retete

Pulpa de vitel la tava

Pulpa de vitel la tava  Ingrediente: 1,500 kg carne 1 lingură untură sare     Mod de preparare: Pulpa de vitel la tava: Se alege o pulpă cam de 1,500 kg. Se dă sare, se ţine o jumătate de oră, se pune apoi în tavă, se unge cu unt sau cu untură şi se dă […]

Cartofi cu ceapa

Cartofi cu ceapa din: cartofi, ceapa, untura, sare. Ingrediente: 1 kg cartofi 1 ceapă 1 lingură untură, sare     Mod de preparare: Cartofi cu ceapa: fierb cartofii cu coajă. Se curăţă, se taie felii. Se taie o ceapă mărunt, se pune la foc cu untura fierbinte. Când ceapa s-a muiat, se adaugă cartofii şi […]

Varza acra cu costita afumata si untura

Varza acra cu costita afumata si untura Ingrediente: 1 varză murată cam de 1 kg 300 g costiţă afumată 3 linguri untură 1 linguriţă boia de ardei 10 boabe piper sare   Mod de preparare: Se taie o varză mare, murată, în felii. Dacă este prea acră, se spală într-o apă sau două şi se […]

Friganele de aluat

Friganele de aluat  Ingrediente: 1 ou 3 linguri făină 1/2 ceaşcă lapte sare 2 linguri untură     Mod de preparare: Friganele de aluat: Se freacă bine într-un castron un ou cu trei linguri pline de făină, cu grijă să nu se facă cocoloşi. Se subţiază cu lapte, astfel încât să se obţină un aluat […]

Spanac ardelenesc

Spanac ardelenesc

Spanac ardelenesc  Ingrediente: 1 kg spanac 1 lin­gură untură 2 linguri făină 1 ceaşcă de lapte 2-3 căţei de usturoi sare   Mod de preparare: Alegi spanacul, îl speli bine şi-l opăreşti în apă cu sare. Il scurgi si apoi îl toci puţin pe un suport de lemn. Rumeneşti puţin făina în untură şi o […]

Mancarica de spanac cu marar

Mancarica de spanac cu marar

Mancarica de spanac cu marar  Ingrediente: 1 kg spanac 2 legături mărar 1 legătură ceapă verde 1 ardei gras 1 morcov 1 roşie 2 linguri făină 100 ml ulei   Mod de preparare: Cureţi spanacul şi-l laşi în apă rece. Cureţi şi ardeiul, morcovul şi ceapa şi le tai mărunt sau le treci prin râzătoare, […]

Slanina, sunca, muschi si costita tinute la saramura si afumate

Spanac cu smantană si slănină afumată

Spanac cu smantană si slănină afumată din: spanac, slanina afumata, smantana, ceapa, usturoi, sare, zeama de lamaie. Ingrediente: 2 kg spanac 50-100 g slănină afumată 100 ml smântână 1 ceapă mică 3-4 căţei de usturoi sare şi facultativ zeamă sau sare de lămâie Mod de preparare: Căleşti slănina tăiată mărunt la foc mic, presând mereu […]

Ciorbă de urzici

Tocaniţă de urzici

Tocaniţă de urzici  Alegi urzi­cile, le speli bine, le pui la fiert cu un pic de sare. Când sunt fierte, le scurgi de apă şi le treci printr-un jet de apă rece. Le laşi să se scurgă şi le toci mărunt. Intr-o tigaie faci un rântaş din ulei şi 3 linguri de făină şi-l laşi […]

Tartine cu brânză

Ridichi cu maioneza

Ridichi cu maioneza  Cureţi 500 g de ridichi, le speli şi le dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. Presari apoi puţină sare şi le laşi deoparte ca să-şi lase zeama, între timp, faci o maioneză dintr-un gălbenuş fiert sau crud, 1 lingură muştar şi 250 ml ulei. Presezi apoi ridichile date pe râzătoare şi le […]

Ciorbă de lobodă cu crutoane

Ciorbă de lobodă cu crutoane

Ciorbă de lobodă cu crutoane din: loboda, marar, patrunjel, usturoi, faina, paine, bors. Ingrediente: 1 farfurie adâncă plină cu lobodă 1 legătură mărar 1 legătură pătrunjel 2-3 căţei de ustu­roi 1 lingură făină 2-3 felii de pâine 1/2 l borş     Mod de preparare: Speli loboda în câteva ape, o tai mărunt o pui […]

Gutui cu carne

Gutui cu carne Ingrediente: 1 kg gutui 600 g carne 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare     Mod de preparare: Gutui cu carne: taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă spală gutuile […]

Miel cu spanac

Miel cu spanac din: carne de miel, spanac, faina, untura, ceapa, bulion, sare. Ingrediente: 750 g carne 2 kg spanac 1 linguriţă făină 2 linguri untură 1 ceapă 1 lingură bulion sare     Mod de preparare: Miel cu spanac: prăjesc în untură bucăţile de carne cu o ceapă tăiată mărunt şi se adaugă un […]

Oua de prepelita in aluat

Oua prajite in aluat

Oua prajite in aluat  Ingrediente: 6 ouă 1 albuş 100 g făină 1 păhărel apă caldă drojdie cât o alună sare 200 g ulei pentru prăjit     Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie în două în lungime. Din timp se pregăteşte astfel aluatul în care vor […]

Retete Vitel

Cotlete de vitel pane

 Cotlete de vitel pane Ingrediente: 6 cotlete 1 lingură făină 2 ouă 2 linguri pesmet 2 linguri untură sare     Mod de preparare: Cotlete de vitel pane: Se taie cotletele groase de 2 cm. Se îndepărtează bucăţica de os de la şira spinării şi pieliţa din lungul osului. Se scurtează şi costiţa dacă este […]

Cartofi copti

 Cartofi copti Ingrediente: 12 cartofi mijlocii sare unt proaspăt     Mod de preparare: Se spală cartofii bine, apoi se şterg. Se presară cu sare, se pun în cuptor. Se întorc pe o parte şi pe alta ca să-i cuprindă bine căldura. Cartofii mijlocii se coc într-o oră şi jumătate. Când sunt gata se aşază […]

Cartofi ca la Bistrita

Cartofi din biscuiti

Cartofi din biscuiti  Ingrediente: 20 biscuiţi 1 pahar lapte îndulcit 1 pahar nuci măcinate 1 lingură cacao rom şi vanilie     Mod de preparare: Se moaie biscuiţii cu laptele îndulcit. Se adaugă nucile măcinate, cacao, rom şi vanilie după gust. Se amestecă, toate împreună şi se lasă până a doua zi la rece să […]

Oua portugheze delicioase

Oua rascoapte portugheze

 Oua rascoapte portugheze Ingrediente: 5 ouă 500 g roşii 1 lingură unt 1 lingură brânză rasă sare     Mod de preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie felii. Separat se spală câteva roşii nu prea coapte, se scot seminţele şi se taie felii. O parte din aceste roşii se […]

Felii de parizer pane

Felii de parizer pane

Felii de parizer pane  Ingrediente: 12 felii de parizer 1 lingură făină 1 ou 2 linguri pesmet 2 linguri untură (sau ulei)     Mod de preparare: Se taie feliile de parizer potrivit de groase şi se îndepărtează pieliţa dimprejur; se dau prin făină, prin ou bătut şi pesmet şi se rumenesc frumos în untură […]

Medalioane de miel cu sos cremos de cartofi

Antricoate cu ceapa prajita

Antricoate cu ceapa prajita  Ingrediente: 6 antricoate 3 cepe mijlocii 2 linguri ulei sare     Mod de preparare: Se frig antricoatele la tavă sau la grătar. Se taie ceapa în felii foarte subţiri. Se înfierbântă uleiul şi când acesta este bine încins, se pune ceapa la prăjit dată prin puţină făină. Se amestecă uşor […]

Muffins cu afine

Muffins cu afine – rețetă rapidă și delicioasă: desertul perfect pentru orice moment al zilei. Aceste mici prăjituri sunt ușor de preparat, având o textură pufoasă și un gust dulce-acrișor datorat afinelor proaspete. Ideal pentru micul dejun, gustarea de după-amiază sau ca desert rapid la întâlniri cu prietenii. În plus, această rețetă poate fi personalizată […]

Musaca de conopida cu carne macra

Musaca de conopida cu carne macra Ingrediente: 1 conopidă frumoasă 500 g carne macră 1 ceapă 3 linguri unt sau untură 1 ou sare piper 2 linguri pesmet     Mod de preparare: Musaca de conopida cu carne macra : rup buchetele, fără cotoare, de la o conopidă frumoasă, se spală şi se fierb pe […]

Ruladă cu carne şi cârnaţi

Rulada de carne cu slanina

Rulada de carne cu slanina din: carne, slanina, paine, ceapa, oua, verdeata, sare, piper, ulei, faina, untura.   Ingrediente: 750 g carne 100 g slănină (sau măduvă) 1 felie de pâine 2 cepe 2 ouă 1 linguriţă verdeaţă sare piper 1 Iinguriţă ulei 1/2 lingură făină 1 lingură untură     Mod de preparare: Se […]

Mititei cu carne de vita

Mititei cu carne de vita

Mititei cu carne de vita din: carne de vaca, seu de vaca, piper, chimen, bicarbonat, usturoi, sare. Ingrediente: 1 kg carne de vacă de la gât 200 g seu de vacă câte un vârf de cuţit de piper chimen bicarbonat 1 căpăţână de usturoi sare   Mod de preparare: Se trec de trei ori prin […]

Musaca cu vinete si ardei capia

Musaca de vinete cu carne macra

Musaca de vinete cu carne macra  Ingrediente: 4 vinete mijlocii 750 g carne macră 1 morcov 1 cartof 2 cepe 1 ou 2 linguri smântână sare piper 4 linguri untură 2 linguri făină 1 lingură pesmet 4 roşii sau 1 lingură bulion 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă     Mod de preparare: Se […]

Anghemacht cu carne de vită cu garnitură de cartofi natur

Snitel rusesc cu sos

O reteta simpla de snitel rusesc din: carne macra, ulei, faina, untura, rosii, unt, zahar, usturoi si sare. Ingrediente: 750 g carne macră 1 lingură ulei 1 lingură făină 3 linguri untură (sau ulei) Ingrediente sos: 500 g roşii 1 linguriţă unt 1 linguriţa făină 1 bucăţică zahăr usturoi sau cimbru sare   Mod de […]

Fasole verde cu carne

Fasole verde cu carne

 Fasole verde cu carne Ingrediente: 600 g carne 1 kg fasole 2 cepe 1 lingură untură 1 linguriţă făină 1 lingură bulion sau 4 roşii sare patrunjel     Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjeşte cu două cepe tăiate mărunt şi cu o lingură de untură. După ce s-a rumenit […]

Morcovi cu carne

Morcovi cu carne

Morcovi cu carne  Ingrediente: 600 g carne 1 kg morcovi 3 linguriţe zahăr 1 lingură untură 1 linguriţă făină sare     Mod de preparare: Se pune carnea la foc la fel ca pentru mâncarea cu cartofl. Se curăţă morcovii. Dacă sunt mari, se taie felii subţiri; dacă se întrebuinţează carote mici, rotunde, se lasă […]

Friptura de vita cu taietei

Friptura inabusita cu dafin

Friptura inabusita  Ingrediente: 1,500 kg carne 50 g slănină 2 ceşti zeamă de carne 3 cepe mijlocii 2-3 căţei de usturoi 1 lingură untură 2 foi de dafin 5 boabe piper sare     Mod de preparare: Se alege o bucată de pulpă sau altă carne macră. Se sărează, se împănează cu slănină şi cu […]

Rulada de miel umpluta cu ceapa verde

Rulada umpluta cu ficat

Rulada umpluta cu ficat  Ingrediente: 1 kg carne 200 g ficat 50 g slăninâ 1 felie de pâine 1 ou frunze de pătrunjel 3 cepe 1 lingură untură 1 ceaşcă zeamă de carne 1 păhărel de vin alb 2 linguri smântână sare     Mod de preparare: Rulada umpluta cu ficat: Se alege carne de […]

Budincă de orez cu prune uscate

Prune uscate cu carne

Prune uscate cu carne  Ingrediente: 600 g carne 500 g prune uscate 2 linguri untură 1 linguriţă făină 6 linguriţe zahăr sare     Mod de preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite. Se prăjesc în cratiţă  cu o lingură de untură. Se amestecă din când în când ca să nu se ardă. Se spală […]

Oua picante

Oua umplute cu branza

Oua umplute cu branza  Ingrediente: 6 ouă 2 gălbenuşuri 2 linguri brînză 1 lingură smântână 1 lingură unt sare piper   Ingrediente sos: 1 ceaşcă smântână, 1 linguriţă făină, sare.   Mod de preparare:   Se fierb ouăle tari. Se curăţă şi se taie în două în lungune. Se scot gălbenuşurile şi se freacă într-un […]

Mancare de varza dulce cu carne de porc

Varza dulce cu carne

Varza dulce cu carne  Ingrediente: 600 g carne 1 varză frumoasă (cam de 1 kg) 1 ceaşcă borş 1 lingură bulion sau 4 roşii mijlocii 1 ardei gras 3 linguri untură sare     Mod de preparare: Se alege carne grasă şi se taie in bucati potrivite .Se prajesc in cratita cu o lingura de […]