Sunca fiarta cu vin

Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai

 Sunca afumata cu rumegus amestecat cu malai Alegem şunca, o tăiem bucăţi mai mari şi o punem într-un borcan, un rând de şuncă, un rând de sare şi usturoi şi procedăm ast­fel până umplem vasul. Completăm cu apă şi ţinem şunca la rece timp de două săptămâni. Scoatem apoi şunca, o punem la vânt până […]

Fasole batuta cu masline si busuioc

Reteta fasole batuta

Reteta fasole batuta Ingrediente: 600 g f asole albă uscată 2-3 cepe 400 g ulei 1/2 linguriţă de boia 6 căţei de usturoi sare 1 morcov 1 pătrunjel   Mod de preparare: Reteta fasole batuta: Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cîteva ore. Se spală din nou şi se pune la fiert […]

Iahnie de cartofi

Reteta iahnie de cartofi cu masline

 Reteta iahnie de cartofi cu masline Ingrediente: 1 kg de cartofi săpunari 200 g măsline 200 g ulei 6 fire de ceapă verde 1 lingură bulion pastă sau 350 g roşii piper 1 foaie de dafin 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Cartofii se curăţă şi se spală apoi se taie în bucăţi […]

Oua si cartofi, cu sos din verdeturi

Cartofi cu oua

 Cartofi cu oua Ingrediente: 12 cartofi mari 12 ouă sare 1/2 l lapte 60 g branză 150 g unt   Mod de preparare: Cartofii se spală, se curăţă de coajă şi se coc la cuptor. Se scot şi se taie cu capac şi cu o lingură de masă se scobesc (ca de umplut). Partea care […]

Galuste de cartofi umplute cu chiftelute fierte

Galuste de cartofi

 Galuste de cartofi Ingrediente: 500 g cartofi 5 linguri de făină 3-4 ouă sare 150 g unt 3 linguri de pes­met   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi se amestecă fierbinţi cu 3 linguri de făină, sare şi 3-4 ouă crude. Se fac găluştele, se dau prin făină şi se […]

Budincă din cartofi si carne tocată

Reteta budinca de cartofi

Reteta budinca de cartofi din: casrtofi, cascaval, oua, sare, zahar, lapte, unt, pesmet, faina. Ingrediente: 500 g cartofi 120 g caşcaval 5-6 ouă sare puţin zahăr 1 pahar lapte 150 g unt puţin pesmet 1 pahar făină   Mod de preparare: Se face un aluat de ecler, apoi se pun la fiert 80 g unt, […]

Pastă de jumări sau slănină (varianta)

Untura si jumari cu lapte si cartofi

 Untura si jumari cu lapte si cartofi Tai slănina în bucăţele cât jumătate de palmă, o pun în cazan la foc şi adaugi circa 1 l de apă. Când începe să se to­pească, torni 1/2 l de lapte şi adaugi 8-10 cartofi curăţaţi. După ce s-a topit bine slănina, untura rămâne albă, iar jumările devin […]

Gulii călite

Gulii cu cirese

 Gulii cu cirese Ingrediente: 1 kg gulii 250 g cireşe pietroase 3/4 lingură de făină 70 g chimen 150 g unt 3/4 pahare lapte sare 3 linguri de smîntînă 1 legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Guliile se curăţă, se taie sferturi (ca felia de portocală) şi se fierb cu apă, puţină sare şi […]

Fasole tucara cu rosii

Fasole tucara cu rosii

 Fasole tucara cu rosii Ingrediente: 800 g fasole ţucără 500 g roşii sare piper 6 căţei de usturoi 50 g unt 1legătură de verdeaţă   Mod de preparare: Fasolea se curăţă, se spală şi se rupe în două, apoi se fierbe in apă cu sare timp de 12-15 minute şi se strecoară. Se pune într-o […]

Totul despre carne - carnea rosie, alba si de vanat

Costita fiarta in zeama de varza si usturoi

Costita fiarta in zeama de varza si usturoi Alegi costiţa şi pieptul de porc (ce cantitate doreşti), le pui la fiert într-o oală mare (cu presiune, dacă ai) cu zeamă de varză (fără nici un pic de apă). Adaugi piper boabe, foi de dafin, cim­bru, coriandru şi busuioc, apoi laşi să fiarbă bine. Când furculiţa […]

Alivenci cu branza de vaci si smantana

Alivenci cu branza de vaci si smantana Ingrediente: 450 g brînză de vaci 11/2 lingură făină albă 220 g mălai 120 g unt sare 25 g zahăr 5 ouă 300 g smantană   Mod de preparare: Alivenci cu branza de vaci si smantana: Branză se dă prin sită şi se amestecă cu 80 g unt, […]

Muschi de porc cu bulete de cartofi

Sunca fiarta si afumata

 Sunca fiarta si afumata După 2 săptămâni scoatem şunca de la sare şi preparăm astfel: încălzim un tuci (ceaun) mare de apă şi adăugăm 3-4 pacheţele de piper boabe, 1 fachet foi de dafin, o mână bună de cimbru şi o strachină de usturoi pisat. Punem şuncile în această conpoziţie şi lăsăm să dea un […]

Aperitiv cu ansoa si cascaval

Conopida greceasca

 Conopida greceasca Ingrediente: 1 kg conopidă 230 g arpagic 150 g măsline verzi 250 g ulei 1/2 lămîie sare piper alb 80 g capere 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Conopida se rupe bucăţi, se spală bine şi se pune într-o cratiţă cu 1/2 1 apă, măslinele fără sîmburi, arpagicul sotat, 80 g […]

Afumaturi de iarna

Afumaturi de iarna: Alegi câteva bucăţi de carne, le ţii la sare o zi şi le afumi. Tai apoi carnea bucăţi, la fel şi cârnaţii afumaţi. Le prăjeşti pe toate în untură, apoi le strecori. Aşezi bucăţile de carne şi de cârnaţi în borcane sau vase speciale şi torni untură peste ele.  Când untura s-a […]

Moristi cu branza

Coltunasi cu carne cu garnitura de sos rosu

 Coltunasi cu carne cu garnitura de sos rosu Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 3 gălbenuşuri sare 1 ceapă 400 g carne 1 felie franzelă 6 g parmezan 180 g unt   Mod de preparare: Aluatul se prepară din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, 50 g unt şi sare. Se întinde pe o […]

Conopida cu suc de rosii

Conopida in aluat cu cartofi pai

 Conopida in aluat cu cartofi pai Ingrediente: 1 kg conopidă sare 500 g roşii 3/4 linguri de făină 80 g unt sau ulei pentru prăjit cimbru puţin zahăr 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Conopida se rupe în bucăţi egale, se fierbe în apă cu sare circa 6 minute (să nu fie prea fiartă), […]

Musaca de cartofi cu carne tocata

Musaca din cartofi, branza si cabanos

 Musaca din cartofi, branza si cabanos Pui la fiert 7-8 cartofi cu tot cu coajă, iar când sunt gata îi cureţi şi-i dai pe răzătoarea mare. Razi şi 200 g telemea şi 100 g parizer, tai mărunt o ceapă şi 200 g salam, tai bucăţi 100 g cabanos. Baţi apoi bine 4 ouă cu condiment […]

Reteta mancare de dovlecei

Reteta mancare de dovlecei din: dovlecei, faina, ceapa, rosii, ulei, sare, patrunjel, smantana. Ingrediente: 1,500 g dovlecei 1 lingură de făină 3 cepe 800 g roşii 150 g ulei sare 1 legătură de pătrunjel 100 g smintină   Mod de preparare: Reteta mancare de dovlecei: Ceapa se înăbuşe în ulei şi apă, apoi se adaugă […]

Colţunaşi cu ciuperci si condimente

Coltunasi cu ciuperci si sos Madera

Coltunasi cu ciuperci si sos Madera Ingrediente: 300 g făină 4 ouă 4 gălbenuşuri 450 g ciuperci 1 ceapă 1 legătură mărar 2 linguri smîntînă sare piper 150 g unt 2 linguri pesmet 1 1/2 lingură făină   Mod de preparare: Se face aluatul din 260 g făină, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, sare, unt şi […]

Castraveti cu sos olandez

Castraveti cu sos olandez

 Castraveti cu sos olandez Ingrediente: 1 kg castraveţi cruzi 120 g unt sare 1/2 lămaie 2 linguri de smantană piper alb 3 gălbenuşuri puţină făină   Mod de preparare: Castraveţii se curăţă, se taie in 4 (în lungime), se scot seminţele şi fiecare bucăţică se taie apoi în trei. Se fierb în apa cu sare […]

Tocanita de rosii cu ardei copti

Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui

 Tocanita de ceapa cu pipote si inimi de pui Ingrediente: 3 cepe 2 morcovi potriviţi 1/2 kg pipote şi inimi 3- 4 roşii din bulion sau 3-4 linguri de bulion sare piper 1 legătură mărar ulei   Mod de preparare: Speli pipotele şi inimile şi le pui la fiert în apă cu sare pentru 1/2 […]

Prajiturele cu morcovi

Prajiturele cu morcovi

 Prajiturele cu morcovi Ingrediente: 3 morcovi 2 linguri ulei 1/2 cană cu miere 1/4 cană cu apă 1 cană nucă de cocos 1/2 cană făină sare 1 plic zahăr vanilat   Mod de preparare: Cureţi morcovii, îi dai pe răzătoarea mică, apoi îi amesteci cu celelalte ingrediente şi un vârf de cuţit de sare. După […]

Castane glasate

Castane glasate

 Castane glasate Ingrediente: 800 g castane 100 g zahăr 3 linguri sos brun 80 g făină de cartofi 1/2 pahar vin roşu 1/21 supă sau apă puţină sare 25 g unt   Mod de preparare: Castanele se curăţă de coaja exterioară, apoi se opăresc cite 5-6 bucăţi, se curăţă de pieliţă şi se pun in […]

Reteta rulada aperitiv

Rulada aperitiv cu ciuperci si cascaval

 Rulada aperitiv cu ciuperci si cascaval Ingrediente: 250 g ciu­perci 2 cepe 200 g caşcaval 3 ouă 1 lingură făină 2 legături verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt o căleşti bine, pui şi ciu­percile tăiate felii, apoi o dai la rece. Razi caşcavalul, apoi îl amesteci cu verdeaţa tocată, făina, 2 […]

Crochete de dovleac cu parmezan

Reteta crochete cu cartofi

 Reteta crochete cu cartofi Ingrediente: 800 g cartofi 3 linguri de făină 4 ouă 60 g unt sare nucşoară pesmet ulei prăjit   Mod de preparare: Cartofii se fierb, se dau prin sită şi cînd sînt încă fierbinţi, se pun 2 lin­guri de făină şi se amestecă. După cîteva minute se amestecă cu untul, 2 […]

Covrigei de iarna

Covrigei de iarna

 Covrigei de iarna Ingrediente: 250 g smântână 250 g untură 150 g caşcaval ras (sau telemea) 2 linguri condiment 2 ouă făină cât cuprinde   Mod de preparare: Amesteci toate ingredientele până obţii o cocă potrivit de tare şi o dai la rece pen­tru câteva ore. Iei apoi câte puţin din coca rece, modelezi beţişoare […]

Retete simple si delicioase cu cartofi

Cartofi americani

 Cartofi americani Ingrediente: 1 kg cartofi 3 cepe 11/2 pahar lapte 3 linguri de smintană sare 150 g unt 1 păhărel whisky 60 g parmezan sau caşcaval 1/2 lingură de făină boia   Mod de preparare: Cartofii se fierb şi se taie felii. Se face apoi un sos alb cu unt, făină, sare, lapte, smantană, […]

Slanină marinata si afumată

Slanina afumata

Tai slănina fâşii de circa 10-15 cm lăţime şi 3-4 cm grosime şi o ţii în saramură (apa sărată, să stea oul desupra) timp de 8-10 zile. Scoţi apoi şunca, o speli cu apă călduţă, dupi care o dai într-un clocot-două. Faci cârlige din sârmă de aluminiu si pui slănina pe beţe, deasupra unui butoi […]

Bors de cartofi

Bors de cartofi din: cartofi, ceapa verde, bors, ulei, sare, ardei gras, rosii, leustean, patrunjel, apa. Ingrediente: 600 g cartofi 6 fire de ceapă verde 1/21 borş 1 lingură ulei sare 2 ardei graşi 250 g roşii 1 legătură de leuştean 1 legătură de patrunjel 2 1/2 l apă   Mod de preparare Bors de […]

Slanina

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate – Procesul de saramurare și afumare conferă acestor carne o aromă distinctă și o textură savuroasă. Această rețetă te va ghida prin pașii necesari pentru a obține aceste delicatese acasă. Ingrediente Pentru saramură: 2 litri de apă 200 g sare 50 g zahăr 2-3 foi […]

Mancare de fasole cu boabe de morcov

Mancare de fasole verde cu pui

 Mancare de fasole verde cu pui Ingrediente: 600 g fasole verde din conservă 6 ciocănele de pui 1 ceapă 4- 5 căţei de usturoi 2-3 linguri pastă de tomate sare piper 1 linguriţă de zahăr ulei     Mod de preparare: Cureţi şi speli bine ciocănelele, le dezosezi, tai carnea cubulete si o rumeneşti puţin […]

Saleuri cu mac si chimen

Saleuri cu mac si chimen

 Saleuri cu mac si chimen Ingrediente: 2 căni untură (1 cană = 250 g) 1 ou mac chimen drojdie cât o nucă dizolvată în puţină apă călduţă cu o lingură de zahăr sare mai multă 1 şi 1/2 cană sifon sau apă minerală (aceeaşi măsură ca la untură) făină cât cuprinde pentru un aluat potrivit […]