Piure de vinete

Piure de vinete din: vinete, lapte, unt, zahar, sare, piper. Ingrediente: 3 vinete mari sau 5 mici 2 ceşti lapte 1 lingură unt zahăr sare piper   Mod de preparare: Coacem vinetele la foc bun. Le cură­ţăm frumos ca să nu rămînă pe ele coji negre. Le scoatem seminţele. Le tocăm bine cu satirul de […]

Imam Bayıldı

Imam Bayıldı, un fel de mâncare emblematic din bucătăria otomană, își are originea în Imperiul Otoman și este profund înrădăcinat în tradițiile culinare ale Turciei și ale regiunii Balcanilor. Numele său, care se traduce literalmente prin „Imamul a leșinat”, este învăluit în legende și povești care adaugă un strat de fascinație acestui preparat culinar. Una […]

Rulada de porc la cuptor

Rulada afumata din fleica de porc

 Rulada afumata din fleica de porc Ingrediente: 1 bucată de fleică mai subţire, cât se poate mai apropi­ată de forma unui dreptunghi 1/2 kg sare grunjoasă mujdei dintr-o căpăţână de usturoi 100 ml oţet boabe de piper ienibahar după gust 2-3 foi de dafin   Mod de preparare: Presari bine cu sare grunjoasă toată bucata […]

Vinete umplute

Vinete umplute II

 Vinete umplute Ingrediente: 5 vinete 1 ceaşcă orez 1 ceapă 6 linguri ulei 1 legă:ură mărar 5 roşii 1 lingură bulion de roşii 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Pregătim umplutura : alegem şi spă­lăm orezul, apoi îl punem într-un castron, într-o tigaie prăjim în ulei ceapă tocată mărunt şi o punem în […]

Tocana din ficat cu garnitura de pilaf cu branza

 Tocana din ficat cu garnitura de pilaf cu branza Ingrediente: 900 g ficat de vită sare piper 1/41 vin roşu 1 foaie de dafin 1 lingură de bulion pastă 100 g stafide 30 g zahar 100 g şuncă 1 l supă şofran 280 g orez 200 g unt 1 lingură de făină 50 g telemea […]

Reteta de ciuperci umplute

Reteta de ciuperci umplute

 Reteta de ciuperci umplute Ingrediente: 1 kg ciuperci 100 g costiţă afumată 100 g şuncă presată 2 ouă 1 legătură ceapă 2 cepe 3-4 căţei de usturoi ulei sare piper   Mod de preparare: Cureţi ciupercile, le îndepărtezi picioruşele, le presari cu sare şi le laşi deo­parte să se scurgă. Cureţi ceapa, o tai mărunt […]

Tocana haiduceasca de miel

Tocana haiduceasca de miel

 Tocana haiduceasca de miel Ingrediente: 180 g carne de miel ceapă ardei gras cimbru condimente piper usturoi boia de ardei dulce vin roşu pastă de roşii sau bulion   Mod de preparare: Tai în bucăţi mici carnea de miel şi le prăjeşti. Adaugi ceapa şi ardeiul gras, apoi le căleşti puţin împreună. Adaugi apă, iar […]

Pilaf cu macrou si masline

Rulada de peste oceanic cu pilaf si raci

 Rulada de peste oceanic cu pilaf si raci Ingrediente: 1,400 kg peşte oceanic 50 buc cozi de raci fierţi 3 gălbenuşuri 1/2 lămaie sare piper alb 2 linguri de smantană 150 g orez 150 g unt 1 ceapă 1/2 l supă 1/2 lingură de făină zeamă de peşte   Mod de preparare: Din fileuri se […]

File de cod cu ciuperci

Cod cu ciuperci

Cod cu ciuperci din: cod, praz, ciuperci, bulion, usturoi, masline, ulei, lamaie, vin alb, patrunjel, nucsoara, sare, piper.   Ingrediente: 800g cod 2 fire praz 400g ciu­perci din conservă 2 linguri bulion 3 căţei de usturoi 100g măsline 100 ml ulei lămâie 100 ml vin alb 1 leg. pătrunjel verde 1linguriţă nucşoară sare piper   […]

Dovlecei cu midii sau scoici si bureti de padure

Dovlecei cu midii sau scoici si bureti de padure

 Dovlecei cu midii sau scoici si bureti de padure Ingrediente: 900 g dovlecei 30 midii sau scoici 300 g bureţi 220 g ulei 300 g roşii 6 căţei de usturoi 1 legătură de verdeaţă sare 3/4 pahar vin   Mod de preparare: Dovleceii se curăţă, se taie bucăţi, se scot seminţele şi se sotează in […]

Vinete umplute cu ciuperci si ficat prajit

Vinete umplute I

 Vinete umplute Ingrediente: 5 vinete 100 g ulei 3 cepe 2-3 roşii 1 ljngură făină puţin lapte 1 lingură caşcaval sau parme­zan 2 oua sare piper Mod de preparare: Alegem vinete de mărime mijlocie, egale între ele. Le tăiem în două în lung şi le scoatem cu lingura jumătate din miez. Le dăm puţină sare […]

Reteta vinete pane

Reteta vinete pane Ingrediente: 3 vinete 3 linguri unt 75 g caşcaval sau parme­zan 2 ouă pesmet 10 linguri sos de roşii sau 5 linguri de scordolea un praf de sare   Mod de preparare: Reteta vinete pane: Alegem vinete potrivite, nu prea mari. Le tăiem în lung în 3-4 felii late de un deget. […]

Dovleac pane

Reteta vinete impanate

Reteta vinete impanate Ingrediente: 5 vinete 15-20 cătei de usturoi 250 g ulei 2-3 cepe 500 g roşii(sau 75 g bulion de roşii) 1 legătură pătrunjel boia sare Mod de preparare: Alegem vinete mici, lunguieţe. Cu­răţăm coaja în şuviţe vrîstate (şuviţele de coajă vor fi mai late decît cele albe, ca să ţină miezul). Le […]

Reteta vinete gratinate

Reteta vinete gratinate

 Reteta vinete gratinate Ingrediente: 4 vinete 2 linguri făină 100 g ulei 2 linguriţe unt 125 g caşcaval sau parmezan pesmet sare Mod de preparare: Tăiem vinetele în felii .rotunde sau lungi. Le presărăm cu sare. După 10 mi­nute le ştergem cu o cîrpă. Apoi le batem în făină şi le prăjim în ulei. Ungem […]

Dovlecei si vinete cu sos de usturoi

Vinete si dovlecei cu scordolea

 Vinete si dovlecei cu scordolea Ingrediente: 2 vinete 2 dovlecei 1 lingură untură l 1/2 lingură făiniă 5 linguri scordolea sare Mod de preparare: Curăţăm dovleceii, îi tăiem în felii nu prea subţiri, în lungime, şi îi punem în­tr-o farfurie. La fel tăiem şi vinetele, punîndu-le în altă farfurie. Presărăm sare. Ştergem cu şervetul feliile […]

Ruladă delicioasa de creier

Creier gratinat cu sos alb cu garnitura de cartofi ducesa

Creier gratinat cu sos alb cu garnitura de cartofi ducesa din: creier de vit, faina, unt, lapte, oua, sare, piper, cascaval, otet, cartofi. Ingrediente: 1,200 kg creier de vacă 3 linguri de făină 100 g unt 1 pahar lapte 3 ouă sare piper 60 g caşcaval 1 lingură de oţet 400 g cartofi   Mod […]

Tocană dulce sau picantă

Tocana din ficat cu garnitura de mamaliga

 Tocana din ficat cu garnitura de mamaliga Ingrediente: 300 g ficat de vită 300 g bureţi 2 cepe 1/2 lingură de făină 1 lingură bulion sare piper 150 g cabanos 150 g costiţă afumată 50 g ulei 300 g mălai   Mod de preparare: Se taie bucăţi ficatul, costiţa, cabanosul, bureţii şi se sotează în […]

Salata de anghinare si crab

Inima cu smantana cu garnitura de salata

Inima cu smantana cu garnitura de salata Ingrediente: 1 kg inimă de vită sau porc 100 g unt 11/2 lingură de făină zare piper 3 cepe 200 g smantană salată de sezon puţin ulei   Mod de preparare: Inima cu smantana cu garnitura de salata: Inima se curăţă, se spală şi se taie felii, apoi […]

Frigarui cu rinichi

Rinichi la gratar cu costita si rosii la gratar

Rinichi la gratar cu costita si rosii la gratar Ingrediente: 800 g rinichi 150 g costiţă afumată 200 g roşii sare   Mod de preparare: Rinichi la gratar cu costita si rosii la gratar: Rinichiul se curăţă, se spală apoi, se taie felii mai mari. Se sărează, se pun pe grătarul încins şi se garnisesc […]

Crap gatit taraneste

Crap gatit taraneste din: crap, ulei, supa, rosii, usturoi, patrunjel. Ingrediente: 1 crap (circa l,5kg) ceaşcă ulei 250rnl supă de pui sau vin alb 6 roşii 2-3 căţei de usturoi 1legegatura pătrunjel   Mod de preparare: Crap gatit taraneste: Se curăţă peştele, se spală, se taie în felii de 2cm grosime, se sărează, se piperează, […]

Clatite cu ficat

Clatite cu ficat

 Clatite cu ficat Ingrediente: 300 g făină 3 ouă 800 ml lapte 400 g ficat de porc 3 cepe ulei sare piper   Mod de preparare: Amesteci făina cu laptele şi ouăle, pui şi un praf de sare şi prăjeştil apoi clătite în ulei încins. După ce le-ai făcut pe toate, le dai deoparte şi […]

Sarmale din legume

Sarmale in frunze de vita

 Sarmale in frunze de vita Ingrediente: 1/2 cană de orez 1/2 kg de ceapă 1 cutie de ciuperci frun­ze de viţă condimente   Mod de preparare: Tai ceapa mărunt şi o pui să se călească în ulei. Când este aurie pui şi ciupercile tăiate şi spălate foarte bine. Le laşi puţin să-şi ia gustul cepei […]

Aperitive cu legume si parmezan

Aperitive din rosii cu branza

 Aperitive din rosii cu branza Ingrediente: 4 roşii 300 g brânză de vaci 1 legătură de mărar 2 linguri unt sare piper   Mod de preparare: Fărâmiţezi brânza de vaci, pui sare şi piper după gust, adaugi untul şi freci până devin ca o cremă. Tai mărarul mărunt, îl adaugi în compoziţia pe care o […]

Budinca de cartofi cu branza de vaci

Budinca de cartofi cu branza de vaci

 Budinca de cartofi cu branza de vaci Ingrediente: 1 kg cartofi fierţi în coajă 500 g brânză de vaci 4 ouă, puţină margarină 4 linguri de smântână sare   Mod de preparare: Cureţi cartofii de coajă şi îi tai rondele. Freci brânza de vaci cu sare, 2 linguri de smântână şi 2 ouă. Ungi un […]

Ghiveci de crap

Reteta ghiveci de crap

Reteta ghiveci de crap Ingrediente: 1,200 kg crap 1 morcov 1lingura faina 250 g mazăre 6 ardei graşi 150 g fasole jidea 200 g conopidă 500 g roşii 2 legături de mărar 2 cartofi 1 ceapă sare piper 100 g ulei cimbru 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Zarzavatul se taie bucăţi egale şi […]

retete

Lufar la cuptor cu garnitura de pilaf cu rosii

 Lufar la cuptor cu garnitura de pilaf cu rosii Ingrediente: 1,400 kg lufar 200 g unt 150 g orez sare piper 300 g roşii 1/4 l supă 1 legătură de pătrunjel 1/2 pahar vin   Mod de preparare: Lufarul se curăţă, se spală şi se pune într-o tavă cu unt, sare şi piper. Se dă […]

Reteta pasta de sunca

Reteta pasta de sunca

 Reteta pasta de sunca Ingrediente: 300 g suncă presata 3 oua 100 g unt sare piper dupa gust   Mod de preparare: Pui ouale sa firba in apa rece cu sare. Intre timp, treci de doua ori sunca prin masina de tocat carne si tocatura o freci foarte bine pe urma cu untul si galbenusurile […]

Piftie din cap de porc

Piftie banateana

 Piftie banateana Ingrediente: 1 piept de pui 2 morcovi 1 ţelină 1 radăcină patrunjel 200 g mazare 5 ouă 3 plicuri gelatină 2 linguri boabe de mustar sare   Mod de preparare: Tai carnea, cureti morcovii, telina si radacina de patrunjel si le pui pe toate la fiert in apa cu sare si boabele de […]

Friptura de curcan in sos de mere

Friptura de curcan la tava

Friptura de curcan la tava din: curcan, ulei, rom, mere, morcovi, telina, ceapa, sare, piper, varza murata, untura.   Ingrediente: 1 curcan (3-3,5 kg) 100 ml ulei 50 ml rom 2-3 mere 2 morcovi 1/2 ţelină 1 ceapă sare piper măcinat Pentru garnitură ai nevoie de: 2,5 kg varză murată 150 g untură piper boabe […]

Miel din coca de cozonac

Miel din coca de cozonac

Miel din coca de cozonac din: faina, ulei, zahar, lapte, oua, drojdie, esenta de lamaie, sare. Ingrediente: 2 kg făină 150 ml ulei 500 g zahăr 250 ml lapte 6 ouă drojdie cât o nucă esenţă de lămâie sau coaja rasă de la o lămâie sare   Mod de preparare: După ce ai făcut maiaua, […]

Cas de mere

Umplutura de mere

 Umplutura de mere Ingrediente: 1 kg mere 200 g zahăr tos 100 g pes­met fin coajă de lămâie esenţă de vanilie scorţişoară     Mod de preparare: Cureţi merele, te tai în felii subţiri şi adaugi zahărul, pesmetul, coaja de lămâie, vanilia şi scorţişoara după gust. Această compoziţie poate servi drept umplutură pentru dulciurile ce […]

Ceapa de apa umpluta cu orez

Ceapa umpluta cu orez

O reteta de ceapa umpluta cu orez din: ceapa, roez, patrunjel, marar, cimbru, sare, piper, ulei, bulion si faina. Ingrediente: 5 cepe cu diametru de 4 cm 100 g orez 1/2 legatura de patrunjel 1/2 legatura de mărar 1 ceapa 1 lingurită de cimbru sare piper după gust ulei pentru prăjit 2 linguri bulion 1 […]