Aluat pentru prajit

Aluat pentru prajit Ingrediente: 125 g făină 2 ouă 1 lingură unt (sau ulei) puţin lapte cald (său sifon) zahăr sare   Mod de preparare: Aluat pentru prajit: Punem toate produsele într-un castron, afară de albuşuri, şi le amestecăm bine cu o lingură. Batem albuşurile pînă se fac ca o spumă şi la urmă le […]

Vinete tocate

Vinete tocate Ingrediente: 5 vinete mari 250 g ulei 1 lingură de smantana 1 ceapă sare 1 lin­gură de oţet 12 ardei graşi 250 g roşii   Mod de preparare: Vinete tocate: Vinetele se coc pe jeratic sau la flacără, apoi se pun pe un tocător aple­cat (să se scurgă zeama). mai storc puţin, se […]

Gogosi (crafle)

Gogosi (crafle)

 Gogosi (crafle) Ingrediente: 6 linguri făină 1/2 lingură ulei 15 g drojdie putină sare apă (cit cuprinde compoziţia) ulei pen­tru prăjit Mod de preparare: După ce amestecăm bine produsele, lă­săm aluatul să crească. Cînd a crescut, îl batem din nou şi îl lăsăm să crească, încingem uleiul într-o tigaie şi cu o lin­guriţă luăm bucăţele […]

Reteta briose

Reteta briose din: faina, unt, zahar, drojdie, oua, lapte, sare. Ingrediente: 500 g făină 250 g unt 50 g zahăr 15-20 g droj­die 6 ouă 1 ceaşcă lapte 10 g sare Mod de preparare: Reteta briose: Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la […]

Aluat de baba

Aluat de baba Ingrediente: 250 g făină 150 g unt 10 g drojdie 4 ouă 75 g zahăr 1 ceşcută (50 g) lapte călduţ 100 g stafide 8 g sare Mod de preparare: Aluat de baba: Procedăm la fel ca la cozonac. La sfîrşit punem zahărul şi untul, apoi stafidele. Cînd aluatul a crescut, ungem […]

Cozonac cu branza de burduf

Cozonac cu branza de burduf

 Cozonac cu branza de burduf Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 500 g brînză de burduf 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 ouă vanilie coajă de lămîie 1 lingură făină Mod de preparare: Frecăm brînză de burduf într-un vas de piatră sau într-un castron, cu o lin­gură de lemn ; spargem cîte un ou […]

Varza acra calita

Varza acra calita Ingrediente: 1,200 kg varză acră 1ceapă 150 g untură de porc sau gîscă piper cim­bru 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Varza acra calita: aleg foile de varză, se scot din cotor şi se lasă 30 minute în apă rece. storc şi se taie fideluţă, apoi se pun intr-o cratiţă cu […]

Cozonaci cu unsoare

Reteta cozonac cu nuca

 Reteta cozonac cu nuca  Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 1/2 pahar lapte 50 g unt 150 g zahăr puţină vanilie Mod de preparare: Punem la fiert laptele. Adăugăm untul, zahărul şi puţină vanilie. Lăsăm să fiarbă împreună produsele pînă se topesc bine. Apoi punem nucile trecute prin maşină şi aşezăm cratiţa […]

Sparanghel gratinat

 Sparanghel gratinat Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 1/4 l lapte 11/2 lingură smîntînă 11/2 lingură făină sare 150g unt 100 g caşcaval şvainţer sau parmezan 4 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţi scurte atît cît este fraged şi se fierbe în apă puţină, sare şi 15 g unt circa 25 minute. […]

Reteta bors de urzici

 Reteta bors de urzici Ingrediente: 500g urzici 6 fire de ceapă verde sare 1/2 l borş 1 l supă 11/2 l apă 30 g orez 3 linguri de ulei 1 legătură de leuştean   Mod de preparare: Urzicile se spală bine şi se opăresc. Se strecoară şi se taie mărunt. La fel se procedează şi […]

Varza dulce cu taitei de casa

Varza dulce cu taitei de casa

 Varza dulce cu taitei de casa Ingrediente: 1 kg varză dulce 300 g tăiţei de casă tăiaţi mai gros 1/2 l supa sare piper 1 lingură de oţet 150 g unt untură de porc sau de gîscă   Mod de preparare: Varza tăiată felii se pune la înăbuşit cu supă şi unt şi cînd este […]

Pilaf de orz cu arome marine

Pilaf taranesc la tava

 Pilaf taranesc la tava Ingrediente: 2-3 cepe 500 g orez 2-3 lin­guri pastă de tomate 2-3 cartofi mari 2-3 ardei graşi din borcan sau 2-3 răci (ardei gras roşu, uscat, înşirat pe aţă) sare piper leuştean   Mod de preparare: Orezul îl speli şi îl pui la fiert. Ceapa o tai julien şi o căleşti […]

Mancare de cartofi cu naut

Mancare de cartofi la cuptor

 Mancare de cartofi la cuptor Ingrediente: 1/2 kg cartofi 2 cepe potrivite 2-3 roşii din conservă sau 3 linguri pastă de roşii 2 linguri orez 2 ardei de la con­gelator sau 2 linguri de pastă de ardei pătrunjel tocat 2-3 foi de dafin 4-5 boabe de piper sau un praf piper măcinat condiment ulei   […]

Reteta supa cu usturoi

Reteta supa cu usturoi din: usturoi, ulei, faina, apa, sare, piper, boia, suc de rosii, cimbru, patrunjel. Ingrediente: 3 căpăţâni mari de usturoi 100 ml ulei 1 lingură făină 1,5 l apă sare piper boia pastă sau suc de roşii cimbru pătrunjel (după preferinţă)     Mod de preparare: Reteta supa cu usturoi: Cureţi usturoiul, […]

Reteta sufleu de sparanghel

 Reteta sufleu de sparanghel Ingrediente: 800 g sparanghel 1/2 l lapte 150g unt 120 g brînză (telemea, caşcaval, şvaiţer sau parmezan) sare piper 1 lingură de făină 3-4 ouă   Mod de preparare: Capetele de sparanghel se fierb în apă cu sare. Cotoarele se fierb separat şi se dau prin sită, apoi se amestecă cu […]

Spanac tras la tigaie

Spanac gratinat

 Spanac gratinat Ingrediente: 1.500 kg foi de spanac 150 g tăieţei de casă 1 1/2 pahar lapte sare 150 g unt 1 1/2 lingură smîntînă 3 /4 linguri făină 80 g caşcaval   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se încălzeşte în 60 g unt. Se pune într-un vas […]

Sparanghel cu pesmet

Sparanghel cu pesmet

Sparanghel cu pesmet Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 150 g unt 3 linguri pesmet de casă sare 2 ouă   Mod de preparare: Sparanghelul se prepară ca la sparanghelul cu sos mousseline. Se fierbe 25 minute, se strecoară şi se aşază pe un platou (fără şervet). Separat se topeşte untul in tigaie, se pune pesmetul şi […]

Reteta telina cu masline

Reteta telina cu masline Ingrediente: 1 kg ţelină 150 g ulei 1/2 lămîie 180 g măsline 11/2 lingură de bulion 1 legătură de verdeaţă 1/2 lingură de făină   Mod de preparare: Reteta telina cu masline: Ţelina se curăţă şi se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie în două (ca felia de portocală, semilună). […]

Sparanghel cu sos

Sparanghel cu sos mousseline

Sparanghel cu sos mousseline Ingrediente: 1,200 kg sparanghel 200 g unt sare sos mousseline 1 legătură pătrun­jel   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă de pieliţa exterioară, începînd de la vîrf spre cotor, în aşa fel încît vîrfurile să rămînă intacte. Se spală cu apă şi se fac 2 buchete care se leagă cu o […]

Spanac cu manatarci

 Spanac cu manatarci Ingrediente: 1,500 kg foi de spanac 400 g mînătărci 120 g file 120 g ulei 3fire de praz 11/2 pahar supă 12 crutoane prăjite 6 căţei usturoi sare 1 /2 lămîie   Mod de preparare: Spanacul spălat se opăreşte 1 minut, se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu prazul sotat, supa, […]

Budinca fiarta de spanac

Reteta budinca de spanac

Reteta budinca de spanac din: spanac, oua, cascaval, sare, nucsoara, faina, unt, lapte.   Ingrediente: 1,500 kg spanac 6 ouă 120 g caşcaval sare nucşoară 1 /2 lingură făină 150 g unt 1 pahar lapte   Mod de preparare: Spanacul se spală, se alege, se fierbe cu apă cu sare şi se toacă puţin. Separat […]

Supa-crema de spanac cu oua

Supa-crema de spanac cu oua din: spanac, oua, supa, apa, faina, unt, frisca, sos, nucsoara, sare. Ingrediente: 800 g spanac 6 ouă 11/2l supă 11/2 l apă 1/2 lingură făină 70 g unt 120 g frişcă lichidă sos Maggi nucşoară rasă sare   Mod de preparare: Supa-crema de spanac cu oua: Spanacul bine spălat se […]

Mic dejun cu oua si branza

Sfecla sote

 Sfecla sote Ingrediente: 1,200 kg sfeclă nouă sare 120 g unt puţin zahăr 200 g smîntînă   Mod de preparare: Sfecla întreagă se fierbe 1 1/4 oră, apoi se curăţă şi se taie julien gros. Se sotează cu unt, sare şi puţin zahăr, apoi se pune in legumieră. Separat se serveşte smintînă. Sfecla se mai […]

Costita afumata cu cartofi

Costita afumata cu cartofi din: cartofi, costita afumata, usturoi, ulei, lapte, faina, sare, piper. Ingrediente: 1 kg cartofi 300 g costiţă afumată 2 căţei de usturoi 4 lin­guri ulei 1 cană cu lapte 3 linguri fănă sare piper   Mod de preparare: Costita afumata cu cartofi: Cureţi cartofii şi i pui la fiert în apă […]

Rosii umplute cu pasta de ou si unt

Rosii umplute cu oua

 Rosii umplute cu oua Ingrediente: 12 roşii mari 7 ouă sare piper 3 linguri de pesmet 3 linguri sos alb 1 legătură de pătrunjel 120 g unt   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se prepară pen­tru umplut. Separat se fierb 6 ouă, se toacă şi se […]

Budinca de macaroane cu carne tocata de vita

Budinca de macaroane cu sunca si ciuperci cu sos de rosii

Budinca de macaroane cu sunca si ciuperci cu sos de rosii Ingrediente: 350 g macaroane 180 g unt 60 g şuncă 60 g limbă afumată fiartă 150  ciuperci 100 g caşcaval 1-2 pahar lapte sare puţin zahăr pesmet de casă   Mod de preparare: Macaroanele se fierb, se taie bucăţi şi se încălzesc în unt […]

Rosii in aluat

Rosii in aluat

 Rosii in aluat Ingrediente: 800 g roşii tari sare ulei pentru prăjit 1 legătură de pătrunjel 300-600 g cartofi   Mod de preparare: Roşiile se trec prin apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie felii (fie­care roşie în trei bucăţi) şi se dă sare. După 30 minute se storc şi fiecare bu­cată se […]

Garnitura aromata de mazare

Mazare natur

 Mazare natur Ingrediente: 700 g mazăre curăţată sare zahăr 80 g unt   Mod de preparare: Se pune apă într-un vas mare şi cînd clocoteşte se pune mazărea fină şi proaspătă cu puţină sare. Se fierbe la foc iute circa 15 minute. Apoi se stre­coară şi se pune în legumieră. Untul se taie rondele şi […]

Carote glasate

Morcovi inabusiti

 Morcovi inabusiti Ingrediente: 800 g morcovi 60 g zahăr 100 g unt sare   Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se taie julien mai gros şi se pun într-o cratiţă cu capac cu unt, zahăr, sare şi 1 pahar apă. Se bagă la cuptor circa 35 minute pînă ce au scăzut şi s-au sotat. […]

Ciorba de varza acra dreasa cu smantana

Ciorba de varza acra dreasa cu smantana Ingrediente: 1 farfurie de varză acră tăiată mărunt 3 linguri ulei cimbru 1 ceapă tăiată mărunt 4 linguri smântână 1 vârf de cuţit boia dulce 2 linguri orez sare 2 linguri făină   Mod de preparare: Ciorba de varza acra dreasa cu smantana: Fierbi varza tăiată mărunt în […]

Omleta din carnati afumati si telemea de oaie

Omleta din carnati afumati si telemea de oaie Ingrediente: 300 g cârnaţi afumaţi 300 g tele­mea de oaie 6 ouă 3 cepe 50 ml ulei sare piper   Mod de preparare: Omleta din carnati afumati si telemea de oaie: Cureţi ceapa, o toci mărunt, o căleşti puţin în ulei încins şi adaugi cârnaţii tăiaţi felii. […]

Praz cu smantana de casa

Praz cu smantana de casa

 Praz cu smantana Ingrediente: 900 g praz 150 g unt sare 3 /4 lingură făină 1/2 l supă 4 linguri de smîntînă 3 ouă   Mod de preparare: Prazul se curăţă, se spală şi se taie bucăţi, apoi se pune intr-o cratiţă cu supă, sare, 80 g unt şi se dă la cuptor timp de […]