retete

Sarmalute cu varza dulce, orez, bureti si stafide

Sarmalute cu varza dulce, orez, bureti si stafide din: foi de varza dulce, rosii, orez, stafide, bureti, marar, sare, piper, ulei. Ingrediente: 800 g foi de varză dulce 500 g roşii 250 g orez 120 g stafide 400 bureti 1 legătură mărar sare piper 250 g ulei   Mod de preparare: Sarmalute cu varza dulce, […]

Plăcintă cu vită şi bere

Plăcintă de primavara

Plăcintă de primavara Ingrediente: 1/2 kg foi de plăcin­tă 1 kg verdeţuri asortate (frunze de păpădie, urzici, spanac, ştevie) 1 şi 1/4 ceaşcă ulei 8 fire ceapă verde tăiată mărunt 2 fire praz tăiat mărunt 2 legături mărar 1 legătură de pătrunjel 3 linguri de orez sare piper   Mod de preparare: Pui orezul la […]

Budinca de ceapa si sunca

Budinca de varza

Budinca de varza Ingrediente: 1 kg varză 3 ouă 2 linguri unt 3 cepe 2 linguri pesmet 2 linguri brânză unt proaspăt cât o nucă sare piper     Mod de preparare: Se alege o varză frumoasă. Se curăţă, apoi se desprind 6 -7 foi întregi şi cât mai mari. Se lasă la o parte. […]

Budincă de spanac cu tofu

Budinca de spanac (varianta)

Budinca de spanac  Ingrediente: 1 kg spanac 2 linguri unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 3 ouă 50 g şuncă sau parizer sare 1 lingură brânză sau caşcaval ras     Mod de preparare: Se alege spanacul, se spală în mai multe ape şi se fierbe. Se scurge şi se toacă pe fund sau […]

Praz umplut cu orez basmati

Praz umplut cu icre

Praz umplut cu icre  Pentru : 18 persoane Ingrediente: 18 fire praz 250 g ulei 120 g icre tescuite lămîie 2 felii franzelă salată verde măsline pentru ornare   Mod de preparare: Prazul se pregăteşte în segmente ca în reţeta anterioară şi se prepară pentru umplut. Se prepară salata de icre de crap sau ştiucă, […]

Varzari

Varzari (varianta)

Varzari  Ingrediente: 1/2 ceaşcă ulei 1/2 ceaşcă apă sare făină Ingrediente umplutura: 1 varză mică, murată, 2 linguri ulei, piper.     Mod de preparare: Se face un aluat din jumătate ceaşcă de ulei, jumătate ceaşcă de apă, sare şi făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se frământă bine şi se […]

Mamaliga cu branza, oua si smantana

Mamaliga cu ochiuri si branza

Mamaliga cu ochiuri  Ingrediente: 400 g mălai 1  l lapte îndoit cu apă sare 1 lingură unt 2 linguri smântână 2 linguri brânză 6 ouă unt proaspăt cât o nucă     Mod de preparare: Se pune la fiert laptele îndoit cu apă, din care se face o mămăligă potrivit de moale. Când este gata, […]

Aluat frantuzesc

Pirostri din aluat dospit

Pirostri din aluat dospit Ingrediente: 500 g făină 30 g drojdie 1 lingură zahăr 50ml lapte 1 ou 1 lingură unt 1 linguriţă rasă de sare     Mod de preparare: Se cerne într-un vas făina şi se face loc la mijloc. Separat se face o plămădeală din drojdie, o lingură de zahăr, oceaşcă de […]

Dovlecei in floare

Dovlecei in floare  Ingrediente: 1 kg dovlecei în floare 2 linguri ulei 100 g arpagic 2 linguriţe mărar şi pătrunjel verde tocat     Mod de preparare: Dovlecei in floare: Se aleg dovlecei tineri, foarte proaspeţi. Nu se rad, se spală numai şi se rumenesc într-o cratiţă cu puţin ulei. Separat se prăjeşte uşor, de […]

Telina cu masline in vin

Telina cu masline (varianta)

Telina cu masline  Ingrediente: 1,200 kg ţelină albă creaţă 200 g măsline 150 g ulei 1 lingură bulion sare 1/2 pahar vin 1 legătură verdeaţa   Mod de preparare: Ţelina se curăţă, se taie în patru, apoi fiecare sfert în 3 felii. Se parează cu un cuţitaş să capete forma de semilună. Se prăjeşte puţin […]

Ciuperci la cuptor cu piure şi sos de cimbru

Spanac cu ciuperci la cuptor

Spanac cu ciuperci la cuptor  Ingrediente: 1 kg spanac 150 g ciuperci 3 linguri unt 2 linguri brânză rasă     Mod de preparare: Spanac cu ciuperci la cuptor: Se alege şi se spală spanacul în mai multe ape. Se opăreşte în apă clocotită, cu sare. Se scurge apăsând ca să iasă toată apa şi […]

Blini

Blini

Blini din: faina, lapte, drojdie, oua, zahar, faina de hrisca, sare, untura. Blini sunt clătite subțiri și mici din Rusia, care sunt adesea servite ca aperitiv sau gustare. Sunt preparate din o compoziție simplă de făină, ouă, lapte și drojdie, și sunt tradițional gătite pe o tigaie sau o tigaie. Blinii pot fi umpluți cu […]

Reteta de friganele

Friganele cu svaiter si sunca

 Friganele cu svaiter si sunca din: paine, sunca, cascaval/svaiter, lapte, faina, unt.   Pentru:18 persoane Ingrediente: 36 felii dreptunghiulare de cruton (pîine) 6×8 cm 18 felii şuncă 18 şvaiţer sau caşcaval 2 pahare lapte 1 1/2 lingura faina 120 g unt sare 1 ou   Mod de preparare: Se face un sos alb din unt, […]

Buseuri dobrogene cu carne de miel

Buseuri dobrogene cu carne de miel

Buseuri dobrogene cu carne de miel  Ingrediente: 800 g came de miel 80 g ulei 3/4 lingură făină 3/4 pahar vin 300 g ceapă verde 150 g usturoi verde 1 legătură pătrunjel   Mod de preparare: Carnea de miel se frige, se scoate şi se taie mărunt. în tava în care a fost friptă se […]

Scordolea cu raci

Scordolea cu raci din: cozi fierte de raci, nuci, franzela, usturoi, sare, ulei, lamaie, masline, oua. Pentru: 12 persoane Ingrediente: 50—60 cozi fierte de raci 200 g nuci curăţate 3 felii franzelă 5 căţei usturoi sare 250 g ulei lămîie 80 g măsline 3 ouă   Mod de preparare: Scordolea cu raci: Nucile se macină […]

Buseuri simple

Buseuri simple

 Buseuri simple             Mod de preparare: Buşeurile se fac din 500 g foitaj . Sint mici volovane de mă­rimea unei jumătăţi de portocală mijlocie. Foitajul se întinde (într-o încă­pere rece), de 1 cm grosime, pe o planşetă, presărată cu făină. Se taie 12 bu­şeuri cu ajutorul unui cerc de tablă […]

Branzoaica cu afine

Branzoaice

Branzoaice  Ingrediente: 400 g făină 150 g untură 1 pahar lapte 50 g drojdie 3 linguriţe zahăr 1 linguriţă rasă de sare Ingrediente umplutură: 200 g brânză, 1 ou, 1 lingură smântână, 1 linguriţă făinâ, sare, vanilie şi zahăr după gust.     Mod de preparare: Se cerne făina într-un vas, se face loc la […]

Coltunasi cu carne de pui si sos alb

Coltunasi cu carne la cuptor

Coltunasi cu carne la cuptor  Ingrediente: 250 g carne 1 lingură unt 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 linguriţă făină 1 lingură brânză 1 lingură unt piper     Mod de preparare: Se face un aluat de tăiţei din două ouă, însă ceva mai moale. Separat se trece prin maşină carnea, de preferinţă […]

Ardei umpluti cu varza

Ardei umpluţi cu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză

Ardei umpluţi cu peşte oceanic, raci sau creveţi cu maioneză  Pentru: 12 persoane Ingrediente: 72 ardei graşi 1 cutie cu ton sau 1 kg peşte oceanic 20 raci sau 1 cutie ere­veţi 30 măsline 150 g ulei 7/2 linguriţă muştar 1 ou sare lămîie 6 fileuri de anşoa   Mod de preparare: Ardeii se taie […]

Ciuperci cu arpacas

Bureti ardelenesti

Bureti ardelenesti din: bureti, vin, marar, foaie de dafin, sunca afumata, rosii, ceapa verde, ulei, sare, piper. Ingrediente: 800 g bureţi 1/2 pahar vin 2 legături mărar 1foaie dafin 150 g şuncă afumată 500 g roşii 6 fire ceapă verde 150 g ulei sare piper   Mod de preparare: Bureti ardelenesti: Bureţii, şunca şi ceapa […]

Măruntaie de pui cu legume

Tocană de vara cu maruntaie de pui

 Tocană de vara cu maruntaie de pui Ingrediente: măruntaie de pui (inimioare, pipote, aripi, târtiţă etc) 1/2 kg ceapă verde 2 salate verzi medii 4-5 legături usturoi verde 7 linguri ulei 250 g iaurt 1 linguriţă pastă tomate 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel piper sare   Mod de preparare: Cureţi verdeţurile, […]

Coltunasi cu spanac

Crochete de spanac

 Crochete de spanac Ingrediente: 1 kg spanac 2 ouă 50 g caşcaval ras 100 g pesmet 100 g făină 2 linguri sos alb 1 cartof ras sare piper 200 ml ulei   Mod de preparare: Spanacul curăţat şi fiert îl scurgi bine şi îl toci, apoi în amesteci cu sosul alb, 1 ou, sare, piper, […]

Dovlecei cu paste fainoase si migdale

Dovlecei cu paste spirale

Dovlecei cu paste spirale  Ingrediente: 500 g paste făinoase sub formă de spirale 400 g dovlecei 1 ceapă mică sau 1 legătură ceapă verde 1/2 l lapte puţin ulei margarina 40 g făină 200 ml smântână 100 g caşcaval mărar pătrunjel verde busuioc sare şi piper   Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu […]

Ceapa umpluta cu branza cheddar

Ceapa umpluta cu usturoi

Ceapa umpluta cu usturoi Ingrediente: 12 cepe mijlocii 4 căpăţîni de usturoi 2 linguri ulei sare piper 1 lingură pesmet     Mod de preparare: Se opăresc cepele şi usturoiul cu apă clocotită. Se scobesc cepele. Se pisează în piuliţă de piatră usturoiul şi miezul scos din ceapă, cu sare, piper şi puţin ulei. Se […]

Mămăliguţă cu sos de ciuperci

Mamaliga fiarta

Mamaliga fiarta  Ingrediente: 500 g mălai 1 1/2 l apă 1 linguriţă sare     Mod de preparare: Mamaliga fiarta: Se pune ceaunul cu apă la fiert. Separat se pregăteşte mălaiul proaspăt cernut. Când apa dă în fiert, se adaugă o linguriţă de sare şi se presară puţin mălai. După câteva minute, când apa clocoteşte […]

Mancare de ciuperci

Mancare de ciuperci

Mancare de ciuperci  Ingrediente: 1 kg ciuperci 2 cepe 4 roşii 2 linguri unt 1 linguriţă făină sare verdeaţă tocată     Mod de preparare: Se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi. Se taie ceapa felii şi se prăjeşte uşor cu o lingură de unt. Se pun ciupercile şi se ţin până scade toată apa […]

Piure untos de cartofi

Piure de napi

Piure de napi din: napi, cartofi, unt, lapte, sare. Ingrediente: 400 g napi 400 g cartofi 2 linguri unt 3 linguri lapte sare       Mod de preparare: Se curăţă napii şi se taie în felii subţiri. Se pun la fiert cu puţin lapte sau cu zeamă de carne. Se trec prin sită împreună […]

Anghinare cu oua ochiuri

Anghinare

Anghinare  Ingrediente: 72 anghinare (sau 12 gulioare) 400 g arpagic 150 g măsline verzi 1/2 lămîie 150 g ulei verdeaţă sare piper alb 150 g roşii mici   Mod de preparare: Anghinarea se taie în două pe verticală (de la jumătatea foilor) se fierbe 15 minute in apă cu sare şi cu puţină zeamă de […]

Gulii călite

Mancare de gulii

Mancare de gulii  Ingrediente: 6 gulii mijlocii 1 lingură unt sau untură 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă 1 lingură bulion 2 linguriţe zahăr sare     Mod de preparare: Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii groase de jumătate centimetru şi […]

Mancare de dovlecei si rosii

Mancare de dovlecei

Mancare de dovlecei  Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii 2 linguri unt 1 ceapă 1 linguriţă făină 1 Iingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne pătrunjel verde tocat     Mod de preparare: Se curăţă dovleceii  de coaja. Se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt. Se face un sos din ceapă tăiată mărunt şi prăjită uşor în […]

Chiftele de cartofi cu verdeata

Chiftele de cartofi copti

Chiftele de cartofi copti  Ingrediente: 500 g cartofi 1 felie pîine 2 linguri făină 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă tocată 1 lingură pesmet 2 linguri untură     Mod de preparare: Se coc cartofii. Se rup în două, se scobesc, iar miezul se freacă bine împreună cu o felie de pâine muiată în lapte şi […]

Placinta cu carne si masline

Placinta cu carne macra

 Placinta cu carne macra Ingrediente: 400 g carne macră 1 lingură untură 1 ceapă 1 ou 1 lingură smântână sare piper 2 linguri unt Mod de preparare: Se face la fel ca plăcinta cu brânză, înlocuind brânza cu o tocătură de carne pregătită în felul următor: se taie carea bucăţi, se rumeneşte într-o cratiţă cu […]