Chifteluţe de vinete

Chifteluţe de vinete Ingrediente: 1 morcov 150 g telemea 50 g caşcaval 2 ouă 2-3 linguri făină 2 cepe 1 kg vinete 200 ml ulei sare şi piper     Mod de preparare: Chifteluţe de vinete : Pui la copt vinetele şi când sunt gata, le cureţi de coajă cât sunt încă fierbinţi şi le […]

Jumari ca la Oltenita

Jumări cu rosii

Jumări cu rosii  Ingrediente: 10 ouă 5 roşii 100 g unt sare   Mod de preparare: Opărim 5 roşii potrivite, le curăţăm de pieliţe, scoatem seminţele şi le tăiem în cuburi. Le trecem repede prin unt la foc iute, ca să nu lase zeamă. Pregătim ju­mările. Aşezăm roşiile în mijlocul far­furiei, iar jumările împrejur.   […]

Jumari ca la Oltenita

Jumări cu rinichi

Jumări cu rinichi  Ingrediente: 8 ouă 2 rinichi de viţel 100 g unt 1 ceapă sare   Mod de preparare: Spălăm rinichii de viţel şi îi tăiem fe­lii. Apoi prăjim în unt ceapă tăiată mă­runt, uşor ca să nu se rumenească. Peste ceapă punem feliile de rinichi, lăsînd să se prăjească încet, fără să se […]

Umplutură de ficat de viţel sau de pasare

Umplutură de ficat de viţel sau de pasare

Umplutură de ficat de viţel sau de pasare Ingrediente: 200 g ficat de viţel 3 gălbenuşuri 50 g unt proaspăt 1 lingură unt pentru prăjit lapte 1 ceapă sare piper   Mod de preparare: Spălăm ficatul şi îl fierbem în lapte. Cînd este gata îl prăjim puţin în unt. In aceeaşi tigaie prăjim şi ceapa […]

Salată cu cepe coapte, rucola si caşcaval

Piure de sparanghel

Piure de sparangheL din: sparanghel, unt, sos alb, zeama de carne. Ingrediente: 1 kg sparanghel 50 g unt 4—5 linguri sos alb puţină zeamă de carne   Mod de preparare: Curăţăm şi fierbem sparanghelul . Cînd se moaie îl răsturnăm pe o sită, il udăm cu apă rece şi îl lăsăm să se scurgă. Pi­săm […]

Jumari cu parmezan

Jumari cu parmezan

Jumari cu parmezan Ingrediente: 10 ouă 2 linguri parmezan ras 50 g unt sare   Mod de preparare: Pregătim jumările. Cînd sînt gata, pre­sărăm cu parmezan ras, amestecăm şi servim imediat la masă (altfel, ele se fac ca un aluat).     Poftă bună!

retete

Jumări cu mazare

Jumări cu mazare Ingrediente: 8 ouă 500 g mazăre 100 g unt sare   Mod de preparare: Fierbem descoperit, în multă apă clo­cotită, mazăre boabe, tînără, proaspătă, o sărăm şi facem un sote cu unt Pregă­tim jumări. Aşezăm mazărea la mijlocul unei farfurii, iar de jur împrejur punem jumările.   Poftă bună!

retete

Piure de castane

Piure de castane Ingrediente: 1 kg castane 50 g unt 2 linguri smîntînă   Mod de preparare: Curăţăm castanele de coaja tare din afară şi le opărim pentru a le curăţa de pieliţa pufoasă. Le înăbuşim în unt, adău­gind puţină smîntînă pînă se moaie. Le dăm prin sită, le punem pe plită şi batem ca […]

Umplutură de ciuperci prajite

Umplutură de ciuperci prajite din: ciuperci, ceapa, ulei, faina, zeama de carne, smantana, sare. Ingrediente: 5 ciuperci 1 ceapă 1 lingură ulei 1 lingură făină putină zeamă de carne sau lapte 1 lingură smîntînă sare   Mod de preparare: Umplutură de ciuperci prajite: Curăţăm şi spălăm ciupercile apoi le prăjim în ulei. Cînd sînt aproape […]

retete

Umplutură de şuncă cu sos alb

Umplutură de şuncă cu sos alb Ingrediente: 250 g şuncă 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte sare piper 3 linguri parmezan ras   Mod de preparare: Pregătim un sos alb din unt şi făină. Adăugăm laptele fierbinte amestecînd mereu, pînă se face un sos gros. Presărăm piper şi sare. Tocăm şunca şi […]

Peste in sos rosu

Sos de sardele

Sos de sardele – Sosul de sardele este o alegere excelentă pentru cei care iubesc gustul intens și sărat al peștelui. Acest sos este versatil și poate fi folosit pentru a adăuga profunzime și aromă preparatelor de paste, salatelor, legumelor gătite sau chiar ca dressing pentru sandvișuri. Bogat în omega-3 și proteine, sosul de sardele […]

Piure de spanac

Piure de spanac

Piure de spanac Ingrediente: 1,500 kg spanac 50 g unt 4 linguri sos alb   Mod de preparare: Alegem spanacul, îl spălăm, îl fierbem in apă clocotită cu sare, ca orice legumă verde. Scurgem apa, turnăm peste el apă rece,, zvîntăm, dăm spanacul prin sită sau il tocăm, adăugăm untul apoi sosul alb. Inainte de […]

Ficat galatean

Jumări cu ficat

Jumări cu ficat Ingrediente: 8 ouă ficat de pasăre 100 g unt sare piper   Mod de preparare: Facem un sote de ficat de pui, găină sau gîscă, tăiat în felii sau în cuburi mici. Pregătim jumări. Punem fi­catul în mijlocul farfuriei, iar jumările împrejur.     Poftă bună!

Oua Umplute

Umplutură de ouă picantă

Umplutură de ouă picantă din: oua rascoapte, ulei, castravete, patrunjel, otet, oua. Ingrediente: 3—4 ouă răscoapte 1/4 l ulei 1 castravete mic în oţet pătrunjel oţet 2 ouă   Mod de preparare: Umplutură de ouă picantă: Tocăm împreună 3—4 ouă răscoapte, pătrunjel, o bucăţică de castravete murat în oţet, sare şi piper. Pregătim o maioneză […]

Umplutură de carne fiartă

Umplutură de carne fiartă

Umplutură de carne fiartă Ingrediente: 200 g carne fiartă 50 g de unt bulion de roşii pentru culoare 1/2 de ceapă zeamă de carne sare piper după gust   Mod de preparare:   Umplutură de carne fiartă: Scoatem din zeamă carnea fiartă, o lă­săm să se răcească şi o trecem prin ma­şină. Apoi prăjim în […]

Jumari cu ceapa

Jumări (varianta)

Jumări  Ingrediente: 10 ouă 50 g unt 1 lingură lapte sau smîntînă   Mod de preparare: Spargem ouăle într-o farfurie, presă­răm piper şi sare şi adăugăm smîntînă sau laptele. Batem bine compoziţia cu telul. Punem untul într-o cratiţă (tigaie) şi lăsăm să se înfierbînte. Turnăm ouăle bătute şi amestecăm jumările din cînd. în cînd pînă […]

Umplutură de ciuperci

Umplutură de ciuperci

Umplutură de ciuperci Ingrediente: 5 ciuperci albe 1 lingură ulei zeamă de lămaie piper sare pătrunjel tocat   Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile în apă clocotită cu sare. Le scoatem şi le lăsăm să se răcească, apoi le tăiem mai subţiri decît tăiţeii, sau în cuburi. Adău­găm ulei, zeamă de lămîie, piper, […]

Umplutura de şuncă

Umplutura de şuncă

Umplutura de şuncă Ingrediente: 250 g şuncă 100 g limbă afumată 2 ouă răs­coapte piper sare 1 linguriţă muştar   Mod de preparare: Tocăm şunca, limba şi ouăle răscoapte. Punem împreună ouăle cu carnea, adăugăm piper, sare şi o lingură de muş­tar. Amestecăm pînă ce căpătăm o um­plutură uniforma. Potrivim sarea. Intre­buinţăm la chifle umplute. […]

Muşchi de vită umplut (varianta)

Muşchi de vită umplut  Ingrediente: 1 kg muşchi de vită 300 g ficat de pui 300 g ciuperci conservate 1 ou 100 g ceapă 100 ml ulei 1 legătură pătrunjel sare şi piper după gust   Mod de preparare: Muşchi de vită umplut (varianta): Cureţi foarte bine carnea de pieliţe, o speli şi o usuci […]

Umplutura de ouă

Umplutura de ouă

Umplutura de ouă Ingrediente: 5 ouă 30 g unt topit mărar sare piper   Mod de preparare: Curăţăm de coajă ouă răscoapte, le tocăm sau le tăiem subţire, adăugăm unt topit, piper, sare şi mărar tocat (putem adăuga sos alb şi pătrunjel tăiat mărunt). Umplutura de ouă se întrebuinţează la diferite piroşti sau se adaugă […]

Salată de ţelină cu mustar

Salată de ţelină cu mustar  Ingrediente: 2 ţeline mari 2 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie 1 linguriţă muştar pătrunjel verde   Mod de preparare: Salată de ţelină cu mustar: Curăţăm ţelina şi o dăm pe răzătoarea mare. Punem ţelina rasă în apă clocotită, uşor sărată, să dea cîteva clo­cote, pînă se […]

Umplutură de branză

Umplutură de branză

Umplutură de branză Ingrediente: 400 g brînză de vacă 100 g unt 3 gălbenuşuri 1/2 linguriţă de sare 1/2 lingurita de zahăr 2 lin­guriţe de făină   Mod de preparare: Cu două ceasuri înainte de a pregăti umplutura, punem brînză de vacă la presă, adică o învelim într-un şervet şi aşezăm deasupra o greutate. Cînd […]

Varză proaspată

Varză proaspată Ingrediente: 1 căpăţînă (800 g) varză 2 cepe 200 g unt sare piper puţin zahăr     Mod de preparare: Varză proaspată:Tăiem mărunt varză proaspăta şi o opărim cu apă clocotită. Lăsăm să se ră­cească şi strecurăm. Tăiem mărunt cea­pa, o prăjim cu puţin unt într-o tigaie şi, cînd începe să se rumenească, […]

Piure de măcriş

Piure de măcriş

Piure de măcriş Ingrediente: 1,500 kg măcriş 50 g unt 4 linguri sos alb   Mod de preparare: Alegem măcrişul, îl spălăm bine şi îl stoarcem de apă. Apoi îl înăbuşim cu unt în zeama lui. Codiţele de măcriş le înă­buşim în zeama lor cu puţin unt şi cu puţină zeamă de carne. Cînd sînt […]

Piure de gulii

Piure de gulii Ingrediente: 1 kg gulii 50 g unt 4 linguri sos alb puţin za­hăr nucşoară   Mod de preparare: Curăţăm guliile de coajă. Le tăiem în felii subţiri şi le opărim în apă clocotită. Le scurgem, adăugăm untul, puţină zeamă de carne (numai pentru a uda fundul va­sului), acoperim cratiţa cu un capac […]

Paine prajită

Paine prajită

Paine prajită  din: franzela, unt, cascaval. Ingrediente: 10 felii de franzelă 25 g unt 1 lin­gură caşcaval sau brînză rasă   Mod de preparare: Paine prajită: Curăţăm pîinea de coajă, o tăiem în cuburi mici egale pe care le punem în­tr-o tavă, turnăm unt topit, presărăm cu brînză rasă şi dăm la cuptor, la foc […]

Orez

Orez Ingrediente: 200 g orez 50 g unt sau ulei 2 ceşti zeamă de carne sau de zarzavat 1 ceapă sare   Mod de preparare: Orez: Alegem orezul, îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa pînă iese limpede. Turnăm zeamă de carne sau de pasăre cît să acopere exact orezul. Punem o bucată de unt, […]

Legume cu bacon

Gulii, morcovi, ţelină

Gulii, morcovi, ţelină Ingrediente: gulii morcovi ţeline mari zeamă de carne unt puţin zahăr   Mod de preparare: Curăţăm guliile, morcovii şi ţellna, le spălăm, le tăiem în felii ca de manda­rină, sau cu o linguriţă specială, ascu­ţită, scoatem mici sfere, pe care le mai potrivim puţin cu cuţitul. Le opărim cu apă clocotită şi […]

Friganele cu banane

Friganele (varianta)

Friganele  Ingrediente: 10 felii de piine 2 ouă 1 ceaşcă cu lapte gră­sime pentru prăjit Mod de preparare: Tăiem crutoane rotunde, pătrate sau triunghiulare dintr-o franzelă. Intr-o farfurie adîncă batem ouăle cu puţin lapte şi muiem feliile pe o parte şi pe alta, pînă se îmbibă bine cu ou şi cu lapte. Le prăjim apoi […]

Ruladă de ouă umplută cu legume

Ruladă de ouă umplută cu legume Ingrediente: 4 ouă 4 linguri smântână 6 linguri făină 100 ml lapte 250 g fasole verde 250 g conopidă 100 g unt sau margarină 1 legătură pătrunjel sare piper   Mod de preparare: Freci gălbenuşurile, apoi adaugi 5 linguri făină în ploaie, smântână, albuşurile bătute spumă şi sare după […]

Măsline umplute

Măsline umplute (varianta)

Măsline umplute Ingrediente: 1/2 kg măsline 200 g unt 1 ou 100 g caşcaval sare 1 gogoşar     Mod de preparare: Pui la fiert oul, iar separat desărezi măslinele în apă caldă timp de 30 de minute. Oul fiert îl cureţi şi separi albuşul de gălbenuş. Freci untul spumă, dai caşcavalul pe râzătoare, apoi […]

Prăjiturele cu branză de vaci si zaharină

Prăjiturele cu branză de vaci si zaharină Ingrediente: 150 g brânză de vaci 100 g nuci 2 gălbenuşuri 1 linguriţă unt 1 esenţă de vanilie 1-2 tablete de zaharină 1 linguriţă zahăr pentru diabetici   Mod de preparare: Prăjiturele cu branză de vaci si zaharină: Pisezi nucile, apoi treci brânza de vaci prin sită, o […]