Dovlecei umpluţi cu orez, ceapă şi branză

Dovlecei umpluţi cu orez, ceapă şi branză Ingrediente: 3 dovlecei 150 g brânză telemea 100 g orez fiert 2 linguriţe ceapă tocată şi înăbuşită în ulei 3 linguri pesmet încă 2 linguri de telemea rasă 100 g smântână 1/2 legătură de pătrunjel 2 linguri ulei sos tomat   Mod de preparare: Dovlecei umpluţi cu orez, […]

Parjoale de pui gratinate

Parjoale

Parjoale  Ingrediente: 750 g carne (cap de muşchi) 250 g grăsime de la rinichi 2 felioare pîine aibă lapte pentru muiat pîinea grăsime pentru prăjit 1 ceapă sare piper 5 linguriţe gheată sau apă Pentru pane: ouă pesmet Mod de preparare: Curăţăm carnea şi o trecem prin ma­şină împreună cu grăsimea de la rinichi şi […]

Sufleu de urzici

Pilaf cu urzici si spanac

 Pilaf cu urzici si spanac Ingrediente: 100 g orez 1 cub condiment 250 g spanac 300 g urzici 1 legătură ceapă verde ulei sare piper     Mod de preparare: Pui la fiert 300 ml apă cu condimentul, iar separat cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti în ulei încins. Când supa a dat […]

Supa de dovlecei cu crutoane

Supa de dovlecei cu crutoane  Ingrediente: 1 kg dovlecei 2 cepe potrivite 1 lingură făină 2 ouă 100 g unt 2 l supă din cuburi pâine pentru cru­toane sare 1 ceaşcă lapte   Mod de preparare: Supa de dovlecei cu crutoane: Cureţi, speli şi tai ceapa mărunt. Speli şi dovleceii foarte bine şi îi tai […]

Mancare de stevie

Mancare de stevie

Mancare de stevie din: stevie, ceapa verde, pasta de tomate, usturoi, boia dulce, faina, condimente, ulei, sare.   Ingrediente: 8-10 legături ştevie 2 legături ceapă ver­de 2 linguri pastă de tomate 2 legă­turi usturoi 1 lingură boia dulce 2 linguri făină condimente ulei sare   Mod de preparare: Pui la fiert o oală cu apă […]

Pilaf cu dovlecei II

Pilaf cu dovlecei

 Pilaf cu dovlecei Ingrediente: 4-5 dovlecei 1 ceaşcă orez 150 ml ulei 1 ceapă 3-4 roşii mari 2 ardei graşi 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de mărar 1 lingură condimente   Mod de preparare: Alegi şi speli orezul şi-l pui la fiert în apă îmbogăţită cu condimente. Cât fierbe orezul, cureţi ceapa, o tai […]

Budinca de taietei cu stafide

Budinca de taietei cu carne

 Budinca de taietei cu carne Ingrediente: 550 g carne 2 linguri unt sau untură 1 ceapă puţină făină 1 lingură bulion de roşii 2 ouă caşcaval nucşoară sau piper tăitei Mod de preparare: Budinca de taietei cu carne: Pregătim tăieţeii şi îi tăiem mai groşi. Pe de altă parte, tocăm carnea şi o prăjim în […]

Sos de mustar

Sos de mustar  Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de lămâie     Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.   Pofta buna!

Sufleu de branza

Sufleu de oua

Sufleu de oua  Ingrediente: 6 ouă 1 lingură unt 1 lingură făină 1/2 l lapte 2 albuşuri sare 1 praf de piper 1 lingură brânză rasă     Mod de preparare: Se fierb ouăle jumătate tari şi se aşază într-o farfurie de sticlă rezistentă la foc, unsă cu unt. Se face următorul sos de făină: […]

Mancarica de perisoare

Mancarica de perisoare

 Mancarica de perisoare Ingrediente: 750 g carne 175 g orez piper 3 ouă 10 toi de spanac 2 legături pătrunjel 2 legături mărar 3 peşti zeamă de carne pentru umplut mancarea şi pentru fiert orezul sare Mod de preparare: Facem o tocătură de perişoare fără miez de paine. Fierbem orezul pe jumătate într-o ceaşcă de […]

Perişoare de vită cu sos de smântână

Perisoare cu smantana (varianta)

Perisoare cu smantana Ingrediente: 750 g carne 50 g grăsime de la rinichi 125 g miez de paine 1 ou sare piper mărar pătrunjel tocat Pentru sos : 5 linguri lapte un vîrf de cutit boia 5-6 linguri smantană 2 linguri grăsime pentru prăjit Pentru rîntaş : făină şi unt Dăm carnea de vacă sau […]

Budinca de carne

Budinca de carne

 Budinca de carne Ingrediente: 1 kg carne pufin unt sau untură 4 cepe 1 lin­guriţă bulion de roşii 1 căpătînă usturoi 3 ouă 1 lingurită faină 1 ceşcută lapte Mod de preparare: Punem carne de vacă fără os (poate fi şi de berbec) într-o cratiţă cu puţind untură sau unt şi cu ceapă tăiată subţire. […]

Clatite cu carne

Clatite cu carne

Clatite cu carne  Ingrediente: 10 clătite 300 g carne 1 ceapă 1-2 linguri sos alb 2 ouă pesmet grăsime pentru prăjit Mod de preparare: Facem foi de clătite. Tăiem fie­care foaie în patru pătrate cu latura de 5-6 cm. Pregătim tocătură de carne ca pentru musaca şi o tocăm încă o dată cu un cuţit […]

Chiftelute cu sos rosu

Chiftelute cu sos (marinate)

Chiftelute cu sos (marinate)  Ingrediente: 700 g carne 50 g grăsime de Ia rinichi miez de paine sare piper 2 ouă 1 lingură bulion de carne sau apă rece pentru tocătură piper (boabe) 1 foaie de dafin 2 boabe ienibahar 2 ardei graşi 750 g roşii lămaic sau oţet 2 cepe făină bulion de carne […]

Coltunasi cu carne de pui si sos alb

Coltunasi cu carne

Coltunasi cu carne  Ingrediente: toale produsele necesare pentru un aluat fară drojdie umplutură Mod de preparare: Facem un aluat fără drojdie şi pregătim umplutura. Intindem aluatul atît de subţire, încît să se între­zărească masa sau fundul pe care lu­crăm. Cu un pahar de apă tăiem cercuri clin foaie, ungem marginile cu albuş (ca să nu […]

Musaca de spanac

Musaca de spanac cu carne de viţel

Musaca de spanac cu carne de viţel  Ingrediente: 1/2 kg carne de viţel 1 kg spanac 6 ouă 2 cepe 2 linguri smântână 3 linguri făină 1 lingură caşcaval ras     Mod de preparare: Treci carnea prin maşina de tocat, iar ceapa o cureţi şi o căleşti în puţin ulei. O laşi doar cât […]

Musaca de vinete si cartofi cu soia

Musaca de vinete si cartofi cu soia  Ingrediente: 8 vinete tinere 6 cartoţi potriviţi 2 ardei graşi 2 cepe 100 g ciuperci 100 g orez 100 g soia granule 1 legătură de mărar sare piper boia cimbru ulei 2 ouă 2 linguri smântână 1 lingură bulion 1 lingură făină 2 linguri pesmet   Mod de […]

Mazare sote cu marar

Sote de mazare cu friganele

Sote de mazare cu friganele din: mazare in teci, unt, ulei, lapte, oua, marar, paine, sare.   Ingrediente: 2 kg mazăre în teci (din care vei rămâne cu 1 kg după curăţare) 150 unt 100 ml ulei 1/2 l lapte 2 ouă 1 legătură mărar 1 pâine sare după gust   Mod de preparare: Desfaci […]

Mancarică de linte

Mancarică de linte

Mancarică de linte din: linte, ceapa, morcovi, rosii, usturoi, boia iute, condiment, ulei. Ingrediente: 1 kg linte 2 cepe 2 morcovi 3 roşii 3 căţei de usturoi 1 linguriţă boia iute condi­ment ulei   Mod de preparare: Speli lintea şi o pui la înmuiat în apă rece de seara până dimineaţa (trebuie să stea astfel […]

Mâncare de vinete cu pui

Mancare de vinete

 Mancare de vinete Ingrediente: 2-3 vinete 3-4 roşii 5-6 căţei de usturoi ulei sare   Mod de preparare: Speli vinetele şi roşiile, cureţi vinetele pijama (o parte de coajă o cureţi, o parte nu), le tai cubuleţe şi le pui să se călească într-un ceaun cu ulei încins, pe foc mic. Ai grijă să amesteci […]

Burta de crap in saramura

Burta de crap in saramura din: crap, ulei, boia, sare. Ingrediente: 1 crap de 1 kg 1 linguriţă ulei 1 linguriţă boia sare     Mod de preparare: Burta de crap in saramura: Se alege un crap mai mare, se curăţă şi se taie capul şi coada. Se despică peştele în două, în lungime, se […]

Piftie de crap (varianta)

Piftie de crap (varianta)

 Piftie de crap Ingrediente: 1 kg peşte 1/2 l apă sare 3 căţei de usturoi     Mod de preparare: Se curăţă peştele ca pentru rasol. Se taie bucăţi potrivite şi se pun împreună cu capul într-o cratiţă cu atâta apă, cât să le cuprindă. Se fierb la foc potrivit. Se ia spuma şi se […]

Ciuperci umplute cu branza

Ciuperci umplute cu branza

Ciuperci umplute cu branza Ingrediente: 500 g ciuperci 50 g unt 100 g brânză 1 lingură mărar sau pătrunjel verde, tocat   Mod de preparare: Se pregătesc la fel ca ciupercile umplute şi se pun într-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punând în fiecare câte un praf de sare şi o bucăţică […]

Dovlecei cu smantană

Dovlecei cu smantană

Dovlecei cu smantană  Ingrediente: 3 dovlecei 100 g smântână 3 linguri pesmet 1 lingură făină 1 legătură mărar 1 linguriţă condimente sare ulei   Mod de preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi îi tai pe lung în felii de 1/2 cm. Presari feliile cu sare şi le laşi circa 2-3 ore să-şi lase zeama. Apoi […]

Ciorba de berbec

Ciorba de berbec din: apa, bors, carne de berbec, morcov, patrunjel, varza, rosii, ardei, sare. Ingrediente: 2 l apă 1 l borş 750 g carne de berbec 1 morcov 1 pătrunjel 1/2 varză mică 500 g roşii 1 ardei gras sare     Mod de preparare: Ciorba de berbec: Se taie carnea bucăţi potrivite. Se […]

Oua cu spanac

Oua cu spanac

 Oua cu spanac Ingrediente: 6 ouă 1,500 kg spanac 1 lingură unt 1/2 lingură făină 6 felii de pâine sare     Mod de preparare: Se pregăteşte piureul de spanac . Separat se prăjesc în unt feliile de pâine. Se fierb ouăle jumătate tari, se curăţă şi se aşază câte unul peste o felie de […]

Varza cu smantana si seminte de chimen

Varza dulce cu smantana

Varza dulce cu smantana Ingrediente: 1 kg varză nouă 200 g smântână 100 ml lapte 1 lingură făină 1 legătură mărar tocat 100 ml ulei sare după gust   Mod de preparare: Cureţi varza de foile exterioare şi o toci. O presari cu sare şi o laşi 15 minute. Apoi o presezi ca să înlături […]

Crap rasol

Crap rasol  Ingrediente: 1 crap cam de 1,5 kg 1 ceapă zarzavat de supă 1 păhărel de oţet 2 l apă 1 frunză de dafin sare 5 boabe piper   Mod de preparare: Crap rasol: Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap, care amăreşte peştele la fiert. […]

Musaca de fasole grasa

Musaca de fasole grasa  Ingrediente: 1 kg fasole grasă (lată, galbenă) 600 g piept de pui 1 ceapă 3 ouă 3 linguri smântână 1 lingură făină 1 lingură bulion 3 roşii ulei sare piper   Mod de preparare: Musaca de fasole grasa: Cureţi fasolea de capete, o tai bucăţi mai mici şi o fierbi în […]

Bors de salata cu kaizer afumat

Bors de salata cu kaizer afumat

Bors de salata cu kaizer afumat Ingrediente: 2-3 căpăţâni de salată verde 2 legături ceapă verde 1 morcov 150 g kaizer 3 ouă 1 legătură leuştean 1 legătură pătrunjel sare 1 cană borş ulei   Mod de preparare: Cureţi şi speli bine salata, ceapa şi morcovul, apoi tai salata fâşii, toci ceapa şi dai morcovul […]

Salata verde cu smantana

Salata verde cu smantana  Ingrediente: 1 căpăţână mare de salată sau 2 mijlocii 2 linguri smântână 1 lingură zeamă de lămâie sau oţet sare piper   Mod de preparare:   Salata verde cu smantana: Se spală salata în mai multe ape, se curăţă de frunzele veştede şi îngălbenite, se desprind frunzele unele de altele şi […]

Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval

 Cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval Ingrediente: 12-14 cartofi 250 g ciuperci proaspete sau din conservă 200 ml lapte 100 g caşcaval 2 cepe 1 lingură de făină 1 legătură de mărar 1 lingură de ulei 2 linguri de margarină sare piper   Mod de preparare: Fierbi cartofii în coajă timp de 10-15 minute şi […]