Cartofi sote

Napi cu sos

Napi cu sos Ingrediente: 10 linguri aluat de clătite 5 roşii grăsime pentru sos de roşii sare Mod de preparare: Curăţăm şi spălăm napii, îi uscăm în­tr-un şervet, îi punem într-o cratiţă adîncă cu unt fierbinte, adăugăm zeamă de lă­mîie şi sare, rumenindu-i pe toate păr­ţile. Apoi turnăm sos de roşii şi fierbem napii pînă […]

Napi cu smantana

Napi cu smantana (varianta)

Napi cu smantana Ingrediente: 700 g napi 1 lingură unt 10 linguri smîntînă pu­tină făină sare piper Mod de preparare: Curăţăm napii, îi fierbem 8-10 minute în apă clocotită, îi strecurăm şi îi pu­nem într-o cratiţă cu unt proaspăt fier­binte. Adăugăm sare, piper şi smîntînă dreasă cu puţină făină. Amestecăm totul bine pe plită. Potrivim […]

retete

Sufleu de mazare

Sufleu de mazare din: mazare, unt, faina, lapte, cascaval, albusuri, sare, piper. Ingrediente: 300 g mazăre 3 linguri unt 2-3 linguri făină 1/2 1 lapte 5 linguri caşcaval (sau parmezan) 4 al­buşuri sare piper   Mod de preparare: Alegem mazăre tînără, o curăţăm şi o opărim cu apă sărată. O strecurăm. Ungem cu unt un […]

Pastai cu portocala

Mazare pastai cu unt

Mazare pastai cu unt Ingrediente: 750 g mazăre 1 lingură unt 2 legături mărar za­hăr sare Mod de preparare: Mazărea păstăi trebuie să fie foarte tînără. O curăţăm, o spălăm şi o fierbem în apă clocotită cu puţină sare. Apoi o strecurăm. Infierbîntăm puţin unt într-o cratiţă, adăugăm mazărea, scuturăm cra­tiţa de cîteva ori, punem […]

Mancare de mazare cu afumatura

Mazare boabe cu rosii

Mazare boabe cu rosii Ingrediente: 1 kg mazăre 1 ceapă 1 lingură unt 1 lingură ulei 4-5 roşii sau 2 linguri bulion 2 legături mărar zahăr sare Mod de preparare: Acest fel se face ca şi mazărea sote, cu o singură deosebire : tocăm o ceapă şi o lăsăm să se moaie într-o crăticioară pe […]

Mazare batuta

Mazare batuta

Mazare batuta din: mazare, ceapa, ulei, sare, usturoi. Poate te intereseaza si Mazăre bătută Ingrediente: 500 g mazăre uscată 1 ceapă mare 5 linguri ulei sare usturoi Mod de preparare: Alegem de gunoaie mazăre uscată, gal­benă, aruncînd boabele atinse. O spălăm şi o punem la fiert în apă rece (cît să acopere mazărea), cu o […]

Mazare sote

Mazare sote

Mazare sote Ingrediente: 1,250 kg mazăre 100 g unt 1/2 lingură făină 2 1/2 linguri zeamă de carne (sau de pasăre) zahăr sare Mod de preparare: Fierbem mazărea în multă apă cloco­tită (cu sare), la foc viu. După ce a fiert o strecurăm şi o stropim cu puţină apă rece, ca să-şi menţină culoarea. Punem […]

Rosii pane

Rosii pane

Rosii pane Ingrediente: 3-4 roşii (tari şi cărnoase) 2 căţei mari de usturoi 2-3 linguri de făină 2 ouă 1 legătură de mărar 5-6 linguri ulei sare şi piper după gust     Mod de preparare: Tai roşiile rondele, le sărezi şi le piperezi. Intre timp, baţi ouăle cu puţină sare şi mărar tocat. Dai […]

Vinete cu roşii şi lactate la cuptor

Rosii cu vinete la cuptor

  Tai rondele 3 vinete potrivite, le sărezi şi le laşi o oră într-un castron. între timp tai roşiile felii subţiri şi le scoţi seminţele. Cureţi o căpăţână mare de usturoi, după care tai căţeii felii subţiri. Ungi un vas termorezistent sau o tavă cu ulei şi aşezi alternând feliile de roşii şi vinete între […]

Pastăi scăzute

Pastăi scăzute

Pastăi scăzute Ingrediente: 1 şi 1/2 kg păstăi de fasole (galbene, late) 1/2 kg ardei 1/2 kg ceapă 1 kg roşii 1 legătură pătrunjel sare şi piper     Mod de preparare: Cureţi, speli şi rupi în bucăţele mici păstăile de fasole. Ardeii şi ceapa le tai peştişori. Roşiile le decojeşti şi le tai mărunt. […]

Pastă de urdă cu marar

Pastă de urdă cu marar Ingrediente: 1 kg urdă 2 cepe uscate (sau 2 legături de ceapă verde) 2 legături mărar sare piper 100 ml ulei     Mod de preparare: Sfărâmi urda cu furculiţa într-un castron mai mare, adaugi ceapa şi mărarul tocate mărunt, presari sare şi piper după gust şi apoi freci compoziţia […]

Dovlecei umpluti cu ciuperci si marar

Dovlecei umpluti cu ciuperci si marar

Dovlecei umpluti cu ciuperci si marar Ingrediente: 4 dovecei 3 fire de ceapă verde 2 cutii ciuperci 1 legătură mărar 200 ml smântână sare piper 2 morcovi 1 cârnat afumat 200 ml ulei 1 roşie mare     Mod de preparare: Cureţi dovleceii pijamale (adică o porţiune de coajă o cureţi, una nu), îi tai […]

Dovlecei cu mujdei

Dovlecei cu mujdei din: dovlecei, oua, faina, condimente, mujdei de usturoi Ingrediente: 2 dovlecei proaspeţi 3 ouă 4-5 linguri făină condimente mujdei de usturoi     Mod de preparare: Dovlecei cu mujdei: Tai dovleceii feliuţe subţiri pe care le dai prin ouăle bine bătute şi condimentate şi apoi prin făină. Le prăjeşti într-o tigaie în […]

Supă de gulioare cu smantană

Supă de gulioare cu smantană Ingrediente: 1 ceapă 1-2 mor­covi 5-6 gulioare 1 ou făină verdeaţă sare smântână ulei condimente   Mod de preparare: Supă de gulioare cu smantană: Tai ceapa ca pentru ciorbă, morcovul îl tai rondele şi le căleşti în ulei. Adaugi gulioarele rase pe răzătoarea mare şi le mai căleşti 5 minute. […]

Martaş de legume

Martaş de legume Ingrediente: 5-6 ardei 4 roşii 2 cepe 1 lingură făină 150 g smân­tână 1-2 foi dafin sare ulei   Mod de preparare: Cureţi ceapa, o tai fideluţă şi o pui la călit în ulei împreună cu ardeii tăiaţi fideluţă. Roşiile le decojeşti, le tai bucăţele, le adaugi în mâncare şi le fierbi […]

Mancărică de dovlecei cu cimbru

Mancărică de dovlecei cu cimbru Ingrediente: 2-3 dovlecei potriviţi (fără sâmburi mari) 2-3 cepe 2 roşii 2 ardei 200 ml ulei cimbru frun­ze de pătrunjel sare piper boia ulei     Mod de preparare: Mancărică de dovlecei cu cimbru: Cureţi ceapa şi ardeii, le tai mărunt, apoi le căleşti în ulei împreună cu pătrunjelul tăiat […]

Pilaf de dovlecei cu sos de roşii

Pilaf de dovlecei cu sos de roşii

Pilaf de dovlecei cu sos de roşii Ingrediente: 3 dovlecei mijlocii 1 ceaşcă orez 1 ceapă 2 linguri ulei sare mărar tocat Pentru sos ai nevoie de: 500 g roşii 1 linguriţă zahăr 1 linguriţă făină 1 frunză ţelină sare   Mod de preparare: Razi dovleceii de coajă, îi tai bucăţele şi îi ru­meneşti în […]

Vinete prăjite cu sos de roşii

Vinete prăjite cu sos de roşii Ingrediente: 3 vinete potrivite 1 lingură de făină 1 căpăţână mare de usturoi 500 g roşii 3 linguri de untdelemn 1 lingură de zahăr sare   Mod de preparare: Tai vinetele rondele, după care le pui pentru câteva minute în apă clocotită cu  sare. Le scoti, le lasi la […]

Fasole verde pentru iarna

Fasole verde pentru iarna: Fa­solea verde, curăţată şi sor­tată, o speli în apă curată şi o pui la fiert într-o oală emailată, în apă cu sare (la fiecare litru de apă, adaugi 2 linguriţe rase cu sare). Când este aproape fiartă, pui fasolea în borcanele încălzite şi acoperi cu apa în care a fiert. Pui […]

Conopida cu carne tocata

Conopida cu carne tocata Ingrediente: 1 conopidă 2 linguri sare 400 g carne tocată 2 ouă 1 ceapă roşie 1/4 linguriţă piper 1 vârf de cuţit de nucşoară 2 linguriţe de unt   Mod de preparare: Conopida cu carne tocata: Pui la fiert 2 l de apă cu sare, apoi cureţi conopida, o tai în […]

Carote cu unt

Carote cu unt

Carote cu unt Ingrediente: 700 g carote 75 g unt zeamă de carne sau apă clocotită 5 crutoane 1 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Carotele se spală şi se curăţă de crude, cu cuţitaşul, păstrîndu-le forma rotundă. Le putem însă opări, lăsîndu-le să dea cîteva clocote, apoi le lăsăm să se ră­cească, le […]

Linte cu unt

Linte cu unt

Linte cu unt Ingrediente: 500 g linte 1 ceapă 2 linguri unt sare Mod de preparare: Fierbem lintea în foarte puţină apă. Mîncarea trebuie să fie scăzută. Tocăm ceapa şi o prăjim în unt, într-o cratiţă. Apoi adăugăm lintea. Cum este gata, ser­vim la masă. Lintea se poate servi şi cu cîrnaţi sau cu costiţă […]

Sufle de cod si creveti

Sufleu de fasole verde

Sufleu de fasole verde Ingrediente: 300-400 g fasole 2 linguri unt 3-4 albuşuri 75 g caşcaval (sau parmezan) Pentru sos : 2 linguri făină 1 lingură unt 1/2 1 lapte sare Mod de preparare: Luăm fasole verde fideluţă, o curăţăm, o tăiem în romburi mici, o fierbem în apă clocotită cu sare, o strecurăm şi […]

Fasole verde cu unt si migdale

Fasole verde cu unt

O reteta simpla si delicioasa de fasole verde cu unt din: fasole, unt, patrunjel, crutoane si sare. Ingrediente: 1 kg fasole 2 linguri unt 1 legătură pătrunjel crutoane sare Mod de preparare: Alegem fasole verde fideluţă, o curăţăm şi o fierbem în multă apă cloco­tită, la foc viu (cu sau fără sare). Cînd fasolea este […]

Fasole verde grasa cu soia si rosii

Fasole verde cu smantana

Fasole verde cu smantana Ingrediente: 1 kg fasole (de preferinţă fidelută) 150 g smin­tînă 175 g unt 1 ceapă 1 l apă 2 linguri făină 1 pahar lapte 1 legătură mărar sare Mod de preparare: Rupem virfurile păstăilor. Dacă sînt late, le tăiem în lung. Punem apa la fiert şi cînd clocoteşte băgăm fasolea încet, […]

Mancare de fasole grasa

Mancare de fasole grasa din: fasole grasa, ceapa, ulei, rosii, patrunjel, apa, sare, piper. Ingrediente: 1 kg fasole grasa 3 cepe 3 linguri ulei 3 roşii 1 legă­tură pătrunjel 3 pahare apă sare piper Mod de preparare: Mancare de fasole grasa: Curăţăm fasole grasă şi o spălăm. Ale­gem cepe mari şi le tăiem felii subţiri. […]

Iahnie de fasole cu piper boabe

Iahnie de fasole cu piper boabe din: fasole, ceapa, morcov, patrunjel, ulei, bulion, faina, sare, piper. Ingrediente: 500 g fasole 2 cepe 75 g morcov şi pătrunjel (rădăcini) 1 pahar ulei 1-2 linguri bulion de roşii 1 linguriţă făină sare piper (boabe) Mod de preparare: Iahnie de fasole cu piper boabe: Muiem fasolea din ajun. […]

Fasole batuta cu ceapa si ardei

Fasole batuta (sleita, facaluita)

Fasole batuta din: fasole, morcov, ulei, lamaie, ceapa, usturoi, sare. Poate te intereseaza si: Fasole batuta cu garnitura Fasole batuta cu costita si mamaliguta Fasole batuta, cu legume Fasole batuta cu usturoi Ingrediente: 500 g fasole 1 morcov 3 linguri ulei  1/2 lămîie 3 cepe mari 1/2 căpătină usturoi sare Mod de preparare: Alegem de […]

Ardei umpluti cu varza

Ardei umpluti cu orez si marar

Ardei umpluti cu orez si marar Ingrediente: 10 ardei 200 g orez 2 cepe 150 g ulei 1 lingu­riţă bulion de roşii (sau 1—2 roşii) 1/2 lingură unt 1 pahar apă 1 legătură pătrunjel 1 legătură mărar sare piper Mod de preparare: Tocăm ceapa şi o îngălbenim în ulei, într-o tigaie. Adăugăm orezul, amestecăm puţin, […]

Mancare de conopida cu carne de porc

Conopidă in aluat (varianta)

Conopidă in aluat Ingrediente: 1 conopidă mică 1 cană lapte 2 ouă 100 g făină sare ulei   Mod de preparare: Amesteci laptele cu ouăle, apoi adaugi făină în ploaie amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Pui şi un praf de sare pentru gust şi laşi aluatul de clătite 30 de minute la […]

Chiftele de vinete cu sos

Chiftele de vinete cu sos

Chiftele de vinete cu sos Ingrediente: Pentru chiftele ai nevoie de: 3 vinete 100 g brânză telemea 1 ou 1 felie pâine sare ulei Pentru sos ai nevoie de: 400 g usturoi sare zahăr ulei   Mod de preparare: Vinetelor coapte şi tocate (scurse în prealabil) le adaugi pâinea, brânza, sare după gust, oul şi […]

Chifteluţe de dovlecei cu cimbru verde

Chifteluţe de dovlecei cu cimbru verde Ingrediente: 2 dovlecei 1 căpăţână potrivită de usturoi piper mărar pătrunjel cimbru verde condimente 1 ou făină ulei   Mod de preparare: Chifteluţe de dovlecei cu cimbru verde: Cureţi dovleceii de coajă şi sămânţă, îi tai cubuleţe şi îi pui la fiert cu apă sărată. După ce au fiert, […]