Fursecuri glazurate

Fursecuri glazurate

 Fursecuri glazurate Ingrediente: 300 g untură 300 g zahăr 300g smântână 3 ouă 1 praf de copt stins cu oţet sau suc de lămâie făină cât cuprinde 100 g ciocolată de menaj 2 linguri ulei pentru glazură   Mod de preparare: Amesteci bine toate ingredientele, apoi întinzi din aluatul rezultat o foaie de 1 cm […]

Limbă cu măsline

Reteta limba cu masline

Reteta limba cu masline Ingrediente: 6-8 felii limbă 1 ceapă de mărime mijlocie 50-100 ml untdelemn 1 foaie de dafin 2 linguri făină 100 ml vin 150 ml suc de roşii 30 de măsline 3-4 felii de lămâie (fără coaja albă, care e amară) 10 boabe de piper 1 lingură rasă cu muştar 1/4 l […]

Tocana de pasare cu mamaliguta

Tocana de pasare cu mamaliguta Ingrediente: 1 pui mai mărişor 4 cepe mari 5 căţei de usturoi ulei sare piper 1 cană pastă de roşii (sau bulion) 1 pahar mare de vin alb 1 lingură de boia de ardei dulce   Mod de preparare: Tocana de pasare cu mamaliguta: Intr-o tigaie pui uleiul la încins, […]

Fasole cu ciolan si carnati afumati

Mancare de afumatura cu branza de burduf

 Mancare de afumatura cu branza de burduf Tai afumătura de porc (muşchi, costiţe, slăninuţă, cârnaţi) în bucăţi, le prăjeşti, apoi le fierbi bine în apă cu sare. într-o altă oală, pui apă la fiert pentru mămăligă. Când dă în clocot, adaugi puţin mălai şi sare după gust. Din această compoziţie iei 2-3 polonice şi le […]

Sos de vin si bulion

Sos de vin si bulion Ingrediente: 1 morcov 1 ceapă 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 ceaşcă vin alb sec 1 foaie de dafin 1 lin­guriţă bulion 1 lingură rasă făină câteva fire de pătrunjel puţin cimbru 1 lingură ulei   Mod de preparare: Sos de vin si bulion: Cureţi morcovul şi ceapa, le speli, […]

Mâncare de vinete cu pui

Mancare de vinete cu pui

 Mancare de vinete cu pui Ingrediente: 4 pulpe de pui 6-7 felii de vinete prăjite (de la congelator) 3 linguri bulion 3 linguri pastă de ardei 5 căţei de usturoi 1 ceapă mare condimente pentru pui sare piper ulei   Mod de preparare: Speli pulpele şi le pui să se rumenească la cuptor cu ulei, […]

Raci cu sos

Raci cu sos – Intr-o oală în care apa clocoteşte, pui racii vii şi îi fierbi până capătă culoarea roşie. Atenţie! De la raci nu con­sumi decât carnea din cleşti şi torace. Cât sunt calzi, spargi crusta cleştilor şi a toracelui şi scoţi bucăţelele de carne. Racii au o carne de culoare alb-roz, foarte, foarte […]

Aluat de friganele

Aluat cu drojdie

 Aluat cu drojdie Ingrediente: 400 g făină 150 g unt 3-4 gălbenuşuri 1 pahar apă sau lapte 20-25 g drojdie 1/2 pahar lapte 1/2 linguriţă sare 1 linguriţă zahăr Mod de preparare: Preparăm întîi plămădeala : punem în­tr-o oală. jumătate din întreaga canti­tate de făină şi peste ea turnăm drojdia desfăcută cu apă călduţă, într-un […]

Mămăliguţă cu sos de ciuperci

Mamaliguta portugheza

Mamaliguta portugheza Ingrediente: 2 pahare mălai 1/2 pahar griş 1 1 lapte 2 linguri unt 2 linguri bulion de roşii 200 g caşcaval sau şvaiţer   Mod de preparare: Mamaliguta portugheza: Fierbem bine în lapte mălaiul şi grişul, făcînd o mămăliguţă moale. Cînd este gata, adăugăm unt proaspăt şi amestecăm cu făcăleţul. Răsturnăm mămăliga într-o […]

Mamaliga fripta

Mamaliga fripta

 Mamaliga fripta Ingrediente: 400-500 g malai 1,5 1 apă sare Mod de preparare:   Punem apa la fiert şi cînd dă în undă, presărăm deasupra puţin mălai cernut, ca să plutească uşor ca o spuză. Aşteptăm să dea în clocot şi punem făcăleţul în ceaun. Luăm cu mîna stîngă mălai cernut şi turnăm puţin cîte […]

Mamaliga turnulet

Mamaliga

 Mamaliga Ingrediente: 400-500 g malai 1,5 1 apă sare Mod de preparare: Punem de mămăligă, adică aşezăm cea­unul cu apă rece la foc. Pregătim ală­turi mălai cernut printr-o sită rară. Cînd dă apa în undă, presărăm puţin mălai, iar cînd începe apa să clocotească, adăugăm sare după gust, luăm, un pumn bun de mălai şi […]

Mălai copt

Malai

 Malai Ingrediente: 500 g mălai 1 pahar făină 2 ouă 1 1 lapte 100 g unt 2 linguri ulei putină drojdie zahăr sare Mod de preparare: Cernem mălaiul şi îl punem într-un castron, îl presărăm cu puţină sare şi îl opărim cu laptele clocotit, turnînd cît cuprinde mălaiul. Cînd se răcoreşte, adău­găm ouăle, untul, uleiul, […]

Snitele de nisetru cu legume si midii

Snitele de nisetru cu legume si midii Ingrediente: 1,500 kg nisetru 2 fire de praz 5 căţei de usturoi 300g roşii cimbru sare 150 g măsline verzi 150 g ulei 1 pahar vin 20 midii sau scoici 1 legătură de verdeaţă puţin zahăr piper   Mod de preparare: Snitele de nisetru cu legume si midii: […]

Porumb fiert

Porumb fiert

Porumb fiert porumb, apa. Porumbul este o sursă importantă de carbohidrați, fibre, vitamine (A, B, și E) și minerale (fier, magneziu, fosfor). Conține fibre dietetice care susțin digestia sănătoasă și ajută la menținerea unui nivel constant al zahărului din sânge. Este o sursă de antioxidanți precum carotenoizi și flavonoide, care ajută la protejarea celulelor împotriva […]

Pilaf cu prune uscate

Pilaf cu prune

Pilaf cu prune din: prune, orez, ulei, ceapa, apa, zahar, sare. Poate te intereseaza si: Pilaf cu legume, inimi si pipote de pui Pilaf cu legume si carne Pilaf cu mazare si ciuperci Pilaf cu legume, ardei iute si ghimbir Pilaf cu ciuperci si sos de soia   Ingrediente: 300 g prune 1 ccaşcă orez […]

Rizoto

Rizoto din: orez, zeama de carne, unt, cascaval, sos de rosii, sare, piper. Ingrediente: 2 ceşti orez 4 ceşti zeamă de carne sau apa 100 g unt 2 linguri caşcaval sau parmezan ras 2 linguri sos de roşii sare piper   Mod de preparare: Punem o bucată de unt într-o cratiţă la foc, adăugăm orezul […]

Ciulama de manatarci cu garnitura de mamaliguta

Ciulama de manatarci cu garnitura de mamaliguta

Ciulama de manatarci cu garnitura de mamaliguta din: manatarci, unt, faina, sare, usturoi, smantana, malai, supa. Poate te intereseaza si: Ciulama in paine Ciulama de pipote si ciuperci Ciulama de ciuperci cu oregano Ingrediente: 1 kg manătărci 150 g unt 3 linguri de făină sare 6 căţei de usturoi 3 linguri de smantana 300 g […]

Coltunasi mici

Coltunasi mici

 Coltunasi mici Ingrediente: Aluat : 400 g fiăină 50 g unt 1 ou 1 albuş Umplutura: 10 linguri umplutură. Mod de preparare: Pregătim o umplutură de carne crudă, hribi. Tăiem din aluatul de colţunaşi un pă­trat mic, ungem marginile cu albuş, apoi punem umplutura în mijlocul pătratului şi răsfrîngem laturile, unind colţurile cru­ciş şi lipind […]

Peşte la grătar cu sos de patrunjel

Cega la gratar

Cega la gratar din: cega sau pastruga, ulei, sare, piper, lamaie. Peste la grătar este o opțiune culinară minunată pentru cei care apreciază prospețimea și gustul autentic al fructelor de mare.   Ingrediente: 6 bucăţi cegă sau păstrugă a circa 300 g 50 g ulei sare piper lămaie       Mod de preparare: Cega […]

Supa de rosii malteza

Supa de rosii malteza Ingrediente: 1 1/21 supă 300 g roşii 1 castravete verde 1 ceapa 4 căţei de usturoi 6 ardei graşi 1 1/2 apă sare cimbru 60 g unt 1/2 lingură de făină 1 legătură de mărar 350 g napi   Mod de preparare: Supa de rosii malteza: Făina şi untul se pun […]

Pogăcele

Pogacele cu crame (jumari)

 Pogacele cu crame (jumari) Ingrediente: 400 g făină 400 g crame (jumări) măcinate 1 ou sare piper 1 lingură smântână drojdie cât o nucă 1 linguriţă zahăr 1/2 ceaşcă lapte 50 g margarină   Mod de preparare: Amesteci drojdia cu laptele călduţ şi zahărul, laşi la dospit 15 minute. Când a crescut o amesteci cu […]

Plăcintă cu paste si ciuperci

Placinta cu ghebe si carne

 Placinta cu ghebe si carne Ingrediente: 300 g untură (sau margarină) 300 ml apă călduţă drojdie cât o nucă 750 g făină sare Pentru umplutură ai nevoia de: 300 g carne de viţel 400 g ghebe (de la congelator) 5 cepe mari 1/2 cană de orez 3 ouă 1 legături mărar 1 legătură pătrun­jel ulei […]

Rulada de pui cu cascaval afumat

Rulada de pui cu cascaval afumat

 Rulada de pui cu cascaval afumat Ingrediente: 1 piept de pui dezosat 2 ouă 200 g caşcaval afumat făină condimente pentru pui pesmet ulei   Mod de preparare: Baţi pieptul de pui cu ciocanul pentru şniţel, presari condimente, îl rulezi şi-l laşi o oră la rece. Desfaci carnea, pui feli­ile de caşcaval, rulezi, fixezi cu […]

Calbas

Calbas – un preparat tradițional din carne de porc, specific anumitor regiuni ale României, care se caracterizează printr-o textură fină și un gust savuros datorită combinației de carne, condimente și procesul de preparare. De obicei, calbasul este un cârnat mai gras, care este fie fiert, fie prăjit sau gătit la grătar, iar gustul său este […]

Bulgarasi cu stafide si nuca de cocos

Bulgarasi cu stafide si nuca de cocos Ingrediente: 250 g marga­rina 75 g zahăr pudră, stafide sau alune, 1 pungă nucă de cocos, 500 g lapte praf (dacă margarina e grasă, ai nevoie de mai mult lapte praf)   Mod de preparare: Bulgarasi cu stafide si nuca de cocos: Freci margarina cu o lingură de […]

Pasca de branza

Pasca umpluta cu branza de vaci si stafide

 Pasca umpluta cu branza de vaci si stafide Ingrediente: 1 kg brânză dulce de vaci 150 g stafide 5 ouă 200 g zahăr tos 1/4 pachet de unt sau margarină 3-4 linguri de griş coaja de la o lămâie   Mod de preparare: Freci bine ouăle cu zahărul şi le amesteci cu brânza, stafidele, aromele, […]

Cozonac

Cozonac fara albusuri

 Cozonac fara albusuri Ingrediente: 2 kg făină Dobrogea 8 ouă 600 g zahăr 200 g margarină sau unt 1 ceaşcă de iaurt 1/4 pachet drojdie 700 ml lapte 1 linguriţă sare 1 lingură untură (iese cozonacul mai pufos) coaja rasă de la 2 lămâi şi 2 portocale o fiolă de esenţă de vanilie Pentru umplutură […]

Caltabosi cu stafide

Reteta caltabos

 Reteta caltabos Ingrediente: 500 g carne macră 500 g guşă cu şorici 100 g orez 200 g ceapă piper ienibahar cimbru măcinat fin nucşoară răzuită   Mod de preparare: Toci carnea, guşa, şoriciul fiert şi răcit şi ceapa crudă. Orezul opărit pe jumătate şi rece îl adaugi în came. Pui o linguriţă cu vârf de […]

Cum se prepara Pui cu mazare (video)

Cum se prepara Pui cu mazare – Acest preparat combină suculența cărnii de pui cu dulceața mazării, oferind o masă echilibrată și sățioasă. Este ideal pentru întreaga familie, fiind și o opțiune excelentă pentru prânzul de a doua zi. Ingrediente: Piept de pui (500 g): Tăiat cuburi sau fâșii. Mazăre congelată (300 g): Pentru o […]

Rulade de cambula cu sos de smantana cu budinca de spanac

 Rulade de cambula cu sos de smantana cu  budinca de spanac Ingrediente: 2 kg cambulă 1,500 kg spanac 3 ouă 1 lingură de făină sare nuc­şoară 120 g unt 2 linguri de smantană 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Rulade de cambula cu sos de smantana cu budinca de spanac: Spanacul se curăţă, se […]

Ruladă de ciuperci şi caşcaval

Rulada cu legume si ciuperci

Rulada cu legume si ciuperci Ingrediente: 1 cutie pate vegetal 1 cutie ciuperci conservate (tăiate) 1 ceaşcă orez 2-3 cepe potrivite 2 legături verdeaţă (mărar şi pătrunjel) 2-3 fire de leuştean sare piper condiment 3 linguri ulei   Mod de preparare: Rulada cu legume si ciuperci: Speli orezul şi îl pui la fiert cu 4 […]

Saramura de biban

Saramura de biban cu garnitura de mamaliguta

Saramura de biban cu garnitura de mamaliguta din: bibani, ardei iute, malai, apa, sare.   Ingrediente: 10 bibani a circa 200 g 1 ardei iute 300-400 g mălai apă sare   Mod de preparare Saramura de biban cu garnitura de mamaliguta: Bibanii se curăţă de intestine şi urechi şi se spală bine. Se pun apoi […]