Saleuri cu smantana

Saleuri cu smantana din: unt, lapte, smantana, oua, sare, drojdie, zahar, faina, mac. Ingrediente: 500 g unt (margarină) 500 ml lapte dulce 100 g smântână 4 ouă 2 linguri sare 1 cub drojdie (50 g) 1 lingură zahăr făină cât cuprinde mac pentru ornat   Mod de preparare: Saleuri cu smantana: Frămânţi toate ingredientele la […]

Carne cu mazăre

Mancare de mazare

Mancare de mazare Ingrediente: 1 bor­can mazăre 3-4 linguri făină 1/2 l lapte 1 lingură pastă de tomate ulei sare tarhon boia (dulce sau picantă)   Mod de preparare: In uleiul fierbinte pui făina (rântaş), pasta de tomate, boiaua şi stingi cu lapte. Adaugi mazărea spălată bine, pui sare şi o laşi să scadă. La […]

Omleta cu spanac si branza maruntita

Omleta cu cascaval ras

Omleta cu cascaval ras  Ingrediente: 8 ouă 40 g făină 200 ml lapte 50 g caşcaval ras 30 g unt sare   Mod de preparare: Omleta cu cascaval ras: Ouăle, sparte într-o farfurie adâncă, le baţi bine cu furculiţa. Adaugi, puţin câte puţin, făina, cu grijă, să nu facă cocoloaşe, şi subţiezi cu lapte. La […]

Salata de porumb cu ciuperci

Salata de porumb cu ciuperci Ingrediente: 1 cutie ciuperci 1 cutie porumb 1 ou, ulei 1 lămâie 1 lingură ketchup sare   Mod de preparare: Salata de porumb cu ciuperci: Faci maioneză din gălbenuşul de ou crud pe care-l freci cu ulei şi adaugi zeama de lămâie după gust. Tai ciupercile mărunt şi le adaugi […]

Sufleu de branza

Sufleu cu cartofi si carne tocata

Sufleu cu cartofi si carne tocata  Ingrediente: 1 ceapă 2 căţei de usturoi 500 g carne tocată 3 linguri ulei condimente piper 1 kg cartofi 250 ml supă de carne 200 g smântână 150 g caşcaval 2 ouă 1 linguriţă unt 500 g varză acră tocată   Mod de preparare: Sufleu cu cartofi si carne […]

Portofele de carne cu legume

Portofele de carne cu legume  Ingrediente: 1/2 kg carne 2-3 morcovi 4-5 cartofi 1-2 pumni de mazăre condimente ulei   Mod de preparare: Portofele de carne cu legume : Morcovii şi cartofii îi tai cubuleţe mici. Ii pui împreună cu mazărea într-un vas termorezistent, adaugi condimente, puţin ulei şi apă cât să le acopere. Le […]

Salată de conopidă

Conopida cu sos de smantana

Conopida cu sos de smantana Ingrediente: 1 conopidă margarină (circa 200 g) 1/4 l lapte 200 g smântână pătrunjel   Mod de preparare: Fierbi conopida desfăcută în bucheţele în apă cu sare. Cât fierte conopida faci un sos alb din margarină, lapte şi ţăină în care vei pune conopida fiartă. Amesteci uşor, sa nu sfărâmi […]

Vinete grecesti

Vinete grecesti Ingrediente: 3 vinete mijlocii 1 lingură făină 3 căpăţâni de usturoi 500 g roşii 3 linguri ulei 1 linguriţă zahăr sare   Mod de preparare: Alegi vinete mijlocii, le tai felii, le opăreşti câteva minute în apă clocotită cu sare şi le ţii 20 de minute sub o greutate. Le scurgi, le dai […]

Tocana de vitel

Tocana de vitel din: carne de vitel, ulei, ceapa, ardei grasi, sare, piper. Ingrediente: 200 g carne de viţel 1 lingură ulei 3 cepe 2 roşii 2 ardei graşi sare piper   Mod de preparare: Tocana de vitel: Tai carnea în bucăţi potrivite şi le înăbuşi, împreună cu ceapa tăiată peştişori, în puţină apă şi […]

Vinete umplute cu ciuperci

Vinete umplute cu ciuperci

Vinete umplute cu ciuperci  Ingrediente: 2 vinete o ceapă 1/2 cutie de ciuperci pătrunjel 2-3 căţei de usturoi sare piper ulei suc de roşii   Mod de preparare: Tai vinetele în lung, pe jumă­tate şi cu o linguriţă le scobeşti cu grijă să nu iei toată pulpa. Apoi aşezi vinetele scobite într-o cratiţă şi le […]

Dovlecei cu mujdei

Dovlecei cu sos de rosii

Dovlecei cu sos de rosii  Ingrediente: 4 dovlecei 2 cepe 2 ardei 3-4 morcovi 5-6 roşii 2-3 linguri ulei 1-2 linguriţe făină sare mărar   Mod de preparare: Ceapa şi ardeiul le toci mărunt şi le înăbuşi într-o cratiţă doar cu puţină apă şi sare. Morcovul îl tai rondele şi îl pui cu ceapa şi […]

Galuste mari

Galuste mari

Galuste mari Ingrediente: 1 kg făină drojdie cât o nucă 2 cepe ulei 1 varza acră mare costiţă slănină cârnaţi afumaţi sare boia piper   Mod de preparare: Dintr-un kilogram de făină pregăteşti un aluat de pâine pe care-l laşi la dospit. Intre timp toci ceapa mărunt, o pui la călit într-o teratiţă cu diametrul […]

Macrou cu cimbru si măsline

Macrou cu lamaie

Macrou cu lamaie din: macrou, lamaie, unt, piper, sare, patrunjel, marar.   Ingrediente: 4 bucăţi de macrou 1 lămâie mai mare puţin unt piper măcinat sare pătrunjel şi mărar verde   Mod de preparare: Cureţi peştele şi îl laşi o oră în apă rece. Il usuci într-un prosop de hârtie. Lămâia o tai în felii […]

Vinete cu cascaval afumat

Vinete cu cascaval

Vinete cu cascaval din: vinete, ceapa, rosii, ou, cascaval, ulei.   Ingrediente: 3 vinete mijlocii 3 cepe 3-4 roşii 1 ou fiert tare 100 g caşcaval 150 ml ulei   Mod de preparare: Cureţi vinetele de coajă, le tai cuburi şi le prăjeşti pe toate părţile în 100 ml ulei. Separat faci un sos din […]

Cartofi la cuptor

Cartofi razuiti la cuptor

 Cartofi razuiti la cuptor din: cartofi, ceapa, ulei, oua, sare, piper.   Ingrediente: 8 cartofi mari 2 cepe potrivite ulei 4 ouă sare piper   Mod de preparare: Cureţi cartofii şi îi dai pe răzătoarea mare. Ii amesteci cu ceapa călită în ulei încins şi du ouăle crude bătute bine. Pui sare şi piper după […]

Fursecuri mentolate

Fursecuri mentolate

Fursecuri mentolate din: miere, ulei, faina, praf de copt, oua, margarina, ulei de menta.   Ingrediente: 150 g miere de albine 150 ml ulei bun 200 g făină 1 pachet praf de copt 2 ouă 1 lingură margarină (la pachet) 15 picături ulei de mentă   Mod de preparare: Baţi spumă mierea cu ouăle şi […]

Ciorba de pui cu orez

Ciorba de pui cu orez

 Ciorba de pui cu orez Intr-o oală pui la fiert aproximativ 2 l apă cu măruntaiele unui pui (aripi, spate, gheare, gât, cap, pipotă, inimă) şi spumezi bine. Separat, rumeneşti, în 100 ml ulei, 2-3 morcovi raşi, stingi cu 1/2 l apă şi adaugi pătrunjel, păstârnac, o ţelină mică, un gogoşar, o felie de gulie, […]

Castraveti murati cu telina

Castraveti murati

Castraveti murati din: castraveti, apa, otet, zahar, sare, conservant, foi de dafin, frunze de telina, usturoi, hrean, morcovi, marar, piper boabe.   Ingrediente: 10 kg castraveţi 6 l apă 2 l oţet 400 g zahăr 300 g sare 2 pachete conservant foi de dafin frunze de ţelină usturoi hrean morcovi crestaţi (în formă de floare, […]

Zacusca de fasole

Zacusca de fasole cu ceapa fiarta inainte

Zacusca de fasole cu ceapa fiarta inainte  Ingrediente: 1 kg fasole boabe crudă sau 800 g fasole boabe uscată 5 kg gogoşari amestecaţi cu ardei 2 kg morcovi 3 kg ceapă 1-2 l bulion 1 l ulei sare boabe de piper foi de dafin   Mod de preparare: Căleşti toate ingredientele pe rând, astfel: morcovii […]

Cotlete de porc pane (in pesmet)

Cotlet de porc la gratar

Cotlet de porc la gratar din: cotlet de porc, untura, faina, lapte, oua, smantana, cascaval, cartofi, piper, pesmet, sare.   Ingrediente: 1,5-2 kg cotlet de porc 150 g untură (ulei) 100 g făină 500 ml lapte 2 ouă 100 g smântână 100 g caşcaval 1 kg cartofi piper pesmet sare   Mod de preparare: Cureţi […]

Mancare de gutui cu pui

Mancare de gutui cu pui din: pui, gutui, unt, zahar, vin alb, ceapa, bulion, sare.   Ingrediente: 1 pui de 1 kg 3-4 gutui 3 linguri de unt sau ulei 2 linguri zahăr 1/2 pahar cu vin alb 1 ceapă 1 lingură bulion sare   Mod de preparare: Speli puiul şi-l tai în sfer­turi. Ceapa […]

Zacusca de vinete cu bulion

Zacusca

 Zacusca din: vinete, gogosari, bulion, ulei, foi de dafin, ceapa, piper, sare.   Ingrediente: 10 kg vinete (necurăţate) 7,5 k ggogoşari roşii ceapă (necurăţată) 2 I bulion 1,5 I ulei foi de dafin piper boabe sare după gust   Mod de preparare: Vinetele coapte şi curăţate, le laşi să se scurgă, după care le treci […]

Marmelada de dovleac turcesc

Marmelada de dovleac turcesc: Cureţi dovleacul de coajă şi seminţe, îl tai în cuburi de 5 cm şi-l cântăreşti. Opăreşti bine în apă tot dovlea­cul tăiat şi când intră scobitoarea uşor în el este gata. Il scurgi de apă şi adaugi atâta zahăr cât a cântărit dovleacul înainte de a-l opări. La 1 kg dovleac […]

Dulceaţă de struguri albi cu lămâie

Dulceata de struguri cu vanilie

Dulceata de struguri cu vanilie Ingrediente: 1 kg zahăr 1 farfurie adâncă plină vârf cu struguri curăţaţi de coajă şi de sâmburi vanilie 1/2 lămâie   Mod de preparare: Dulceata de struguri cu vanilie: Strugurii cei mai buni pentru dul­ceaţă sunt cei din soiul Afuz-Ali sau.cei pentru stafide (aceştia din urmă nu au sâmburi, dar […]

Pastă de gogonele cu ceapa

Pasta de gogonele

Pasta de gogonele  Laşi în strecurătoare până a doua zi 3 kg gogonele verzi date prin maşina de tocat carne. Adaugi 1/2 kg hrean măcinat, 1-1/2 bor­cane muştar (borcan de 450 g), 3 linguri zahăr, 300 g ulei, sare după gust, 15 aspirine pisate. Toată compoziţia o freci cu o lingură de lemn, apoi o […]

Ciulama de ciuperci

Ciulama cu branza

Ciulama cu branza din: ulei, faina, lapte, branza.   Ingrediente: 5 linguri ulei 2 ceşcuţe făină 2 căni lapte brânză după gust         Mod de preparare: Intr-o tigaie pui uleiul la încins, adaugi făina şi amesteci încontinuu până se omogenizează. Adaugi laptele şi laşi să dea în clocot până se îngroaşă, amestecând […]

Supa cu taitei

Taitei cu smantana

Taitei cu smantana din: taitei, smantana, cascaval, sare, boia.   Ingrediente: taitei smantana cascaval sare boia     Mod de preparare: Fierbi tăieţeii în apă multă sărată. Amesteci într-un castron smântână cu 70 g caşcaval ras, sare şi boia. Aşezi într-o formă jumătate din can­titatea de margarină, răstorni tăieţeii scurşi şi îi accoeri cu cealaltă […]

Conserve de gogosari copti

Conserve de gogosari copti din: gogosari, apa, aspirina.   Ingrediente: gogosari apa aspirina   Mod de preparare: Conserve de gogosari copti: Coci pe plită 2-3 kg gogoşari, îi laşi să se înăbuşe Într-o oală cu capac, apoi îi cureţi de pieliţe. Sub jet de apă le îndepărtezi codiţele şi sâmburii, după ce ai curăţat întreaga […]

Pasta de hrean si sfecla cu usturoi

Hrean conservat

Hrean conservat  din: hrean, marar, sare, zahar, otet de mere, miere. Ingrediente: 2/3 hrean 1/3 măr sare zahăr oţet de mere miere   Mod de preparare: Pui hreanul şi mărul ras, apoi sare şi zahăr după gust, în puţină apă rece, apoi le fierbi la foc mic 30 de minute. După aceea adaugi oţe­tul de […]

Dulceata de gutui cu nuca

Dulceata de gutui rase

Dulceata de gutui rase din: gutui, zahar, apa, lamaie. Ingrediente: 1 kg gutui 1 kg zahăr 4 pahare apă 1 lămâie     Mod de preparare: Gutuile le ştergi bine de puf, le cureţi de coajă, le dai pe răzătoarea mare. Legi siropul din zahăr şi apă, dar numai pe jumătate, pui gutuile rase şi […]

Castraveciori bulgaresti

Castraveciori bulgaresti

Castraveciori bulgaresti  Pregăteşti borcane de 800 g, pe care le speli şi le laşi să se usuce. Aşezi castraveciorii spălaţi în fiecare borcan, le adaugi o ceapă de mărime mijlocie tăiată în patru, feliuţe subţiri de hrean tă­iate pe lungime, 5-6 boabe de piper. Pui şi o ceşcuţă de oţet, o lin­guriţă de zahăr, o […]

retete

Alivenci

Alivenci din: malai, oua, zahar, branza de vaca, drojdie, praf de copt, lapte dulce, smantana, sare, faina, zahar vanilat.   Ingrediente: 300 g mălai 5-6 ouă 200 g zahăr 200 g brânză de vacă sau telemea sau altă brânză drojdie cât o nucă 2 prafuri de copt 1 cană lapte acru 400 ml lapte dulce […]