Gratin de macaroane cu langusta

Macaroane gratinate

 Macaroane gratinate Ingrediente: 350 g macaroane 1 lingură făină sare 1 1/2 pahar lapte 3 linguri smîn­tînă 100 g caşcaval sau parmezan 150 g unt sau margarină   Mod de preparare: Macaroane gratinate: Macaroanele cu ouă se fierb în apă clocotită cu sare, 12-14 minute (macaroanele fără ouă 7-8 minute). Se clătesc cu apă fierbinte, […]

Napi in unt

Napi in unt

Napi in unt – Napii sunt legume rădăcinoase delicioase și nutritive, perfectă pentru mesele de toamnă. Prepararea napilor în unt este o modalitate simplă și savuroasă de a le pune în valoare gustul natural. Această rețetă este ușor de realizat și poate fi servită ca garnitură la diverse feluri principale sau chiar ca fel principal […]

Napi umpluti

Napi umpluti

Napi umpluti din: napi, lapte, oua, unt, faina, pesmet, sare, cascaval, ulei, verdeata.   Ingrediente: 1 kg napi 1 1/2 pahar de lapte 2-3 ouă 120 g unt 150 g făină 3 linguri de pesmet sare 60 g caşcaval ulei pentru prăjit 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Napii se curăţă şi se […]

Napi in pesmet

 Napi in pesmet Ingrediente: 1 kg napi 150 g unt 3 linguri de pesmet sare 150 g smîntînă   Mod de preparare: Napii se curăţă, se rotunjesc şi se fierb în apă cu sare 8-10 minute. Separat se pune untul într-o tigaie şi se înăbuşă cu pesmetul. Napii se stre­coară şi se tăvălesc prin pesmet. […]

Supa crema de morcovi cu portocale

Morcovi cu smantana

 Morcovi cu smantana Ingrediente: 800 g morcovi 50 g zahăr sare 4 linguri smîntînă 1 lingură făină 100 unt   Mod de preparare: Morcovii lunguieţi se curăţă şi se taie felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu un pahar apă, puţină sare, zahăr, 60 g unt. Cînd au scăzut se amestecă făina cu smîntînă şi se […]

Morcovi glasati

Morcovi glasati

Morcovi glasati Ingrediente: 800 g morcovi 100 g unt sare zahăr 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Morcovi glasati: Morcovii mici se spală şi se pun într-un vas cu apa clocotită. Cînd au început să fiarbă se bat cu un tel, pentru a se curăţa de pieliţă. Se spală ime­diat în cîteva ape pînă […]

Stufat de mazare cu bureti, usturoi verde si rosii

 Stufat de mazare cu bureti, usturoi verde si rosii Ingrediente: 600 g mazăre curăţată 150 g bureţi 20 fire de ceapă verde 15 fire de ustu­roi verde 250 g roşii 4 ouă 150 g ulei sare piper 6 ardei graşi 1 legătură de mărar supă sau apă   Mod de preparare: Stufat de mazare cu […]

Mazăre bătută cu usturoi, ceapa si cartofi

Mazare

 Mazare Ingrediente: 600 g mazăre fină curăţată 1 marulă 300 g arpagic 150 g unt 1/2 lingură de făină sare puţin zahăr 1 1/2 pahar supă 1 legătură de mărar   Mod de preparare: Mazărea se fierbe în apă clocotită cu sare, timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune într-o cratiţă cu marula […]

Macris cu sos alb

Macris cu sos alb

 Macris cu sos alb Ingrediente: 1,500 kg măcriş 3 linguri sos alb sare 100 g unt nucşoară 3 ouă 5 căţei usturoi   Mod de preparare: Măcrişul se curăţă, se spală şi se fierbe în apa clocotită cu sare timp de 3 minute. Se strecoară apoi, se stoarce bine, se toacă, se încălzeşte în unt […]

Bors de loboda cu verdeata

Bors de loboda cu verdeata Ingrediente: 1 kg lobodă zarzavat de supă 1 ceapă 6 fire ceapă verde 30 g orez 4 lin­guri de ulei 1 legătură leuştean 1 legătură de pătrunjel sare borş lămîie sau sare de lămîie 3 l apă 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Bors de loboda cu verdeata: Loboda […]

Retete gustoase: Galuste cu prune

Retete gustoase: Galuste cu prune

Galuste cu prune din: cartofi, galbenusuri, faina, prune, pesmet, unt, zahar, sare. Ingrediente: 1 kg cartofi 4 gălbenuşuri 4-5 linguri făină (pline) 1-l 1/2 kg prune pesmet 250 g unt 250- 300 g zahăr puţină sare Mod de preparare: Spălăm bine cartofii şi îi punem în apă clocotită cu puţină sare. Cînd sînt fierţi îi […]

Pate de pui cu coniac

Pateu de porc

 Pateu de porc             Intr-o oală încăpătoare pui la fiert plămânii, inima, rinichii şi limba, după ce le-ai spălat bine şi le-ai tăiat în bucăţi mai mici. Spre sfârşitul fierberii pui în oală 2-3 cren­guţe de cimbru. Ficatul şi acea grăsime le prăjeşti într-o cratiţă şi adaugi şi ceapa tocată […]

Reteta gogosi (crafle)

Reteta gogosi (crafle)

 Reteta gogosi (crafle)  Ingrediente: 500 g făină 3 ouă 1/2 pahar unt 2 linguri ulei 75 g zahăr 1 baton vanilie 30 g rom coajă do lămaie coajă de portocală 30 g drojdie 1 pahar lapte dulceaţă (sau marmeladă) 1/2 linguriţă sare 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei) Mod de preparare: Desfacem drojdia în […]

Cozonac austriac

Cozonac cu cas

 Cozonac cu cas Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 300 g caş 300 g brînză de vacă 125 g unt 150 g smîntînă 3-4 linguri coajă de lămîie 1 lingură făină zahăr sare Mod de preparare: Luăm în cantităţi egale caş dulce, untos şi brînză de vacă. Trecem caşul prin sită, prin râzătoare sau prin […]

Cozonac cu mere

Cozonac cu branza de vaca

 Cozonac cu branza de vaca din: aluat de coconaz, branza de vaca, unt, smantana, oua, vanilie, stafide, coaja de lamaie, faina, zahar, sare. Poate te intereseaza si: Cozonac cu branza de burduf Cozonac cu fructe confiate Cozonac cu marar si telemea   Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 600 g brînză de vacă 125 g […]

Cozonac cu nuca (corn cu nuca)

Cozonac cu nuca (corn cu nuca)

 Cozonac cu nuca (corn cu nuca) Ingrediente: 400 g aluat de cozonac 250 g nuci 200 g zahăr (sau mai puţin, după gust) 10 albuşuri puţină coajă de lămîie (rasă) 1/2 baton vanilie sau vanilină Mod de preparare: Dăm nuca prin maşină şi o amestecăm cu zahăr tos. Punem în nucă puţină coajă rasă de […]

Mancare de carne de porc cu carnati si sos

Mancare de carne de porc cu carnati si sos

 Mancare de carne de porc cu carnati si sos Tai bucăţi mici 400 g carne de porc şi le prăjeşti în untură fierbinte. Adaugi apoi 250 g ciuperci tăiate felii, 2-3 cârnăciori afumaţi, 2-3 căţei de usturoi zdro­biţi. După ce s-au rumenit puţin, stingi cu bulion diluat cu vin şi potriveşti de sare şi piper. […]

Cartofi dulci gratinati cu topping de nuci pecan

Reteta cartofi gratinati

Reteta cartofi gratinati Ingrediente: 1/2 kg cartofi 4 ouă 1/2 pachet de unt pentru prăjit 2 linguri de lapte 50 g caşcaval câteva fire de pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofi de coajă, îi speli şi îi tai rondele subţiri pe care le usuci bine cu un şervet special de bucătărie, intr-o […]

Sunca in aluat

Sunca in aluat

 Sunca in aluat Faci un aluat nesărat din făină de secară, îl împărţi în două bucăţi şi întinzi în tavă o foaie groasă de un deget, o stropeşti cu apă, aşezi şunca pe care ai curăţat-o, ai desărat-o şi ai spălat-o bine şi o acoperi cu o altă foaie de aluat. Lipeşti marginile celor două […]

Dovlecei gratinaţi

Dovlecei gratinati cu sunca

 Dovlecei gratinati cu sunca Ingrediente: 800 g dovlecei 1 1/2 pahar lapte 3 linguri de smîntînă sare 1 legătură de mărar 100 g şuncă 60 g caşcaval 150 g unt 11/2 lingură de făină   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie în patru (in lungime), se scot seminţele şi se mai taie în […]

Salam din doua feluri de carne si cartofi

Salam din doua feluri de carne si cartofi Ingrediente: 5,250 kg carne de porc macră 1 kg carne de vită (astfel, salamul se usucă mai uşor) 2,5 kg slănină tare (nu osânză) 3 kg cartofi fierţi curăţaţi (fierbi în coajă 4 kg cartofi ca să-ţi rămână 3 kg) 300 g sare (sare mare, fără iod) […]

Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc

Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc

Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc Ingrediente: 500 g muşchi de porc cârnaţi de porc şorici proaspăt de porc câteva linguri ulei 1 cană vin alb condiment piper măcinat busuioc scobitori   Mod de preparare: Rulouri din carne de porc cu carnati de casa si busuioc: Tai muşchiul bucăţi, le […]

Slănină cu sparanghel şi şofran

Slanina cu boia

 Slanina cu boia După ce tranşez porcul, opresc 4-5 bucăţi de slănină şi le pun timp de 7-8 zile într-un baiţ care constă în: apă, sare, usturoi pisat, condiment pentru carne de porc, piper şi condiment. Din 2,în 2 zile întorc bucăţile de slănină pe o parte şi pe alta ca să-şi ia din sara­mură. […]

Coltunasi cu carne de porc, praz, sos de soia si wei jin

Coltunasi cu raci cu garnitura de sos

 Coltunasi cu raci cu garnitura de sos  Ingrediente: 30-35 raci 300 g făină 4 ouă 5 gălbenuşuri sare boia iute 3 linguri smantană 180g unt 1 ceapă 1 foaie dafin 1 1/2 pahar supă   Mod de preparare: Aluatul se face clin 260 g făină, 50 g unt, 3 ouă şi 3 gălbenuşuri. Se în­tinde […]

Totul despre carne - carnea rosie, alba si de vanat

Carne, costita si oase fierte si prajite

 Carne, costita si oase fierte si prajite Tai carnea de 1 cm grosime, o sărez şi o piperez bine. La fel procedez şi cu costiţa şi oasele mai mici. Le las 2 zile, apoi le fierb în apă numai pe jumă­tate. Scot apoi carnea, costiţa, oasele şi le las să se scurgă. Le pun la […]

Mamaliga cu branză de vaci

Mamaliga cu branza de oi si kaizer

 Mamaliga cu branza de oi si kaizer Ingrediente: 250 g brânză de oi frământată 150 g kaizer 3 ouă mălai sare ulei   Mod de preparare: Faci o mă­măligă mai moale din mălai, apă şi sare după gust. Tai apoi kaizerul bucăţele, îl prăjeşti în ulei, îl scurgi şi-l dai deoparte. Ungi o cratiţă sau […]

Dovlecei cu rosii

 Dovlecei cu rosii Ingrediente: 900 g dovelecei 600 g roşii 180 g ulei 80 g capere sare piper 1 legătura de mărar 6 căţei de usturoi puţin zahăr   Mod de preparare: Dovlecei cu rosii: Dovleceii se curăţă şi se taie in patru (în lungime), apoi se scot seminţele. Se sotează 2 minute în ulei […]

Coltunasi

Coltunasi cu pasare si sos alb Maggi

Coltunasi cu pasare si sos alb Maggi Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 150 g unt 1 pui mic 2 linguri sos alb Maggi   Mod de preparare: Coltunasi cu pasare si sos alb Maggi: Aluatul se prepară din 260 g făină, sare, 2 ouă, 3 gălbenuşuri, 50 g unt şi puţină […]

Dovlecei scăzuţi

Dovlecei cu orez

 Dovlecei cu orez Ingrediente: 6 dovlecei (circa 1 kg) 250 g orez 400 g roşii 2 cepe 220 g ulei 1/2 l supă 6 căţei de usturoi sare piper 1 legătură de mărar 50 g caşcaval cimbru zahăr   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă şi se taie felii groase in lungime. Se dă sare, […]

Groiza

 Groiza – Groiza este de fapt zeama în care au fiert toate organele de la porc în cazan. Noi o strecurăm şi o punem din nou la fiert. Când dă în clocot adăugăm 1 kg arpacaş ales. După ce a fiert arpacaşul, punem sângele şi condimente după gust. Adăugăm maţele rămase de la porc tăiate […]

Praz umplut cu pasta de ficat

 Praz umplut cu pasta de ficat Ingrediente: 300-400 g ficat de porc 3-4 fire de praz o bucată mică de slănină de la gât o ceapă mică tăiată solzişori condimente după gust   Mod de preparare: Pui ficatul şi slănina să fiarbă în apă cu sare, iar separat pui numai partea albă de la praz […]

Pastă de jumări si caşcaval

Untura si pasta de jumari

 Untura si pasta de jumari Slănina o tai bucăţele potrivite pe care le pui la topit într-o cratiţă de 15-20 l, cu o jumătate de litru de apă, până îşi lasă untura. Laşi pe foc până când jumările şi untura sunt bine rumenite. Strecori untura şi o pui în borcane bine uscate, pe care le […]