Gogoşele cu peste şi iere cu garnitură de ţelină brezată

Gogoşele cu carne de vacă cu garnitură de spaghete cu caşcaval

Gogoşele cu carne de vacă cu garnitură de spaghete cu caşcaval Ingrediente: 600 g carne de vacă 150 g zarzavat 1 ceapă 1 1/2 lingură bulion 1 1/2 pahar vin 1 1/2 lingură făină sare piper 3/41 apă cimbru 250 g spaghete 120 g şvaiţer sau caşcaval ras 60 g unt 80 g ulei de prăjit […]

Gogoşele opărite simple- reţeta de bază

Gogoşele opărite simple- reţeta de bază

Gogoşele opărite simple- reţeta de bază Ingrediente: 1 pahar apă 150 g unt sare 20 g zahăr 6 ouă 2 pahare făină zahăr vanilat ulei   Mod de preparare: Se pun într-un vas apa, untul (uleiul sau margarina), sarea şi zahărul. Cînd începe să fiarbă, se pune făina toată o dată şi se amestecă iute […]

Tartine cu hribi

Tartelete cu fructe de mare şi peşte

Tartelete cu fructe de mare şi peşte Ingrediente: 18 tartelete coapte din foitaj 400 g file de peşte crud 60 midii sau scoici 1 pahar vin sare piper 8 căţei usturoi 1 1/2 lingură făină 3 lin­guri smîntînă 3/4 pahar lapte 3 ouă 80 g unt   Mod de preparare: Scoicile se fierb 10 minute […]

Crochete de dovleac cu parmezan

Crochete de ouă şi file de anşoa cu garnitură de cartofi pai

Crochete de ouă şi file de anşoa cu garnitură de cartofi pai Ingrediente: 9 ouă 6fileuri anşoa 60 g uni 2 linguri făină 1/2 pahar lapte sare 400 g ulei pentru prăjit 200 g pesmet de casă 500 g cartofi 1 /2 legătură pă­trunjel   Mod de preparare: Se fierb 7 ouă 10 minute, se […]

Ecleruri cu cappuccino

Ecler cu şuncă

Ecler cu şuncă Ingrediente: 500 g şuncă 25—26 ecleruri 3 linguri sos alb 3 linguri vin roşu piper alb pisat sare 60 g unt sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic păstăi de fa­sole verde fierte sau ridichi de lună   Mod de preparare: Şunca se toacă şi se amestecă cu untul, vinul roşu, piperul, sarea […]

Ciuperci aperitiv

Tartelete cu ciuperci

Tartelete  cu ciuperci Ingrediente: 18 tartelete coapte din foitaj 700 g ciuperci 1 legătură mărar 120 g unt 1 ceapa 2 linguri făină 3 pahare lapte 3 linguri smîntînă sare piper pisat 180 g caşcaval ras 3 ouă   Mod de preparare: Ciupercile se curăţă, se taie felii şi se sotează în 60 g unt […]

Pita cu dovlecei si urda

Buseuri cu pui si branza

Buseuri cu pui si branza  Pentru:12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 400 g brînza 600 g carne de pa­săre 3/4 lingură făină 1 1/2 pahar lapte 80 g unt boia iute 1 1/2 lingură smîn­tînă 3 gălbenuşuri sare   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt, făină, lapte, boia iute şi […]

Crochete de pui cu garnitură de cartofi pai

Crochete de pui cu garnitură de cartofi pai

Crochete de pui cu garnitură de cartofi pai Ingrediente: 600 g pui prăjit sau fiert 2 linguri făină 1/2 pahar lapte Maggi sare 2-3 ouă pesmet de casă ulei pentru prăjit 500 g cartofi creson sau lăptucă   Mod de preparare: Carnea de pui se taie mărunt şi se amestecă cu sosul alb  apoi se […]

Ecler cu cafea

Ecler cu peşte afumat

Ecler cu peşte afumat Ingrediente: 500 g somn sau alt peşte afumat 80 g unt puţin piper alb pisat zeamă de lămîie sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic 24-26 ecleruri (v. reţeta)   Mod de preparare: Peştele se curăţă de oase şi se amestecă cu 80 g unt, piper şi zeamă de lămîie şi cu […]

Cremă delicioasă de sparanghel

Buseuri cu sparanghel, napi si ciuperci

Buseuri cu sparanghel,napi si ciuperci Pentru:12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 400 g sparanghel 300 g ciuperci 4 funduri de anghinară sau 300 g napi 80 g unt 3/4 lingură făină 1 legătură mărar sare piper 1 ceapă 3/4 pahar lapte 3 linguri smîntînă   Mod de preparare: Sparanghelul se curăţă, se taie bucăţele, […]

Tartelete simple - reţeta de bază

Tartelete simple – reţeta de bază

Tartelete simple –  reţeta de bază Mod de preparare: Se ung cu unt subţire 18-20 forme de savarine mici. Se ponsează (tapetează) cu foitaj (aluat franţuzesc), se umplu cu fasole boabe se aşază pe o tavă şi se coace la cuptor moderat. Cînd s-au rumenit se elimină fasolea din tarte care nu a avut decît […]

Gelatină din suc de fructe

Gelatină din suc de fructe

Gelatină din suc de fructe Ingrediente: 500 g căpşune 40 g zahăr 3 foi de gelatină 150 ml apă   Mod de preparare: Speli căpşunele, opreşti 3-4 şi restul cantităţii o presezi. Vei obţine 200 ml suc pe care îl amesteci cu zahăr. Pul­pa fructelor o pui la fiert cu 150 ml apă. După ce […]

Rulouri din şuncă si garnitură de mazare

Rulouri din şuncă si garnitură de mazare

Rulouri din şuncă si garnitură de mazare Ingrediente: 4 felii mari de şuncă presată 4-5 ouă 1 ceaşcă de lapte 250 g mazăre verde 1 lingură făină ulei bulion sare verdeaţă   Mod de preparare: Baţi ouăle cu un praf de sare şi faci apoi o omletă pe care o tai fâşii mai late. Feliile […]

Painisoare cu masline si migdale

Painişoare umplute cu berbec şi roşii

Painişoare umplute cu berbec şi roşii Ingrediente: 24 painişoare 750 g roşii 6 căţei usturoi 1/2 lingură făină 60 g ulei 600 g carne de berbec de Dobrogea 1 ceapă cimbru piper alb pu­ţină supă 3 /4 pahar vin puţin zahăr   Mod de preparare: Carnea de berbec se fringe înăbuşit cu ceapă, sare şi […]

Painisoare cu fructe uscate

Painişoare pentru umplut – reteta de baza

Painişoare pentru umplut Ingrediente: 300 g făină 100 g unt sare puţin zahăr 30 g drojdie de bere 3 /4 pahar lapte 2 gălbenuşuri Mod de preparare: Drojdia se dizolvă in lapte călduţ, se pune sare, zahăr şi se frămîntă bine cu făina. La urmă se adaugă untul şi se pune la crescut învelită. Cind […]

Cotlete pane

Cotlete pane Ingrediente: 5 cotlete 2 linguri unt sau untură pentru prăjit sare piper Pentru pane : pesmet 2 ouă Alegem cotletele, tăiem vertebrele, desfacem cotletele prin tăieturi în lungul coastelor, apoi curăţăm fiecare cotlet, adică tăiem tendoanele şi carnea de pri­sos. Netezim cotletele cu un ciocan, ca să aibă aceeaşi grosime. Dăm sare şi […]

Retete Vitel

Vitel cu sos alb

Vitel cu sos alb Ingrediente: 1 kg carne 1 ceaşcă zeamă de carne 2 linguri unt 5 linguri parmezan sau caşcaval 10 cartofi 5 linguri sos alb   Mod de preparare: Vitel cu sos alb: Alegem carne de la rinichi, o desfacem de pe oase, o curăţăm şi o legăm cu aţă, dandu-i forma de […]

Piept de pui cu piure de mazare

Piept fiert

Piept fiert Ingrediente: 1 kg piept de viţel 4 ceşti zeamă de carne 10 linguri sos de ciuperci 3 linguri orez sare Mod de preparare: Alegem jumătate dintr-un piept de vi­ţel ; spălăm carnea, o punem în zeamă de carne sau în apă clocotită cu sare şi lăsăm să fiarbă acoperit 1/2 oră. Cand s-a […]

Turtite

Momite

Momite Ingrediente: 1 kg momiţe grăsime pentru prăjit făină sare piper Mod de preparare: Spălăm bine momiţele de viţel. Scoatem pieliţele şi tăiem momiţele în bucăţi mari cît o nucă. Scurgem apa şi presarăm sare şi piper. Tăvălim bucăţile în făină pe toate părţile şi le prăjim în untură încinsă. Momiţele se prăjesc încet pentru […]

Vrabioara rece

Vrabioara rece

 Vrabioara rece Friptura care a rămas de la masă în bucată întreagă o servim rece sau  tăiată felii. Ca garnitură servim salată rusească sau diferite legume (fasole boate, lequme asortate, cartofi) cu muştar. Fripturile reci nu le servim cu garni­turi calde.               Pofta buna!

Melci cu cartofi egipteni

Buseuri cu melci

Buseuri cu melci Pentru:12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 40—50 melci 1 1/2 pahar vin 80 g unt sare piper 3 gălbenuşuri 2 linguri smîntînă 3/4 lingură făină 100 g ciu­perci 3 căţei usturoi   Mod de preparare: Buseuri cu melci: Melcii sc spală în 2-3 ape cu sare şi se pun la fiert […]

Pachetele cu pui

Canapele cu pui şi limbă afumată

Canapele cu pui şi limbă afumată Ingrediente: 12 canapele mai mari 300 g limbă afumată fiartă 500 g pui fript sau fiert sare 60 g unt 1 linguriţă muştar 8 castraveciori în oţet 1 legătură mă­rar foi de ceapă verde piper pisat 60 g aspic   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără […]

Galuste de gris

Găluşte de griş cu sos de smantană

Găluşte de griş cu sos de smantană Ingrediente: 2 ouă 3-4 linguri de griş untdelemn sare piper condimente 3-4 linguri de untdelemn Pentru sos ai nevoie de: 1 ceaşcă supă de zarzavat (sau preparată dintr-o ceaşcă şi jumătate de apă şi un cub condiment de legume) 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel […]

Crochete din carne de miel

Crochete cu ciuperci şi ton garnitură de cartofi pai

Crochete cu ciuperci şi ton garnitură de cartofi pai Ingrediente: 500 g ton 400 g ciuperci sare piper 1 ceapă 1 /2 lin­gură făină 3 linguri smîntînă 3 /4 pahar lapte 80 g unt 2 ouă pesmet de casă 500 g cartofi, ulei de prăjit   Mod de preparare: Ciupercile se spală, se taie feliuţe […]

Retete simple si rapide

Crochete de creier (varianta)

Crochete de creier Ingrediente: 600 g creier 1 /2 lingură făină 80g unt 3 linguri smîntînă sare piper 1 foaie de dafin capere 1 /2 lingură oţet 2 ouă pesmet de casă ulei pentru prăjit 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Creierul se curăţă de pieliţe, se lasă în apă rece 2-3 ore. Apoi […]

Peste rasol cu frunze de sfecla alba

Peşte oceanic şi raci la capac

Peşte oceanic şi raci la capac Ingrediente: 12 capace 1 kg peşte oceanic 7 lingură făină sare 1/2 pahar rachiu de cireşe 15 g sofran 36 raci 100 g ciuperci sotate 60 g caşcaval ras 50 g lapte praf 150 g unt 1/2 lămîie 1 fir praz 1 gălbenuş   Mod de preparare: Peşte oceanic […]

Retete cu pui

Canapele cu pui

Canapele cu pui Pentru:12 persoane   Ingrediente: 24 canapele 500 g pui fiert sau fript sare piper pisat 80 g aspic 40 g unt 1 linguriţă Madera sau vin roşu   Mod de preparare: Canapelele sînt felii de piine fără coajă puţin prăjite şi tăiate în diverse forme (ovale, dreptunghiulare, pătrate) pe care se pun […]

Mici din carne de vanat

Carne de vanat şi bureţi in casolete

Carne de vanat şi bureţi in casolete Ingrediente: 12 casolete 1,200 kg iepure sau căprioară 300 g zarzavat 1 ceapă cimbru sare piper 300 g bureţi 1 lingură făină 3 linguri smîntînă 150 g foitaj 1 gălbeuuş   Mod de preparare: Carnea se înăbuşă într-un vas cu capac cu ulei, ceapa, zarzavatul, sare, piper, cimbru […]

retete

Ecler cu ficat

Ecler cu ficat din: ficat, ceapa, piper alb, sare, ecleruri, faina, unt, coniac, sos, aspic, ciuperci, Ingrediente: 500 g ficat pasare, viţel sau porc 1 ceapă piper (alb) sare 24-26 ecle­ruri 15 g făină 80 g unt 1 lingură coniac sos chaud-froid puţin aspic ciuperci 3 /4 pahar apă   Mod de preparare: Ficatul se […]

Crochete din carne de miel

Crochete de limba afumată şi ciuperci cu garnitură de spaghete cu caşcaval

Crochete de limba afumată şi ciuperci cu garnitură de spaghete cu caşcaval Ingrediente: 450 g limbă afumată fiartă 250 g ciuperci 1/2 pahar lapte sare piper 150 g unt 1 /2 lingură faină 1 ou pesmet de casă ulei pentru prăjit 250 g spaghete 50 g caşcaval ras   Mod de preparare: Se face un […]

Pateu de miel

Ecler cu curcan şi ciuperci

Ecler cu curcan şi ciuperci Ingrediente: 500 g curcan fript 250 g ciuperci 3 linguri sos alb (v. reţeta) sare piper Maggi sos chaud-froid (v. reţeta) puţin aspic 24-26 ecleruri (v. reţeta de bază)   Mod de preparare: Carnea de curcan friptă şi ciupercile fierte se amestecă cu sosul alb şi cu puţin Maggi. Se […]

Creier pane cu cartofi prăjiţi şi morcovi caramelizaţi

Buseuri cu creier

Buseuri cu creier Pentru: 12 persoane   Ingrediente: 72 buşeuri coapte 600 g creier 100g ciuperci sare piper 7 foaie dafin 3/4 pahar vin 3 gălbenuşuri 3/4 lingură făină 80 g unt 7 1/2 lingură smîntînă   Mod de preparare: Creierul se curăţă de pieliţă şi se pune în apă rece, schimbîndu-se apa de 2-3 ori. […]