Bors de ciuperci cu afumatura de porc

Bors de manatarci

Bors de manatarci din: manatarci, supa, apa, bors, ulei, faina, sare, ceapa, marar, smantana.   Ingrediente: 500 g manătărci sau alţi bureţi de pădure 1 l supă 1 1/31 apă 1/2 l borş 4 linguri de ulei 15 g făină sare 1 ceapă 2 legături de mărar 3 linguri de sman­tană     Mod de […]

Tocana de inimi cu smantana

Tocana de ciuperci cu garnitura de mamaliguta

 Tocana de ciuperci cu garnitura de mamaliguta Ingrediente: 800 g ciuperci 3 cepe 1 lingură de făină 100 g ulei sare piper 1 legătură de pătrunjel 150 g smantană 300 g mălai   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se spală, se taie julien şi se sotează în ulei cu ceapa tocată. Cînd această compoziţie […]

Colţunaşi cu branză de vacă

Coltunasi mari

Coltunasi mari din: faina, unt, galbenus, smantana, umplutura.   Ingrediente: Aluat fără drojdie sau de colţunaşi cu carne: 400 g făină 50 g unt 1 gălbenuş Umplutura: 10 linguri umplutură 10 linguri smîntînă (sau 2 linguri unt)     Mod de preparare: Preparăm un aluat de colţunaşi. Pregătim umplutura din rasol de vacă, brînză de […]

retete

Risole

 Risole Ingrediente: Aluat franţuzesc: 200 g făină 100 g unt 10 linguri umplutură (de ciuperci, de găină, de şun­că, de peşte fiert tăiate în cuburi) 1 ou Mod de preparare: Pregătim un aluat franţuzesc cu unt mai puţin. întindem foaia de aluat, pă­trată, groasă cit o muchie de cuţit, şi o lăsăm liberă la marginea […]

Blinele de cartofi

Blinele

Blinele din: faina de hrisca, faina de grau, oua, unt, smantana, frisca, lapte, drojdie, zahar, sare.   Ingrediente: 600 g făină de hrişcă 300 g făină de grîu 5 ouă 100 g unt 200 g smîntînă 500 g frişcă 1 l lapte 20 g drojdie 1 lingură zahăr 1 lingurită sare     Mod de […]

Reteta budinca de taitei

Reteta budinca de taitei

 Reteta budinca de taitei Ingrediente: 1/2 lingură făină 1 lingură unt 3 linguti zeamă de carne 50 g şuncă 125 g ciuperci 100 g caşcaval sare Aluat franţuzesc : 400 g făină 400 g unt 1 pahar apă sare Aluat de tăiţei : 400 g făină 2 ouă putină apă sare Mod de preparare: Pregătim […]

Taitei cu varza

Taitei cu varza

 Taitei cu varza Ingrediente: 1 varză potrivită 1 1/2 lingură untură 1 ceapă sare piper Aluat de tăiţei : 1 ou 200 g făină putină apă Mod de preparare: Luăm o varză dulce, o tăiem mărunt, o presărăm cu sare şi o lăsăm cîtvâ timp. Punem într-o cratiţă ceapă tăiată mă­runt şi o prăjim nelăsînd-o […]

Spaghete

Spaghete – unul dintre cele mai populare și iubite tipuri de paste în întreaga lume. Originare din Italia, acestea sunt adesea asociate cu bucătăria italiană, dar au devenit un aliment de bază în multe culturi. Spaghetele sunt perfecte pentru o varietate de sosuri, de la cele clasice din roșii și carne, până la sosuri pe […]

Macaroane la cuptor (gratinate)

Macaroane la cuptor (gratinate)

 Macaroane la cuptor (gratinate) Ingrediente: 500 g macaroane 100 g unt 100 g caşcaval sau parmezan 10 linguri sos alb sare   Mod de preparare: Macaroane la cuptor (gratinate): Peste macaroanele fierte punem unt, caşcaval ras şi sos alb. Le aşezăm într-un vas de metal şi presărăm pe deasupra caşcaval. Stropim cu unt şi le […]

Prajiturele cu fulgi de ciocolata si zahar brun

Reteta zilei: Prajiturele cu fulgi de ciocolata si zahar brun

Prajiturele cu fulgi de ciocolata si zahar brun din: unt, zahar brun, zahar, ou, galbenus, vanilie, iaurt, faina, praf de copt, sare, fulgi de ciocolata.   Ingrediente: 1 ceasca unt nesărat 1 cană de zahăr brun 1/2 cană de zahăr 1 ou + 1 galbenus de ou 2 1/2 lingurita vanilie 1 lingura de iaurt […]

Telina umpluta cu carne

Reteta telina umpluta

 Reteta telina umpluta Ingrediente: 6 ţeline nici prea mari, nici prea mici 2 piepţi de pui 2 cepe 1 ceaşcă orez ales şi spălat 3 linguri pastă de tomate 1 linguriţă făină o legătură de mărar şi una de pătrunjel sare piper după gust ulei 1/2 linguriţă zahăr   Mod de preparare: Intâi te ooupi […]

Sufleu de ciuperci

Sufleu de ciuperci – usor de preparat

Sufleu de ciuperci din: ciuperci, lapte, unt, branza telemea, cascaval, sare, piper, faina, oua. Ingrediente: 800 g ciuperci 1/2 l lapte 150 g unt 120 g branză telemea şvaiţer,caşca­val sau parmezan sare piper 1 lingură de făină 4-5 ouă   Mod de preparare: Ciupercile se spală bine, se taie felii şi se sotează în unt […]

Peste in foitaj

Nisetru in foitaj

Nisetru in foitaj din: nisetru, clatite, ulei, oua, ceapa, orez, sofran, unt, sos alb, foitaj. Ingrediente: 600 g nisetru 6 clătite ulei 6 ouă 3 cepe 150 g orez şofran 50 g unt 3 linguri sos alb 200 g foitaj   Mod de preparare: Nisetrul se fierbe cu apă şi sare şi se dă la […]

Reteta ciuperci umplute

Reteta ciuperci umplute

 Reteta ciuperci umplute Ingrediente: 1 kg ciuperci 30 g făină puţin pesmet 1 lingură de bulion 50 g unt 1 pahar vin sare piper 1 legătură de pătrunjel   Mod de preparare: Se rup cotoarele de la ciuperci, se spală bine şi se pun la scurs, apoi ciuper­cile se dau la cuptor cu puţin unt, […]

Lebar traditional cu slanina

Reteta de lebar

 Reteta de lebar Ingrediente: ficat de porc 1 kg carne şi şorici 1/2 kg slănină crudă 500 g ceapă piper câţiva metri de intestin gros   Mod de preparare: Cureţi ficatul de vene şi îl speli. Ceapa curăţată o tai mărunt şi o căleşti în ulei. Ficatul şi carnea le pui la fiert în apă […]

Umplutura cu branza de oaie

Umplutura cu branza de oaie

Umplutura cu branza de oaie din: branza de oaie, gris, faina, oua, zahar tos.   Ingrediente: 1 kg brânză de oaie 250 g griş 100 g făină 4 ouă 200 g zahăr tos   Mod de preparare: Frămânţi bine brânza şi adaugi grisul fiert şi răcit, făina, ouăle întregi şi zahărul. Amesteci toate ingredientele foarte […]

Piftie de cocos

Piftie de cocos – Cureţi şi speli pasărea. Apoi o tranşezi în bucăţi egale şi le pui la fiert fără sare, pentru a-i lua uşor spuma. Când începe să fiarbă, adaugi sare după gust, 6-7 boabe de enibahar, câteva frunze de dafin, 2-3 morcovi mari, 2 cepe şi 10 căţei de usturoi. Laşi să fiarbă […]

Cartofi scazuti cu costita

Friptura de costita cu carnati

  Friptura de costita cu carnati Ingrediente: 500 g costiţă 500 g cârnaţi 150 g slănină proaspătă sau untură sare piper   Mod de preparare: Tai costiţa, cârnatul, slănina şi le pui într-o cratiţă pe plită. Amesteci din când în când, pentru 15 minute, după care adaugi sare după gust şi 2 căni de apă. Acoperi […]

Tort de mere fara blat, cu ciocolata

Tort de mere fara blat, cu ciocolata Ingrediente: 7 mere 1/2 pachet de margarina 5 linguri de zahăr pudră 1 linguriţă scorţişoară 1 plic zahăr vanilat 5 biscuiţi simpli 150 g ciocolată menaj 1 lingură ulei   Mod de preparare: Tort de mere fără blat, cu ciocolată: Freci spumă margarina cu 2 linguri zahăr pudră […]

Sufleu de cascaval in cescute

Sufleu de cascaval in cescute Ingrediente: Pentru 1 ceşcută: 1 lingură de sos alb tare 20- 25 g caşcaval ras 1 ou puţin unt Mod de preparare: Sufleu de cascaval in cescute: Amestecăm sosul alb cu caşcavalul ras, gălbenuşul şi albuşul bătut spumă. Punem compoziţia în ceşcuţe mici unse cu unt. Dăm ceşcuţele la cuptor […]

Reteta sufleu cu branza

Reteta sufleu cu branza Ingrediente: 7 linguri branza rasa 5 ouă sare piper Pentru sos alb: 1 1/2 lingură unt 2 linguri făină 2 ceşti lapte 2 linguri smîntînă 2 linguri şvaiţer ras   Mod de preparare: Reteta sufleu cu branza: In loc de caşcaval luăm brînză albă, stoarsă bine de apă, într-un tifon. Cînd […]

Sufleu de cascaval

Sufleu de cascaval

 Sufleu de cascaval Ingrediente: 7 linguri caşcaval ras 5 ouă sare piper Pentru sos alb: 1 1/2 lingură unt 2 linguri făină 2 ceşti lapte Mod de preparare: Topim untul, adăugăm făina si ameste­cării pe foc. Turnăm lapte fierbinte. Cînd sosul este gata, punem 4 linguri de caş­caval, amestecînd bine pe foc. Punem sare şi […]

Placinta poale in brau

Placinta poale in brau

 Placinta poale in brau Ingrediente: Pentru aluat: 750 g făină 30 g drojdie 3 ouă 1 lingură ulei 1 linguriţă zahăr pisat 1 ceaşcă lapte 75 g unt topit Pentru Umplutură : 250 g brînză de burduf sau caş frămîntat 50 g unt proaspăt 2 ouă 1 lingu­riţă zahăr Mod de preparare: Punem împreună toate […]

Placinta cu branza de vaca

Placinta cu branza de vaca Ingrediente: aluat de plăcintă 250 g brînză de vacă 1 găl­benuş 50 g stafide 2 linguri zahăr pudră coajă de lămîie o linguriţă făină   Mod de preparare: Placinta cu branza de vaca: Pregătim aluatul şi îl tăiem în două. întindem o foaie pe care o punem în tavă. Deasupra […]

Ciuperci cu sos alb

Ciuperci prajite

 Ciuperci prajite Ingrediente: 1 kg ciuperci mari (24 bucăţi) sare piper 1 legătură de mărar 1/2 ulei sau unt   Mod de preparare: Ciupercile se spală bine, se taie cozile, apoi se pun pe un şervet. Se pune pe plită o tigaie smălţuită (cu unt dacă ciupercile se servesc calde şi cu ulei dacă se […]

Placinta cu ceapa si rozmarin

Placinta cu branza de burduf

Placinta cu branza de burduf Ingrediente: aluat de plăcintă 250 g brînză de burduf 2 găl­benuşuri 1 ou pentru uns deasupra 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare: Facem un aluât de plăcintă şi îl tăiem în două. Din jumătate de aluat întindem o foaie şi o punem în tavă. Apoi punem brînză de burduf, […]

Papara de peste cu mamaliga

Papara de paine cu cas

 Papara de paine cu cas Ingrediente: 10 felii de pîine 2 ceşti de lapte 4 linguri brînză de oi 100 g unt sare 1 lingură caşcaval ras Mod de preparare: Papara de paine cu cas: Ungem cu unt o formă sau un vas care merge la cuptor. Batem laptele cu un ou. Tăiem felii groase […]

Mamaliguta cu ceapa

Papara de mamaliguta

 Papara de mamaliguta Ingrediente: 350 g brînză 750 g mămăligută pripită 100 g unt 2 ouă sare 2 linguri smîntînă Mod de preparare: Facem o mărnăliguţă pripită. Ungem cu unt un vas rezistent la foc. întindem un strat de mămăliguţă, de 3-4 cm. Peste el punem un strat de brînză de burduf sfărîmată, gros de […]

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti Ingrediente: 300 g brînză de vacă o felie paine 1 ceaşcă lapte 3 oua 100 g unt 3 linguri făină 2 linguri pesmet sare smantana Mod de preparare: Papanasi prajiti: Papanaşii prăjiţi se fac la fel ca şi cei fierţi, cu deosebirea că albuşurile le ba­tem spumă şi le adăugăm la urmă, o […]

Cozonac austriac

Cozonac glasat

 Cozonac glasat Ingrediente: 53o g făină 120 ml lapte 120 g unt 3 gălbenuşuri 75 g zahăr 1 linguriţă sare 30 g drojdie Pentru umplutură ai nevoie de: 75 g stafide 1 cană de zahăr cubuleţe de coajă de portocală din dulceaţă 1 albuş si 4 linguri zahăr pudră pentru glazură     Mod de […]

Vinete umplute cu rosii si orez

Rosii si ardei umpluti cu pilaf si morun

Rosii si ardei umpluti cu pilaf si morun din: morun, orez, unt, ceapa, rosii, ardei, rosii, sare, cimbru, piper, smantana, stafide.   Ingrediente: 700 g morun 250 g orez 150 g unt 2 cepe 8 roşii de umplut 8 ardei de umplut 400 g roşii pentru sos sare cimbru piper 1 lingură de smantană 50 […]

Rulada de peste cu legume

Rulada de peste oceanic cu sos Madera

Rulada de peste oceanic cu sos Madera din: fileuri de peste oceanic, franzela, oua, sare, piper, lapte, rom, ciuperci, vin rosu, foitaj.   Ingrediente: 600 g fileuri din peşte oceanic 2 felii franzelă 4 ouă sare piper 1/4 pahar lapte 1 lingură rom 60 g ciuperci 150 g vin roşu 150 g foitaj Mod de […]