă 200g gulii 200g ţelină 100g caşcaval 4 ouă 100g unt l leg. pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Macrou cu legume la cuptor: Se curăţă peştele, se spală şi […]

Reteta alivanca

 Reteta alivanca din: lapte batut, lapte dulce, branza de vaci, faina de porumb, faina de grau, oua, zahar, smantana, sate. Poate te intereseaza si: Alivanca bucovineana Alivancă (varianta) Alivanca   Ce ne trebuie pentru a prepara reteta de alivanca:   Ingrediente: 500 ml lapte bătut 250 ml lapte dulce 500 g brânză de vaci 8 […]

Piure de linte cu gogonele

Gogonele murate umplute cu carne de porc

 Gogonele murate umplute cu carne de porc Ingrediente: 600 g carne tocată de porc 2 kg gogonele murate 75 ml ulei 1 ceapă 100 g orez 400 g iaurt 3 ouă cimbru sare piper mărar   Mod de preparare: Speli gogonelele murate, le tai căpăcele, le scoţi seminţele şi miezul. Toci mărunt ceapa şi mărarul, […]

Crap cu coacaze

Crap cu coacaze din: crap, coacaze, ceapa, usturoi, unt, zahar, vin alb, patrunjel, ghimbir, sare, piper. Ingrediente: 4 bucăţi de crap 200g coacăze ceapă medie 2 căţei usturoi 50g unt lingură zahăr 15 ml vin alb sec 1 leg. pătrunjel 1 linguriţă ghimbir proaspăt ras sare piper     Mod de preparare: Crap cu coacaze: […]

Salata de garizi

Salata de garizi din: cartofi, oua, capere, maioneza, otet, sare, patrunjel. Ingrediente: 500 g de cartofi 5 ouă fierte ceşcuţă cu capere ceaşcă cu maioneză oţet sare pătrunjel   Mod de preparare: Salata de garizi: Cartofii, tăiaţi cuburi, se fierb, fără a se sfărâma: lăsaţi-i să se răcească. Se fierb şi creveţii dar fără apă, […]

Salata de Algarve

Salata de Algarve Ingrediente: 500 g cartofi fierţi 100 g ton (o cutie mai mărişoară, în ulei) 300 g fileu de somon proaspăt 1 păhărel vin alb l00 g miezuri de scoici 4 roşii tari tăiate rondele 2 ardei gras tăiat fâşii 2 ouă răsfierte tăiate sferturi 1pahar ulei de măsline 1-2 linguri oţet 1legătură […]

Fursecuri Alice

Fursecuri Alice Ingrediente: 280 g alune sau nuci 250 g zahăr 1 lingură cacao 80 g făină scorţi­şoară coajă de lămîie 2 linguri smîntînă 2 ouă   Mod de preparare: Fursecuri Alice: Alunele sau nucile măcinate se amestecă în baie de apă (bain-marie) cu 2 ouă, smîntîna, făina, coaja de lămîie rasă, scorţişoara şi cacaoa. […]

Budinca de nuci

Budinca de nuci Ingrediente: 150 g nuci curăţate 80 g făină 70 g unt 5 ouă 1 1/2 pahar lapte coajă de lămiie 150 g zahăr 3 g scorţişoară pisată   Mod de preparare: Budinca de nuci: Laptele, untul şi zahărul se pun într-un vas la foc şi se amestecă cu un telpînă începe să […]

Reteta piftie de crap

Reteta piftie de crap Ingrediente: 1 crap măricel (circa 3 kg) 3 cepe potrivite 2 morcovi mari rădăcină pătrunjel 1păstârnac 6 căţei de usturoi 2 pliculeţe ge­latină (20g) 3-4 foi de dafin 1 lămâie 10 boabe de piper sare   Mod de preparare: Reteta piftie de crap: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, […]

Cubulete de crap cu dovlecei

Batog de crap cu sos de telina

Batog de crap cu sos de telina Ingrediente: 800g batog de crap 1 ceapă mică 400ml lapte 4 tulpini de ţelină 1 foaiede dafin 200g smântână 1 kg ceapă verde 400g cartofi 1 lingură făină 10 boabe de piper 1 leg. pătrunjel sare   Mod de preparare: Batog de crap cu sos de telina: Se […]

Chec sasesc

Checsuri cu miere de albine

Checsuri cu miere de albine din: faina, zahar, unt, oua, miere, bicarbonat, coaja de lamaie.   Ingrediente: 1 kg făină 300 g zahăr praf 200 g unt sau 150 g untură 4 ouă 5 linguri de miere de albine încălzită şi răcită 1 vârf de cuţit de bicarbonat dizolvat în zeama de la o lămâie […]

Biscuiti

Reteta biscuiti cu nuca

 Reteta biscuiti cu nuca Ingrediente: 3 căni de făină 1 cană zahăr 1/2 linguriţă scorţişoară 1 linguriţă bicarbonat de sodiu 1 cană de nuci mărunţite 1/2 cană miere 1/2 cană apă   Mod de preparare: Reteta biscuiti cu nuca: Topeşti mierea în apă pe foc mic, apoi laşi să se răcească. Amesteci făina cu zahărul, […]

Rosii umplute cu peste

Rosii umplute cu peste

 Rosii umplute cu peste Ingrediente: 8 roşii potrivite 300g file de păstrăv 2 cepe 1 lămâie (zeama) 1 plic gelatină (lOg) 1\5ml vin alb 1 leg. pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Se fierbe peştele în apă cu pu­ţină sare, circa 10 minute. Se scurg apoi de apă şi se pun într- un castron, […]

Varza de Bruxelles gratinata

 Varza de Bruxelles gratinata Ingrediente: 800 g varză de Bruxelles 11/2 pahar lapte 150 g unt 3 linguri de smîn­tînă sare 3/4 linguri de făină 60 g caşcaval şvaiţer sau parmezan   Mod de preparare: Varza se curăţă şi se fierbe 5 minute în apa cu sare, apoi se strecora. Separat se face un sos […]

Cartofi gratinati cu usturoi si nucsoara

Cartofi gratinati cu varza murata

 Cartofi gratinati cu varza murata Ingrediente: 500 g cartofi fierţi în coajă 1 varză murată ulei 1 linguriţă chimen   Mod de preparare: Pui uleiul într-o tigaie la încins, adaugi chimenul şi laşi să se rumenească. Adaugi apoi varza murată tăiată fideluţă şi le căleşti. Cureţi cartofii şi îi tai în felii rotunde. In cratiţa […]

Bomboane în crustă de fistic

Buseuri de nuci

Buseuri de nuci Ingrediente: 250 g făina 2 ouă 2 linguri smintînă 1 gălbenuş puţină sare 100 g zahăr 80 g unt Ingrediente umplutura : 250 g nuci, scorţişoară, coajă de lămiie rasă, 2 lin­guri miere, 2 linguri pesmet, puţin lapte, toate se fierb 3-1 minute.   Mod de preparare: Buseuri de nuci: Aluatul se […]

Batoane cu susan

Batoane cu susan

 Batoane cu susan Ingrediente: 250 g făină 80 g unt puţină sare 80 g zahăr 1/2 pahar lapte 120 g susan 1 ou   Mod de preparare: Făina se frămîntă cu untul, sare, 20 g zahăr,lapte şi cu 1 ou şi se lasă 1 oră. Apoi se fac bastonaşe de lungimea unui deget. Se aşază […]

Strudel cu branza si rosii

Strudel cu branza de vaci

Strudel cu branza de vaci din: branza de vaci, zahar, lapte, gris, galbenusuri, oua, vanilie, stafide, unt, faina, sare si ulei.   Ingrediente: 400 g brînză de vaci 200 g zahăr 1 pahar lapte 50 g gris 2 gălbenuşuri 2 ouă vanilie 150 g stafide 100 g unt Ingrediente aluat: 400 g făină sare 2 […]